Annonce
Østjylland

Pap-event trak 4.300 gæster til Øm Kloster

Papmodellen var så vidt muligt opført i størrelsesforholdet en-til-en i forhold til den kirke, der engang lå ved Øm Kloster. Foto: Bollerup

Weekendens stort anlagte kunst-event indfriede arrangørernes forventninger.

Annonce

ØM: Øm Kloster registrerede 4.300 besøgende i den forgangne weekend, da frivillige samt den franske kunstner Olivier Grossetête og hans team, byggede en 17-meter høj kopi i pap af den ene endegavl af den kirke, der engang lå ved Øm kloster ved bredden af Mossø.

Dermed blev kunsteventen, der var en del af Kulturhovedstad Aarhus 2017 programmet, en attraktion, der til fulde indfriede forventningerne.

Eneste skår i glæden var, at den midlertidige 1,8 ton tunge bygning blev fældet i utide af nogle kraftige vindstød søndag kl. 12.30 - cirka treenhalv timer før, den planlagte nedrivning skulle være sket.

Der var derfor en del besøgende, der kun nåede at se 'kirken' som en væltet bygning. Herunder kulturminister Mette Bock, der var inviteret som særlig gæst til at holde en tale kl. 15. En time før, papkonstruktionen skulle være revet ned.

Kirketårnets rumlige fornemmelse. Foto: Bollerup
Annonce

Ingen var i fare

- Bygningen faldt uden dramatik og uden, at nogen var i fare, siger Nina Bangsbo Dissing, der repræsenterer Kunstrådet i Skanderborg Kommune, der sammen med Skanderborg Museum og Visit Skanderborg stod for eventen.

- Det franske team, det styrede byggeriet, havde gjort det klart, at det var et skrøbeligt materiale, der blev bygget med. Det var derfor ikke på forhånd sikkert, at bygningen kunne opføres efter planen. Det var også afhængig af, at der kom nok frivillige til, at kirken kunne løftes ved håndkraft, når det skulle bygges. Men det lykkedes. Men da der kom flere hårde vindstød fra søen, kunne holdet se, at bygningen ville falde, hvis det blev ved, og området blev skærmet af. Så begyndte buen at 'knæle' og folde sig bagover, så gavlen lagde sig på siden, siger Nina Bangsbo Dissing.

- Kunstneren tog det helt roligt. Der var helt styr på det, og hans første kommentar var "What comes up, must come down" (Hvad der vokser op, skal også falde, Red.), siger hun.

Den væltede konstruktion med gavl og buer havde også stadig en storhed, da det lå på jorden, siger hun.

- Men ikke på samme måde, som da det stod op. Men hele programmet fortsatte upåagtet, og da Olivier Grossetête skulle have talt ned til nedrivningen, talte han i stedet ned til, at alle, der havde lyst, kunne hoppe på de væltede papkasser.

Kirketårnets rumlige fornemmelse. Foto: Bollerup.
Som traditionen er på Øm Kloster var der udklædte guider, der kunne fortælle om projektet og stedet. Foto: Bollerup
Annonce

Et potentiale

For arrangørerne blev eventen samtidig et eksempel på, hvad området ved Øm kloster kan bære.

- Der var ingen problemer med, at der kom 4.300 besøgende i weekenden. Det er et stort område, og der var hele tiden god plads. Vi er meget taknemmelige for en fantastisk oplevelse. Det er samtidig en inspiration til, hvad Øm Kloster kan. Stedet har så meget i sig, siger Nina Bangsbo Dissing.

Hun deltog selv om lørdagen i to af de 17 løft, der blev udført, da papkirken skulle bygges og rejses i højden.

- Lørdag var der over 120 frivillige, der hjalp med at løfte bygningen, så man stykke for stykke kunne skubbe nye elementer ind fra neden, hvorefter det blev vedhæftet med pakketape. Det var fantastisk at få lov at være med til at skabe bygningen sammen med en masse andre, siger hun.

Der blev også høstet nogle erfaringer, der måske kan bruges i det arbejde, der er i gang for at skabe et formidlingscenter ved klosterruinen.

Buer ved indgangspartiet. Foto: Bollerup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mobil testenhed tilbage i Gellerup: Svært at få beboerne til at flytte sig

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

AGF

Det Hvide Snit:  Er der bund i ny, ambitiøs AGF-målsætning - og hva' ka' OB?

AGF For abonnenter

Bagkanten: Sæsonen er knap begyndt, men David Nielsen skal allerede ud i krogene for at finde friske spillere

Annonce