Annonce
Debat

P-pladser fortrinsvis til beboere i midtbyen i Aarhus

Arkivfoto: Simon Skipper

Stor var min forbløffelse, da jeg forleden læste i Århus Stiftstidende, at forslaget om begrænsning af parkerede biler i Midtbyen ikke omfattede betaling for dem, der kommer ude fra.

For ca. et år siden var der et forsøg i ø-gaderne om, at de bilister, der ikke boede i ø-gaderne, skulle betale for parkering i perioden kl. 8-18. Selvom betalingen kun var begrænset til dagtimerene, var det alligevel en forbedring, og med den anbefaling, at betaling skulle dække hele døgnet, bakkede beboerne i ø-gaderne op om at indføre betaling for parkering.

I dag er det sådan, at kommer man hjem om eftermiddagen, er det næsten umuligt at få en parkeringsplads, selvom man har beboerlicens. Og biler cirkler rundt i området for at finde en gratis p-plads. Det skaber selvfølgelig voldsom irritation og problemer, dels fordi man ikke kan finde en plads til egen bil og dels p.g.a den forurening, bilerne skaber.

Er politikkerne blevet bange for deres egen skygge, eller hvad er der sket? Dengang var Kristian Würtz fra Socialdemokratiet for, at der skulle indføres betalingsparkering i lokalområdet og op til Ringgaden for de bilister, der ikke boede her. Jeg går ud fra, at SF, Enhedslisten, De Radikale venstre også er for, så hvad er problemet?

Der er talt så meget om borgerinddragelse og vigtigheden heraf under valgkampen. Er det den måde, borgerinddragelse bliver forvaltet på, så siger jeg "tak for sangen".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Røver slap af sted med to halve 200-kronesedler: Nu er han efterlyst af politiet

Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Annonce