Annonce
Debat

Papkartoner. Danmark halser bagefter med genanvendelsen

Annonce

For nylig meldte COOP ud, at de havde udskiftet deres egne konservesdåser med papkartoner. Og det er en rigtig god nyhed, da dåser ofte indeholder det hormonforstyrrende stof bisphenol A.

Papkartoner derimod afgiver ingen skadelige kemikalier til fødevaren. Så langt så godt. En positiv nyhed set med sundhedsbrillen. Og så er det godt for den cirkulære økonomi. Eller er det? For nok er papkartonen fri for skadelige kemikalier, så vi trygt kan lave emballagen om til ny god fødevareemballage. Bare ikke lige i Danmark.

Den teknologi, man har i vores nabolande Tyskland, Sverige og Norge, til at genanvende mademballage som f.eks. papkartoner, den har vi ikke i Danmark, og derfor skal denne type emballage smides i restaffald for at ende sine dage i en ovn.

Dåser bliver derimod genanvendt. Og ikke mindre end 95 pct. af det energiforbrug der er ved fremstilling af en ny dåse, er sparret i genanvendelsesprocessen. Så hvorfor pokker har vi ikke lært at vores nabolande og indført den optimale teknologi så vi kan genanvende alle fødevareemballager?

Vi stiller krav til producenter af f.eks. emballage, at de skal producere i høj kvalitet så materialet kan genanvendes. Men som det ser ud lige nu er der i mange tilfælde ikke noget incitament til at tage hensyn til behovet for genanvendelse, da det i tilfældet med papkartoner alligevel ryger på forbrændingen. EU-Kommissionen har beskrevet en række initiativer i deres handlingsplan for cirkulær økonomi, herunder et fælles EU-mål for genanvendelse af mindst 75 % af emballageaffaldet senest i 2030.

Og nok er der mange år til at komme i mål, men hvis Danmark fortsat vil være gode til at håndtere affald til gavn for miljøet og ovenikøbet vil tjene penge på eksport at vores løsninger, så er det om at komme op på hesten. For vi er ved at bliver overhalet indenom, hvis det da ikke allerede er sket.

Plastindustrien har igangsat flere initiativer for at øge genanvendelsen og for at fremme den cirkulære økonomi. Men for at de ikke skal løbe panden mod en mur, må vi også have de danske politikere på banen. Der skal stilles større krav til både genanvendelsesindustrien og de kommunale affaldsselskaber, så fødevareemballage i højere grad indsamles og genanvendes. For her er der tale om materialer af høj kvalitet og i mange tilfælde uden skadelige kemikalier.

Der er desværre lang vej, før vi kan snakke om en fuldendt cirkulær økonomi, men ved at indføre den rigtige genanvendelsesteknologi kommer vi et stort skridt nærmere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce