Annonce
Debat

Papkartoner. Danmark halser bagefter med genanvendelsen

For nylig meldte COOP ud, at de havde udskiftet deres egne konservesdåser med papkartoner. Og det er en rigtig god nyhed, da dåser ofte indeholder det hormonforstyrrende stof bisphenol A.

Papkartoner derimod afgiver ingen skadelige kemikalier til fødevaren. Så langt så godt. En positiv nyhed set med sundhedsbrillen. Og så er det godt for den cirkulære økonomi. Eller er det? For nok er papkartonen fri for skadelige kemikalier, så vi trygt kan lave emballagen om til ny god fødevareemballage. Bare ikke lige i Danmark.

Den teknologi, man har i vores nabolande Tyskland, Sverige og Norge, til at genanvende mademballage som f.eks. papkartoner, den har vi ikke i Danmark, og derfor skal denne type emballage smides i restaffald for at ende sine dage i en ovn.

Dåser bliver derimod genanvendt. Og ikke mindre end 95 pct. af det energiforbrug der er ved fremstilling af en ny dåse, er sparret i genanvendelsesprocessen. Så hvorfor pokker har vi ikke lært at vores nabolande og indført den optimale teknologi så vi kan genanvende alle fødevareemballager?

Vi stiller krav til producenter af f.eks. emballage, at de skal producere i høj kvalitet så materialet kan genanvendes. Men som det ser ud lige nu er der i mange tilfælde ikke noget incitament til at tage hensyn til behovet for genanvendelse, da det i tilfældet med papkartoner alligevel ryger på forbrændingen. EU-Kommissionen har beskrevet en række initiativer i deres handlingsplan for cirkulær økonomi, herunder et fælles EU-mål for genanvendelse af mindst 75 % af emballageaffaldet senest i 2030.

Og nok er der mange år til at komme i mål, men hvis Danmark fortsat vil være gode til at håndtere affald til gavn for miljøet og ovenikøbet vil tjene penge på eksport at vores løsninger, så er det om at komme op på hesten. For vi er ved at bliver overhalet indenom, hvis det da ikke allerede er sket.

Plastindustrien har igangsat flere initiativer for at øge genanvendelsen og for at fremme den cirkulære økonomi. Men for at de ikke skal løbe panden mod en mur, må vi også have de danske politikere på banen. Der skal stilles større krav til både genanvendelsesindustrien og de kommunale affaldsselskaber, så fødevareemballage i højere grad indsamles og genanvendes. For her er der tale om materialer af høj kvalitet og i mange tilfælde uden skadelige kemikalier.

Der er desværre lang vej, før vi kan snakke om en fuldendt cirkulær økonomi, men ved at indføre den rigtige genanvendelsesteknologi kommer vi et stort skridt nærmere.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

På kant: Tre forudsætninger for debatten om muslimer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Annonce