Annonce
Aarhus

P-skilte ser ens ud i farten: Tonny opdagede intet og endte med en afgift i forruden

Det var her, Tonny Hansen fik en p-afgift. Han parkerede til venstre for den røde bil og kom dermed uforvarende ind på et område, som er reserveret til medarbejdere i den kommunale administrationsbygning, Jægergården. Foto: Jesper Bech
Tonny Hansen fik en p-afgift, fordi han ikke opdagede, at der var forskel på to næsten ens p-skilte. Han mener, det er bevidst bondefangeri fra Q-Parks side.
Annonce

AARHUS: Det er en mandag i november sidste år, og Tonny Hansen er på vej ind til midtbyen i sin lyseblå Hyundai i20.

Han har tænkt sig at parkere bag Bruuns Galleri ved DGI-Huset. Det koster penge, det ved han godt, men det gør det jo alle steder efterhånden, så det er ok.

Han svinger ind bag DGI-Huset og lægger straks mærke til den knaldrøde betalingsautomat. Den står langs parkeringsbåsene, hvor han har tænkt sig at parkere.

Tonny Hansen stiller bilen, går hen til den røde automat fra Q-Park og betaler, og så går han videre ud i byen.

Og ja, rigtigt gættet, han kommer tilbage til en 510 kroner dyr hilsen i forruden fra Q-Park.

Sådan ser det ud, når man kører ind på p-pladsen bag DGI-Huset. En rød betalingsautomat og så en stribe p-båse og små, sorte skilte på muren. Men henne mod enden, ændrer ordlyden på de sorte skilte sig. Foto: Jesper Bech
Annonce

Ens på afstand

Hvad Tonny Hansen ikke har set, er, at teksten på de sorte p-skilte på muren pludselig ændrer sig.

På de første skilte står der 'Betalingsparkering', men to tredjedele nede ad rækken står der pludselig 'Privat parkering' i stedet. Det gælder kun de sidste fem pladser. Og det er en af dem, Tonny Hansen har parkeret på.

- Jeg synes, det er en ren parkeringsfælde. De skilte er ikke ret store, og de ser fuldstændig ens ud på afstand, når man sidder i sin bil. Tænk engang, hvis man kom og parkerede om aftenen, når det er mørkt. Så ville det da først være umuligt at gennemskue, siger Tonny Hansen.

Men de er jo ikke helt ens. Det er vel dit eget ansvar at gå hen og nærlæse?

- Det kan du sige. Men jeg tror, mange andre ville lave samme fejl. Når man kommer kørende, så ser man den røde betalingsautomat, og så har man jo allerede i tankerne, at det er betalingspladser. Og hvis man så endelig læser det, der står med småt på det sorte skilt, så gør man det nok typisk på det skilt, der hænger over betalingsautomaten, siger Tonny Hansen og fortsætter:

- Det mindste, Q-Park kunne gøre, var at gøre tydeligt opmærksom på, at pladserne ændrer sig. Eksempelvis med en anden type skilt eller farvede båse. Tværtimod mener jeg, at Q-Park gør deres bedste for at skjule det. De er da udmærket klar over, at deres skilte både er meget anonyme og ser fuldstændig ens ud, siger Tonny Hansen.

Annonce

Q-Park: Orienter dig

Hos Q-Park kender administrerende direktør Alex Pedersen ikke det pågældende sted, men han er med på problematikken efter at have fået sagen forklaret af Stiften.

- Den generelle regel er, at når man har parkeret, så skal man let kunne orientere sig om hvilke regler, der gælder for den valgte plads. Ud fra beskrivelsen lyder det som om, at skiltningen er i orden, hvad det angår.

- Men det er klart, at når vi som her har flere forskellige regler inden for det samme område, så er der en fare for, at man bliver vildledt, hvis man stiger ud af bilen og går et andet sted hen, før man kigger på skiltningen. Men reglen er altså, at man skal orientere sig med det samme, man har parkeret bilen og ikke først henne ved betalingsautomaten, for så kan vilkårene have ændret sig, siger Alex Pedersen.

Skiltene er meget ens. Kunne I ikke gøre mere for at hjælpe bilisterne til at forstå, at lige netop her kommer der en stribe pladser, hvor der gælder helt andre regler?

- Vores politik er, at vi skilter ensartet og korrekt, så vi ikke får et virvar af forskellige, farvede skilte, som er særligt tilpasset lokale forhold både det ene og det andet sted. Jeg er nødt til at sige, at man som bilist må sørge for at orientere sig der, hvor man stiller bilen og ikke nøjes med at kigge på de skilte, der står 20 meter før, man parkerer bilen, siger Alex Pedersen.

Han tilføjer, at Tonny Hansen er velkommen til at klage over sin afgift, hvis han vil have sin sag vurderet igen.

Hvor er det nu lige? Det er parkeringspladserne (rød markering) langs hallen i DGI-Huset, hvor man skal være opmærksom på, at der gælder forskellige regler. Kort: Google Maps / Jesper Bech
Annonce

Klage afvist

Det har Tonny Hansen allerede gjort med en argumentation om, at han fandt skiltningen på stedet mangelfuld, og at han oplevede det som en decideret fælde.

Det eneste svar tilbage var et gebyr på yderligere 100 kroner i gebyr, fordi han ikke havde betalt rettidigt. Samt en besked om, at skiltningen, efter Q-Parks mening, var god nok.

Tonny Hansen har efterfølgende modvilligt valgt at betale de i alt 610 kroner for at undgå flere gebyrer. Han tvivler også på, at han ville kunne vinde over Q-Park i et juridisk slagsmål.

- Men jeg synes stadig, det er bondefangeri. De har sikkert ret rent juridisk, men i praksis kunne de gøre meget mere i forhold til at hjælpe kunderne til at undgå bøder sådan et sted. Men det har de nok ingen interesse i.

Jo jo, når Tonny Hansen går helt tæt på, så kan han da godt læse det med småt. Men når man i forvejen har en rimelig forventning om, at man skal betale i den automat, der står 15 meter længere henne, hvor mange går så hen og nærstuderer sådan et skilt? Foto: Jesper Bech
Til højre er der betalingsparkering. Til venstre er der parkering forbudt med mindre du har en særlig tilladelse. Det fremgår kun af de sorte skilte, som på afstand fremstår ret ens. Foto: Jesper Bech
Tonny Hansen betalte og var i god tro. Men han endte alligevel med at få en afgift. Nu vil han gerne advare andre mod at falde i samme fælde. Foto: Jesper Bech
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce