Annonce
Debat

Papkartoner. Danmark halser bagefter med genanvendelsen

For nylig meldte COOP ud, at de havde udskiftet deres egne konservesdåser med papkartoner. Og det er en rigtig god nyhed, da dåser ofte indeholder det hormonforstyrrende stof bisphenol A.

Papkartoner derimod afgiver ingen skadelige kemikalier til fødevaren. Så langt så godt. En positiv nyhed set med sundhedsbrillen. Og så er det godt for den cirkulære økonomi. Eller er det? For nok er papkartonen fri for skadelige kemikalier, så vi trygt kan lave emballagen om til ny god fødevareemballage. Bare ikke lige i Danmark.

Den teknologi, man har i vores nabolande Tyskland, Sverige og Norge, til at genanvende mademballage som f.eks. papkartoner, den har vi ikke i Danmark, og derfor skal denne type emballage smides i restaffald for at ende sine dage i en ovn.

Dåser bliver derimod genanvendt. Og ikke mindre end 95 pct. af det energiforbrug der er ved fremstilling af en ny dåse, er sparret i genanvendelsesprocessen. Så hvorfor pokker har vi ikke lært at vores nabolande og indført den optimale teknologi så vi kan genanvende alle fødevareemballager?

Vi stiller krav til producenter af f.eks. emballage, at de skal producere i høj kvalitet så materialet kan genanvendes. Men som det ser ud lige nu er der i mange tilfælde ikke noget incitament til at tage hensyn til behovet for genanvendelse, da det i tilfældet med papkartoner alligevel ryger på forbrændingen. EU-Kommissionen har beskrevet en række initiativer i deres handlingsplan for cirkulær økonomi, herunder et fælles EU-mål for genanvendelse af mindst 75 % af emballageaffaldet senest i 2030.

Og nok er der mange år til at komme i mål, men hvis Danmark fortsat vil være gode til at håndtere affald til gavn for miljøet og ovenikøbet vil tjene penge på eksport at vores løsninger, så er det om at komme op på hesten. For vi er ved at bliver overhalet indenom, hvis det da ikke allerede er sket.

Plastindustrien har igangsat flere initiativer for at øge genanvendelsen og for at fremme den cirkulære økonomi. Men for at de ikke skal løbe panden mod en mur, må vi også have de danske politikere på banen. Der skal stilles større krav til både genanvendelsesindustrien og de kommunale affaldsselskaber, så fødevareemballage i højere grad indsamles og genanvendes. For her er der tale om materialer af høj kvalitet og i mange tilfælde uden skadelige kemikalier.

Der er desværre lang vej, før vi kan snakke om en fuldendt cirkulær økonomi, men ved at indføre den rigtige genanvendelsesteknologi kommer vi et stort skridt nærmere.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

AGF

Selv på dødsgangen var David Nielsen firmaets mand, men nu er han der ikke længere til at tage skylden - pilen peger på sportschefen herfra

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce