x
Annonce
Østjylland

Påsat brand vil koste kirken millioner - sådan bliver regningen betalt

Vor Frelser Kirke har netop været igennem en stor, indvendig renovering, der samlet løb op i ca. 12 mio. kr. Undervejs fik orgelet en subbas med 30 nye piber, de største af dem seks meter høje. I forvejen havde orgelet 40 stemmer, fordelt på ca. 2500 piper. Nu skal det hele formentlig skiftes ud. Her Henning Jensen, administrerende direktør hos Th. Frobenius & Sønner Orgelbyggeri, med subbas-piberne. Firmaet byggede orgelet i 1975 og stod derfor også for den seneste udvidelse. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Kirken har sin egen forsikringsenhed, hvor præmien udregnes efter, hvor mange skader der har været - og heldigvis er der langt mellem så store sager som branden i Horsens.

Horsens: Den samlede danske folkekirke stiller solidarisk op, når regningen for arbejdet med at sætte Vor Frelsers Kirke i stand efter branden onsdag skal betales.

Det oplyser Susanne Bauer, sagsbehandler hos Folkekirkens Forsikringsenhed.

Efterhånden som det står klart, hvor skadet kirkens indre er med bl.a. et ødelagt orgel, kan enhver se, at arbejdet vil løbe op i et tocifret millionbeløb.

- Heldigvis er der langt mellem sager, hvor det drejer sig om så mange penge. Den typiske sag for os er indbrud i sognegårde eller på kirkegårde, siger Susanne Bauer.

Annonce

Skal bare løbe rundt

Folkekirken er selvforsikrende. Kirken har valgt en ordning, hvor menighedsrådene landet over betaler en præmie til Folkekirkens Forsikringsenhed, som administreres af Københavns og Helsingør stifter.

Den årlige præmie fastsættes efter, hvor mange skader der har været.

- Tingene skal bare løbe rundt, forklarer Susanne Bauer.

Eller som ordningen beskrives i et nyligt brev fra enheden:

"En eventuel mindreudgift ved færre skader vil komme de lokale kasser til gode ved opkrævning af bidraget for forsikringsudgifter. Tilsvarende gælder det, hvis skadesudgifterne overstiger det budgetterede beløb, at der i de følgende år opkræves et højere bidrag. Ordningen vil over årene hvile i sig selv."

Kan næppe holdes på nul

Brevet fra april fortæller også, at præmien for 2019 bliver nul kr. Det skyldes flere år med lave udgifter. En tendens, der også kan mærkes her i 2018, hvor præmien har været 44,8 mio. kr. - et beløb, der skal ses i lyset af, at der i et normalt år budgetteres med 77,3 mio. kr.

Regningen for istandsættelsen af Vor Frelsers Kirke vil tidligst slå igennem i 2020, hvor præmien næppe kan holdes på nul kr.

Alt sammen under forudsætning af, at branden er omfattet af selvforsikringen.

- Men det ser den nu umiddelbart ud til at være, siger Susanne Bauer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusianerne tømte øltanken: Der var rift om de gyldne dråber, da Peter Gift åbnede for ølhanen

Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Østjyllands Politi: - Det er vigtigt at vi stadig holder sammen - på afstand

Annonce