Annonce
Aarhus

Panik blandt byrådskandidater: Valgplakater skal op lørdag, men de kan ikke tåle vand - sådan er det jo, siger producent

Sådan ser to valgplakater ud efter henholdsvis en nat og tre timer ude under en åben, våd himmel. Eva Borchorst Mejnertz (S) og Lone Hindø (S) er langtfra tilfreds med kvaliteten af deres i alt 850 valgplakater. Privatfoto
De har fået det, de har bestilt, og papir går nu engang ikke godt i spænd med vand. Sådan lyder det fra den administrerende direktør i Lasertryk, efter to århusianske byrådskandidater har testet deres valgplakater i regnvejr.

AARHUS: Eva Borchorst Mejnertz (S) er lige nu i gang med at redde stumperne af sin valgkampagne, før den overhovedet er gået i gang.

Tirsdag 19. oktober modtog hun 400 valgplakater - blot fire dage før, de skal hænges op, når valgkampen fra lørdag middag officielt bliver skudt i gang.

Så det var med stor lettelse, at den 41-årige byrådskandidat pakkede en af plakaterne ud og konstaterede, at alt så ud til at være i orden.

Annonce

Næste morgen, onsdag, blev lettelsen afløst af vantro.

Den udpakkede plakat havde ved et tilfælde stået udenfor natten over, og nu lignede den noget, der havde ligget i en vejkant siden seneste valg for fire år siden.

- De kan ikke tåle vand. Plakaten er helt krakeleret, og når man flytter den, smitter farven af på fingrene. Det er en katastrofe, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Løs efter tre timer

Plakaterne er bestilt hos den århusianske virksomhed Lasertryk.

- Jeg bestilte plakaterne i starten af september, og en uge senere blev jeg så kontaktet af Lasertryk med besked om, at den ønskede type var udsolgt. Men Lasertryk ville så tilbyde en dyrere plakat til samme pris. Jeg betonede, at det var meget vigtigt for mig, at de var lige så gode, og det blev jeg bekræftet i, at de var, så jeg sagde okay, forklarer Eva Borchorst Mejnertz.

Hvis det er resultatet efter en enkelt nat under åben himmel, hvordan kan plakaterne så ikke risikere at se ud en uge inde i valgkampen, spørger Eva Borchorst Mejnertz, der slet ikke er tilfreds med den kvalitet, Lasertryk har leveret valgplakater i. Privatfoto

Hendes partikollega, Lone Hindø, er i samme situation. Hun bestilte for et par måneder siden og har nu haft sine 450 plakater stående under tag en måned, men efter tilfældigvis at have talt med Eva Borchorst Mejnertz onsdag, fik hun bange anelser.

- Jeg fortæller det til min mand, Vagn, og han siger, at det må vi da afprøve. Så han sætter en af plakaterne udenfor i tre timer, og da vi så kommer derud, er plakaten nærmest regnet af pladen, fortæller Lone Hindø.

Var det et usædvanligt kraftigt regn- og blæsevejr?

- Det var helt almindeligt regnvejr, svarer Lone Hindø.

Annonce

Forventer en undskyldning

Både Lone Hindø og Eva Borchorst Mejnertz har samtidig et mindre antal regionsvalg-plakater til at stå, som de har lovet at sætte op i lokalområdet for regionsrådskolleger. De er også købt hos Lasertryk og fejler ingenting.

- Nu hvor jeg ved det, kan jeg tydeligt mærke og se, at det er to forskellige produkter. Begge er lavet på en plade af kanalplast (plastik med indbyggede lameller), men hvor den ene slags er trykt direkte på pladen, så er min egen plakat klæbet på, forklarer Lone Hindø, og tilføjer at hun dermed ikke har fået, hvad hun bestilte.

Lone Hindø er overbevist om, at hun og hendes kampagne har bedt om plakater med direkte tryk, og derefter er blevet fejlvejledt til at acceptere et ringere produkt. Foto: Jens Thaysen

- Jeg har slet ikke bestilt denne slags plakater med papir. De skulle have været trykt direkte på plastikpladen, fastslår hun.

Hun tvivler på, at det kan lade sig gøre at skaffe erstatninger, inden det går løs lørdag, og hun ser sig derfor nødsaget til at hænge de dårlige plakater op.

- Hvis vi venter, så er der ingen pladser tilbage at hænge plakaterne op på. Men jeg forventer absolut, at Lasertryk leverer det, vi har bestilt og betalt for sammen med en meget stor undskyldning. Og så må vi jo skifte alle plakaterne ud med de rigtige efterfølgende, siger Lone Hindø.

Annonce

Kryds fingre for tørvejr

Eva Borchorst Mejnertz kontaktede straks Lasertryk, da det gik op for hende, at plakaterne ikke kunne tåle vand, men indtil videre har hun kun modtaget en mail om, at hendes henvendelse er modtaget, og at Lasertryk i øvrigt ikke giver nogen garanti på valgplakater.

Vi yder ingen garanti på valgplakater, da regn og vindforhold kan ødelægge plakaterne, allerede efter få dage, står der blandt andet i mailen fra Lasertryk.

Ifølge Lone Hindø løsnede hendes plakat sig fra bagpladen efter tre timer ude i regnen. Privatfoto

Samme besked har Lone Hindø fået, efter hun gennem to timer torsdag forsøgte at få en ansvarlig medarbejder i tale.

- Jeg kom aldrig længere end kundeservice, og til sidst fik jeg at vide, at valgplakater har en begrænset holdbarhed, og at det ikke bliver regnvejr på lørdag, siger Lone Hindø.

Til gengæld melder vejrudsigten mulighed for regn i hele uge 43.

Annonce

Bestil lidt ekstra

Går man ind på virksomhedens hjemmeside under "valgplakater", kan man læse, at der er tale om 'valgplakater i lækker kvalitet', og at, 'valgplakater på kanalplader er meget stabile, super lette, vandfaste og markant billige'.

Virksomheden skriver også, at:

Vores valgplakater har en god holdbarhed. Bemærk dog, at vi ikke yder garanti på valgplakater, da regn og vindforhold kan ødelægge plakaterne, i stormvejr allerede efter få dage. Vi anbefaler derfor at bestille lidt ekstra valgplakater.

Garanti eller ej, så kan det vel ikke være meningen, at valgplakater, som jo skal hænge i det danske efterårsvejr i tre uger, allerede er splittet ad efter få timers regnvejr, spørger både Lone Hindø og Eva Borchorst Mejnertz?

Annonce

Ryster ikke på hånden

Uden at kende de to konkrete tilfælde i detaljer, så mener administrerende direktør hos Lasertryk, Esben Mols Kabell, at politikerne har fået den vare og den kvalitet, de har bestilt.

- Det her er en sang, vi hører hver eneste gang, der er valg. Jeg kan selvfølgelig ikke afvise, at vi kan have lavet en fejl, men grundlæggende kan plakater af papir ikke tåle at være udenfor i regn, og derfor gør vi også opmærksom på, at vi ikke modtager reklamationer på netop det produkt, siger Esben Mols Kabell.

Esben Mols Kabell er en af grundlæggerne bag Lasertryk, der er markedsledende i Danmark. Han ryster ikke på hånden over klagerne fra byrådskandidater. Det er det samme ved hvert valg, siger han. Alle vil have det bedste, men får ikke bestilt i tide. Arkivfoto

Han forklarer, at der findes to slags plakater. Der er den gammeldags slags, hvor man klæber en papirplakat på en plade.

Og så er der den moderne slags, hvor man trykker direkte på pladen.

Sidstnævnte er den bedste slags, som alle er interesserede i at få, men det tager meget længere tid at producere end den simple opklæbningsmetode, forklarer direktøren:

- Allerede i februar gjorde vi partierne opmærksomme på at bestille i god tid og senest 1. juli. Ellers ville vi ikke kunne levere de direkte trykte plakater. Der er simpelthen ikke trykkekapacitet i markedet til at matche den øgede efterspørgsel, som opstår i forbindelse med et valg, forklarer Esben Mols Kabell.

Annonce

Et mindre godt produkt

Lasertryk har til dette kommunalvalg trykt 45.000 af de moderne plakater og 150.000 af den gammeldags slags.

Og ja, sidstnævnte er et dårligere produkt, hvis det regner og blæser, erkender direktøren:

Det er ikke meningen, at du skal stå 20 centimeter fra en valgplakat.

Esben Mols Kabell, administrerende direktør i Lasertryk

- Problemet er jo, at papir grundlæggende ikke kan tåle at blive vådt. Men det er den måde, man har lavet valgplakater på i 100 år, og når det alligevel fungerer, så er det fordi, det ikke er meningen, at du skal stå 20 centimeter fra en valgplakat. Den skal hænge tre meter oppe i en lygtepæl, og så lever man med, at den bliver slidt, for det ser man ikke på afstand.

Men hvis kvaliteten ikke er god nok, hvorfor laver I det så overhovedet?

- Det er også lige før, jeg overvejer at droppe det fremadrettet, for vi får de her klager hver gang. Men alternativet er, at mange politikere slet ingen valgplakater får, for der kan simpelthen ikke laves nok af dem med direkte tryk.

Hvor længe bør en opklæbet valgplakat kunne holde, hvis vejret er normalt uden kraftig regn eller storm?

- Hvis det bare småregner lidt, og den får lov at tørre indimellem, så bør den holde nogenlunde til tre ugers valgkamp, siger Esben Mols Kabell.

Jeg har talt med en politiker, som siger, at hendes plakat tog skade allerede efter tre timer udenfor?

- Hvis den eksempelvis har ligget vandret ned på en palle og blevet helt gennemblødt, så er det klart, at den ikke kan tåle det. Og hvis man så samtidig rører ved den, så vil papiret falde af, siger Esben Mols Kabell.

Er det rigtigt forstået, at I ikke vil gøre noget for at afhjælpe problemet?

- Vi kan ikke gøre noget, og det er også derfor, vi tager forbehold for det i beskrivelsen af produktet. Hvis der er tale om, at man har bestilt den ene type plakat og fået den anden leveret, så er der naturligvis basis for en reklamationssag, men det har jeg svært ved at tro, for vi har ikke kunne tage flere af den slags bestillinger ind siden juli, siger Esben Mols Kabell.

Han tilføjer:

- Og hvis du kan finde andre producenter, der vil påstå, at de kan klæbe et stykke papir op, så det ikke tager skade i regnvejr, så vil jeg gerne se det.

Annonce

S har haft egen shop

Hos Socialdemokraternes kampagnekontor i Aarhus forklarer kampagneleder Trine Holm, at Socialdemokratiet før sommerferien lavede en aftale med Lasertryk, hvor partiet generelt bad om at få plakaterne trykt direkte på plakaterne.

Med i aftalen var også, at Lasertryk skulle designe en S-webshop specifikt til socialdemokraternes kandidater, hvor de kunne bestille deres plakater.

Vi hader dem – men de virker

  • I 2019 undersøgte KMD Analyse danskernes holdning til valgplakater og bad 2000 respondenter om at krydse af, hvilke udsagn omkring valgplakater, de var enige i.
  • Omkring hver tredje mente, at valgplakater er 'formålsløse', 'grimme', 'gammeldags', 'forurenende' og 'ødelæggende for gadebilledet'.
  • Hver fjerde mente, at de helt burde forbydes.
  • På den anden side mente hver femte, at plakaterne er en god tradition, og at de giver bedre kendskab til kandidaterne.
  • Kun fire procent mente selv, at plakaterne påvirker, hvem de ender med at stemme på.
  • Men ét er, hvad folk selv tror. I 2010 undersøgte valgforskerne Jens Hoff og Kasper Møller fra Københavns Universitet effekten af valgplakater i kommunalvalgkampen i 2009, og her viste det sig, at valgplakater faktisk var et af de mest effektive redskaber til at flytte stemmer.
  • Konklusionen var, at en optimeret brug af valgplakater både kan flytte stemmer mellem partier, og i endnu højere grad få vælgerne til at stemme personligt inden for et parti.
  • Det sidste er særligt væsentligt, da det er ens egne partikammerater, man først og fremmest skal have skubbet ud af reden for at blive blandt den udvalgte flok, der får plads i byrådet.

- På webshoppen kom det først hen i løbet af september til at fremgå, at de direkte trykte udgaver var udsolgt. Jeg ved, at nogle af vores kandidater efterfølgende er blevet ringet op af Lasertryk og orienteret om, at den plakattype de har valgt, var udsolgt, siger Trine Holm.

Det er med andre ord formentlig de kandidater, som har været lidt sent ude med bestillingerne, der er endt med at få opklæbede plakater i stedet. Ifølge Trine Holm drejer det sig om syv ud af i alt 26 socialdemokratiske kandidater i Aarhus.

Annonce

Tvivler på forklaring

Tilbage hos Lone Hindø kan den mangeårige byrådspolitiker dog ikke få Lasertryk-direktørens forklaring til at give mening.

- For mit eget vedkommende ved jeg, at vi har bestilt med direkte tryk, og så bliver vi dagen efter ringet op af Lasertryk, som tilbyder en anden løsning i stedet. Det er en fra min egen kampagne, der har stået for kontakten, og han bad udtrykkeligt om en garanti for, at den anden løsning ville være fuldt ud lige så god, og det fik han, siger Lone Hindø, som altså mener, at Lasertryk ikke har vejledt korrekt, da virksomheden tilbød en anden type plakat.

Hun tilføjer, at den testplakat, som i løbet af tre timer regnede i stykker, ikke lå ned ude i regnen.

- Den var placeret lodret, for det er jo også sådan, den skal hænge i lygtepælen, siger hun.

Hjemme hos Eva Borchorst Mejnertz har 10 af de 400 valgplakater nu fået smurt et lag lak ud over sig, som familien havde stående i skuret.

Eva Borchorst Mejnertz sidder allerede i dag i byrådet, og det vil hun gerne blive ved med. I værste fald kan det forringe hendes chancer for at blive genvalgt, hvis hendes valgplakater regner i stykker. Foto: Jette Jaacks

- Nu må jeg se, hvordan det opfører sig, og om jeg kan gøre dem vandtætte på den måde. Jeg er nødt til at prøve et eller andet, siger Eva Borchorst Mejnertz, der har sprængt sit kampagnebudget på 7000 kroner ved at købe valgplakater for 9000 kroner.

- Jeg vil meget gerne have de penge tilbage, for nu kan jeg jo være nødt til at købe alternativ annoncering i stedet, siger hun.

Problemets omfang?

Det er uvist i hvor stor udstrækning, andre partier står med de samme problemer.

Stiften har været i kontakt med Venstres kampagneleder i Aarhus, Ivan Al-Hilali, som ikke har hørt om nogen problemer fra Venstres kandidater, der hver især selv bestiller deres plakater.

Hos Konservative i Aarhus fortæller formand Michael Balling, at partiet lavede en samlet bestilling på valgplakater for flere måneder siden, netop fordi de var opmærksomme på den begrænsede trykkekapacitet. Han forventer derfor ingen problemer for sine egne kandidater, men føler med de, som nu står med håret i postkassen.

- Det er fandme godt nok synd for de mennesker. Man bruger jo tid og mange penge på de plakater, og hvis de så går i stykker efter et par timer i regnen... Ja, det er godt nok ærgerligt, jeg føler med dem, siger Michael Balling.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Aarhus

To mænd blev varetægtsfængslet for drab i Rådhusparken: Nu er de blevet løsladt

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Erhverv

Aarhus Havn eksploderer i vækst: Omsætning fordoblet på 5 år

Annonce