Annonce
Aarhus

Pakhusene løfter erhverv og deleøkonomi ind på Aarhus Ø

<p>Pakhusene er de fem bygninger foran Isbjerget. I første omgang er det dog kun de tre bygninger ?tættest på Isbjerget, der bliver opført. Illustration: Pakhusene</p>

Nyt byggeri i gang på Aarhus Ø. Et kontorhus med fælles kok og kantine, fælles sauna, mødelokaler, tagterrasse og el-cykler.

Arhus Ø skal være en bydel, hvor boliger og erhverv blander sig mellem hinanden, så der er liv dagen igennem. Det er i hvert fald planen. Indtil videre er det dog kun boligprojekterne, der er blevet til noget i havnebydelen.

Kælderen kommer til at rumme blandt andet en fælles sauna og et fitnesscenter, der ikke er mere fælles, end at det kræver medlemskab at komme ind og svede ved maskinerne. Illustration: Pakhusene

Et stort hul i jorden foran Isbjerget indikerer, at nu er der ved at ske noget på erhvervsfronten også.

Pakhusene - med Lighthouse til venstre og Isbjerget i baggrunden - er det første erhvervsbyggeri, der kommer i gang på Aarhus Ø. Illustration: Pakhusene

Her er Domis og Rune Kilden, der også stod bag Lighthouse, gået i gang med at opføre første etape af Pakhusene: To punkthuse på i alt 6.000 kvadratmeter med boliger og et hus på 9.000 kvadratmeter til kontorer og erhverv.

Fælles mødelokale og tagterrasse på toppen af kontorhuset er et enkelt element i den dele-tankegang, der er bygget ind i Pakhusene. Illustration: Pakhusene

Husene i 9-13 etager står efter planen færdige i slutningen af 2016.

Markedet for erhvervslejemål er ikke ligefrem rødglødende, og på forhånd er de eneste sikre erhvervslejere i Pakhusene bygherrerne selv, AART architects, der har tegnet byggeriet, og en publikums-orienteret lejer, der endnu er en hemmelighed.

»Vi sætter i gang med en relativt lav udlejningsgrad. Lidt på samme måde som med Lighthouse, hvor vi startede, da boligmarkedet var usikkert, og vi ikke kunne sælge boligerne på forhånd,« siger Rune Kilden og fortsætter:

»Jeg tror, at Pakhusene vil appellere til mindre virksomheder. Og interessen skal nok komme, nu hvor folk kan få en dato for indflytning. Hele området omkring Bassin 7, hvor der kommer havnebad, restauranter og meget mere, bliver et hotspot i byen. Når det for alvor går op for virksomhederne, hvad der er på vej, bliver Aarhus Ø også interessant for dem.«

Pakhusene baserer sig i vid udstrækning på deleøkonomi. På at det, hver enkelt mindre virksomhed ikke selv kan løfte, kan virksomhederne løfte i flok.

»I stedet for, at hvert firma laver sin egen madordning, laver vi en fælles kantine og ansætter en kok. Der bliver også fælles omklædningsrum og sauna,« fortæller Rune Kilden og fortsætter:

»Vi har også haft en idé om, at Pakhusene skulle have ti fælles el-scootere, som medarbejderne kan køre ud i byen på, men vi har ikke kunnet finde nogen, der er gode nok. Nu kigger vi på el-cykler i stedet. Nogle lejere taler om at trække delebiler ind i projektet, men vi skal lige have lidt flere lejere ind, før vi udvikler de sidste deleting.«

Deleøkonomien strækker sig også helt op på øverste etage i kontorhuset. Her bliver der tre fælles møderum med udsigt over bugten - og en fælles tagterrasse.

Pakhusenes omklædningsrum i kældereetagen bliver i øvrigt åbne for nogle af de mange foreninger, der dyrker vandsport med udgangspunkt på Aarhus Ø.

»Vi føler en forpligtelse til give noget tilbage til bydelen. Derfor prøver vi at gøre Pakhusene til et sted, der ikke bare er lukket fra fredag eftermiddag til mandag morgen. Og der går jo ikke noget fra os, ved at andre bruger omklædningsrummet, når vi ikke selv gør det,« siger Rune Kilden.

Ud over de tre huse, der bygges nu, er Pakhusene planlagt med yderligere to bygninger med til sammen omkring 20.000 kvadratmeter udelukkende til erhvervsformål.

På torsdag kl. 16 lægger Pakhus-byggepladsen i øvrigt grund til en lille konference, der fokuserer på såvel fremtidens kontor som på udviklingen på Aarhus Ø.

Her fortæller Louise Opprud Jakobsen fra Innovation Lab om fremtidens kontor og deleøkonomi, og Anders Tyrrestrup, partner i AART architects, taler om at flytte firmaet til Aarhus Ø,

Derudover vil Bente Lykke Sørensen, Center for Byudvikling og Mobilitet i Aarhus Kommune, give en status på udviklingen af bydelen og dens fremtidige infrastruktur, mens Rune Kilden sætter Pakhusene ind i sammenhæng med Strandbaren, havnebadet og Ø-haverne.

De sidste bliver der mulighed for at komme på en guided rundtur i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Århusianske personligheder har alle lært vigtigheden af at stå sammen

Navne

Aarhus-forfatter Louis Jensen er død

Annonce