Annonce
Kultur

Pære Punk: Senere blev de vist meget gode ...

Københavnerne er på øverste foto ankommet til Aarhus forud for Pære Punk-festivalen i 1978 og venter i lyskrydset Vester Allé/Åboulevarden på at møde århusianerne på den anden side af gaden i Husets Musikteater. Senere blev flere af dem som bekendt meget gode. Nederste venstre hjørne ses 'Lost Kids' med Mek Pek yderst til venstre Jan Jet i forgrunden og Kate Svanholm i midten. Til højre for 'Lost Kids' ses 'Sods'. Foto fra Jan Poulsens bog 'Something Rotten - Punk i Danmark'/Scanpix, Ole Buntzen og Pierre Sales/Scanpix

Flere af de bands, der indtog scenen til punkfestivalen i 1978 endte før eller siden som større og mindre succeser.

Aarhus: De ligner ikke ligefrem opskriften på en succesfuld karriere indenfor rockmusikken, når man ser fotoet af de københavnske musikere med påhæng på vej til Punk Festivalen i Husets Musikteater, der venter i fodgængerfeltet ved Mølleparken. Lasede i tøjet, plastiksolbriller, nittearmbånd og flere forskellige farver hår. Deres århusianske "kolleger" så nu heller ikke ud som flertallet gjorde i 1978, og dommen fra stort set hele omverdenen var da også, at de var en flok lazaroner, der ikke kunne spille. Og menigmand samt de fleste anmelder var helt enige om, at der heldigvis blot var tale om et forbigående modefænomen.

Det er som bekendt svært at spå - især om fremtiden. Og historien har vist, at dommen var aldeles forkert. For hvornår er der sidst set eksempler på en amatørfestival med syv bands, hvor så stor en del gik hen og blev noget - større eller mindre - inden for musikken?

Annonce
Københavnerne er på øverste foto ankommet til Aarhus forud for Pære Punk-festivalen i 1978 og venter i lyskrydset Vester Allé/Åboulevarden på at møde århusianerne på den anden side af gaden i Husets Musikteater. Senere blev flere af dem som bekendt meget gode. Arkivfoto: Scanpix
Den danske musikgruppe Kliché. Fra venstre: Johnny Voss, Lars Hug, Anders Brill og Nils Torp. Arkivfoto: Scanpix
'Lost Kids' med Mek Pek yderst til venstre Jan Jet i forgrunden og Kate Svanholm i midten. Arkivfoto: Ole Buntzen/Scanpix

Kliché stak af

Første band, der smagte succesen, var Kliché. Halvandet år efter 'Pære Punk'-festivalen udgav Medley bandets første album 'Supertanker'. Et album der i dag står som en af de mest banebrydende debuter i dansk rockhistorie, og som var med til at give rocken et velfortjent spark bagi. Albummet blev i 2006 optaget i Kulturministeriets kulturkanon i kategorien populærmusik.

To og et halv år efter 'Supertanker' udgav 'Kliché' gruppens andet album 'Okay Okay Boys'. Et tredje album blev aldrig færdiggjort, men endte med 'Klichés' opløsning.

Efterfølgende oplevede Lars HUG enorm popularitet. Som solist er han gennem årene gået fra succes til succes. Og numre som 'Natsværmer', 'Elsker dig for evigt' og 'Kysser Himlen Farvel' er klassikere, som de fleste her i landet kan synge med på. Og så er det ikke ret mange, der kan skrive på CV'et, at de har leveret tekst til en kronprins' tale til bruden. Og det gjorde Lars HUG med: "Kom lad os gå. Kom lad os se. Gennem tusind verdener venter vægtløs kærlighed" som er omkvædet til sangen 'Mon De Kan Reparere Dig?' fra Lars HUGs album "Kysser Himlen Farvel" fra 1987. Han er dog langt fra det eneste 'Kliché'-medlem, der er endt med berømmelse.

For eksempel var en vis Steffen Brandt inde omkring 'Kliché' i et halvt år - efter at Jens Valo havde forladt bandet. Alle - Steffen Brandt inklusiv - er i dag formentlig enige i, at 'Kliché' og Steffen Brandt ikke var noget godt match. Omvendt tog Steffen Brandt en hel del med det halve år på keyboards i 'Kliché', og uden den erfaring var hans efterfølgende projekt TV2 nok aldrig blevet et af dansk musiks største orkestre.

Steffen Brandt blev afløst af Nils Torp, der ganske lang tid efter 'Klichés' opløsning slog igennem med popduen 'Souvenirs'.

Sods var et af Danmarks første punkorkestre. Fra venstre Peter Schneidermann (Peter Peter), Steen Birger Jørgensen, Tomas Ortved Larsen og Knud Odde. Gruppen ændrede senere navn til Sort Sol. Arkivfoto: Pierre Sales/Scanpix
Jan Jet, Lost Kids tilbage i 1997. Arkivfoto: Helene Bagger
Sods på scenen. Arkivfoto: Scanpix
Lost Kids 1980. Arkivfoto: Scanpix

Det tog sin tid, men succesen blev enorm

Mens 'Klichés' vej til berømmelse var ganske kort, så tog Sods' en hel del omveje, inden arbejdet gav pote. Bandet skrev ret hurtigt kontrakt med Medley Records og udgav albums, der nok var kendte i undergrunden og som fik en del anmelderros, men som aldrig nåede ud til et større publikum. Bandet skiftede navn til 'Sort Sol' i 1981, udgav flere album, som stadig kun nåede et mindre publikum. Først med albummet fra 1991 'Flow My Firetear' - 14 år efter bandet blev samlet - nåede bandet ud til et bredere publikum.

Hvor 'Kliches' succes reelt kun holdt et par år, holdt 'Sort Sol' dampen oppe i mere end ti år, hvor den blandt andet stod på masser af solgte albums, udsolgte turneer, tonsvis af anmelderros og adskillige vundne 'Grammyer'.

Men succesen sled på bandet. Peter Peter var smuttet i 1995, mens Knud Odde sagde farvel og tak i 2001 - samme år som 'Snakecharmer' udkom. I årene derefter var det ofte svært helt at sig, hvorvidt bandet eksisterede eller ej. Men først i 2011 erklærede 'Sort Sol' selv, at nu var det slut.

En gendannelse med turné og nyt album sidste år viste dog, at interessen for gruppen ikke var forsvundet.

Sort Sol. Arkivfoto: Scanpix
Lost Kids 1980. Arkivfoto: Scanpix
Kliché med Lars Hug (forrest). Arkivfoto: Scanpix

En stor fed løgn

Det startede egentlig som en stor fed løgn på et dametoilet til en koncert med amerikanske 'Tubes' i København. Århusianske Jan Jet pralede over for en journalist med, at han skam havde et punkband hjemme i Aarhus. 'Lost Kids' var navnet.

Journalisten anede naturligvis muligheden for et god historie, så hun kontaktede Jan Jet og forklarede, at hun ville komme til byen og lave en artikel om ham og bandet. Der var bare et problem. Jan Jet ikke havde en skid. Hverken band eller sange.

I stedet for at gå til bekendelse lavede han en aftale med journalisten, hvorefter han gik på jagt efter nogle musikere. Dem fandt han i miljøet omkring Aarhus Friskole. Nu manglede han så nogle numre; dem stjal han, hvorefter han fordanskede teksterne. En disciplin han mestrede til perfektion, det der med at stjæle og fordanske andre gruppers numre.

Der har gennem årene været en vedvarende debat om, hvorvidt 'Lost Kids' eller 'Sods' var Danmarks første punkband. Eller om københavnske 'No Knox' slog begge på hurtighed. Den debat gider vi på avisen ikke tage op, men derimod blot slå fast, at 'Lost Kids' EP 'Født som nul' fra 1978 var første danske punkudspil.

'Lost Kids' udgav herefter endnu en EP efterfulgt af gruppens første album 'Bla Bla', som gav gruppen en pæn portion succes i Danmark. Gruppen havde på det tidspunkt indlemmet Kate Svanholm på sang og Mek Pek på bas. Men allerede efter gruppens andet album 'Bla Bla 2' fra 1981 var gassen gået af ballonen, og året efter opløstes bandet.

Mek Pek er eneste medlem, der siden hen har opnået større succes. Først med sit 'Mek Pek Party Band', siden hen som solist og kunstner i alskens sammenhænge.

SODS 1979. Arkivfoto: Scanpix
Årets Steppeulv prisuddeling i Bremen teater 28. Januar 2017. Den prestigefulde Pionerpris gik det år til metalbandet Mercyful Fate. Manden i midten af billedet er Hank Shermann, der optrådte som Hank the Wank med Brats ved Pære Punk-festivalen i 1978. Foto: Torben Christensen/Scanpix

Fra Wank til Shermann

Et band mere fra Pære Punk i 1978 skal nævnes. Nemlig københavnske 'Brats'.

I første omgang opløstes bandet i begyndelsen af 1979 for kort tid efter at blive gendannet af guitarist 'Hank the Wank. Hank var tilsyneladende omkring en numerolog inden gendannelsen. I hvert fald skiftede han det punkede Hank the Wank ud med det mere heavyrockede Hank Shermann. Stilen skiftede ligeledes fra punk til heavy rock, og en kontrakt med CBS resulterede i udgivelsen af et stort opsat debutalbum med masser af reklame og presseomtale. Dog uden rigtig at flytte det helt store.

Først da bandnavnet også var et smut omkring numerologen og ændret til 'Mercyful Fate', skred det forholdsvis hurtigt fremad og bandet står i dag som det nok største danske navn inden for heavy rock-genren nogensinde.

Dem der ikke rigtig gjorde væsen af sig

Og så er der de tre eller fire sidste bands. Århusianske 'Dream Police' og 'Slim' samt københavnske 'No Knox'. Førstnævnte med Johnny Concrete i front har været opløst og gendannet adskillige gange og har efterhånden en del udgivelser bag sig. Men noget gennembrud er det aldrig blevet til. 'Slim' gav kun få koncerter efter Pære Punk-festivalen og er vel i dag mest kendt for, at bandet på et tidspunkt havde en stripper med på scenen. 'No Knox' gjorde aldrig den store væsen af sig, præcis som 'Electrochok', der meldte afbud i til festivalen i 1978, men alligevel kom med på albummet 'Pære Punk', heller ikke gjorde.

Hvor store spor de 12 bands, der til efteråret optræder til Pære Punk 40, så sætter fremover er svært at sige. Næppe mange, men det sagde "alle de kloge" jo også tilbage i 1978. Og senere blev de vist meget gode ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce