Annonce
Danmark

Pårørende til psykisk syge lades i stikken

Pårørende til psykisk syge bliver ikke inddraget i behandlingsforløbene eller får tilstrækkelig information, som fagkundskaben og Psykiatriplan 1 ellers foreskriver. Det kan blandt andre Tina Ræbild og hendes 21-årige paronid skizofrene datter, Camilla Andersen, tale med om. Foto: Peter Leth-Larsen

En psykisk syg bliver nemmere rask, hvis de pårørende er inddraget i behandlingen, viser forskning. Det står i regeringens psykiatriplan fra 2014, men nu tegner en anden virkelighed sig, viser ny undersøgelse fra foreningen Bedre Psykiatri.

Undersøgelse: Pårørende til psykisk syge inddrages kun i ringe grad i behandlingsforløbene - trods klare faglige og politiske målsætninger om det modsatte.

Det viser en undersøgelse fra landsforeningen Bedre Psykiatri. En undersøgelse, som omfatter 1100 pårørende til psykisk syge patienter.

- Det er stærkt bekymrende i forhold til det, der gives til kende i den nuværende psykiatriplan og forarbejdet op til den, siger foreningens generalsekretær, Thorstein Theilgaard.

Dermed henviser han til konklusionen i en rapport fra regeringens psykiatriudvalg i 2014: "Pårørende er vigtige samarbejdspartnere, der kan give uvurderlig hjælp (...) Forskning dokumenterer, at de pårørende er værdifulde samarbejdspartnere, og at information og støtte til familien kan forbedre forløbet af den psykiatriske lidelse".

Det slog igennem, da landets første psykiatriplan blev vedtaget året efter: "Kapacitetsudbygningen og kompetenceudvikling af personalet skal bidrage til en mere systematisk inddragelse af patienter og pårørende, herunder fokus på børn som pårørende".

Men sådan er det langtfra gået, viser undersøgelsen.

Annonce

Pårørende udelukket

En undersøgelse, som Bedre Psykiatri har gennemført, viser at:To ud af tre pårørende til psykisk syge oplever, at de ikke bliver tilstrækkeligt inddraget i behandlingen.

Tre ud af fire får ikke tilstrækkelig information om, hvordan de kan hjælpe .

To ud af tre oplever, at deres erfaringer og viden ikke bliver efterspurgt af behandlerne.

11 procent oplever, at deres erfaringer og viden er direkte uønsket.

- Det er trist og stærkt bekymrende, at pårørende til psykisk syge informeres og inddrages i så ringe omgang, mener generalsekretær i Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard. Foto: Bedre Psykiatri

Ikke nået et skridt videre

Op til 75 procent af de pårørende har oplevelsen af, at de ikke bliver inddraget i behandlingsforløbet af deres nærmeste, at de ikke bliver informeret om sygdommen og om, hvordan de kan hjælpe den syge, og at deres kendskab til den sygdomsramte ikke bliver efterspurgt af behandlerne.

- Noget af det mest veldokumenterede er den store betydning af de pårørende som ressource for behandlingen og den syges muligheder for at blive rask igen. I Psykiatriplan 1 var der derfor så meget fokus netop på dette. Men vi er groft sagt ikke nået et skridt videre, siger Thorstein Theilgaard.

Stressmæssig tsunami

Han peger også på, at mennesker, hvis nærmeste rammes af psykisk sygdom, selv udsættes for "en stressmæssig tsunami," som han udtrykker det.

- Jeg var godt klar over, at vi ikke var i mål, men at situationen er så mistrøstig, er alligevel overraskende. Det er meget vanskeligt at forstå, hvorfor det har været så svært at sætte på skinner, siger Thorstein Theilgaard.

Psykiatri af i forgårs

Han mener, at situationen har sin rod i dels ressourcepresset i psykiatrien, dels i kulturen i psykiatrien.

- Der er mange kunder i biksen, men den voldsomme stigningstakt, vi har oplevet, har ikke tilsvarende sat det psykiatriske område forrest i køen, når der er blevet uddelt midler og personale-ressourcer.

- Dertil kommer måske rester af årtiers behandlingskultur, hvor det gængse har været, at de syge har skullet sikres fred og ro for familien. 11 procent har oplevelsen af, at personalet slet ikke ønsker deres (de pårørendes, red.) inddragelse. Det får det til at løbe koldt ned ad ryggen. Det er psykiatri af i forgårs, siger Thorstein Theilgaard.

Bør med i den nye psykiatriplan

Situationen er alvorlig, erkender formanden for Danske Regioners psykiatriudvalg, Sophie Hæstorp Andersen (S):

- Undersøgelsen viser, at der er ret god plads til forbedringer. Vi kan sætte ind med bedre uddannelse af personalet, ligesom man kan uddanne pårørende til at tackle situationen og i den forbindelse også inddrage erfaringer fra mennesker, der tidligere har stået i situationen som pårørende. Det er oplagt at bruge den kommende psykiatriplan til at sikre ressourcer og forstærket opmærksomhed på problemet, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Det har ikke været muligt at få sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) i tale i forbindelse med denne artikel. I en e-mail til redaktionen tilkendegiver hun dog, at regioner og kommuner løbende skal blive bedre til at leve op til ansvaret.

"Samtidig kommer vi i den handlingsplan for psykiatrien, som vi kommer til at præsentere i løbet af efteråret, til at se nærmere på, hvordan vi kan skabe bedre forhold for pårørende til mennesker med psykiske lidelser," skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

AGF

AGFs cheftræner efter 3-1-sejr i Midtjylland: - Jeg er sindssygt stolt

Annonce