Annonce
Aarhus

Park i midtbyen skæres til fordel for højhus

En 30 år gammel plan om en stor park ved åen ser nu ud til at blive endegyldigt droppet.

Mere end 30 års planlægning for, at »Stenhuggergrunden« en dag skal omdannes til en større rekreativ park netop der, hvor Aarhus Å møder midtbyen i Thorvaldsensgade, skæres voldsomt ned til fordel for et syv etagers hus.

Kommunen fastholder dog, at parken ikke forsvinder, men at der bliver en mindre park med offentlig adgang bag ved huset ud mod åens slyngning.

Sagen handler om lokalplanforslag 981, som er på byrådets dagsorden onsdag 15. april. Forleden blev sagen vurderet i magistraten, og her havde kun Enhedslisten indvendinger mod inddragelsen af det planlagte rekreative areal og imod bygningshøjden på syv etager.

Annonce

De øvrige partier havde ingen indvendinger i magistraten, hvilket må tolkes som, at de øvrige partier er til sinds at sige ja til lokalplanen og dermed byggeriet.

Dermed vinder frygten for, at kommunen kan blive tvunget til at overtage »Stenhuggergrunden« for anslået 10-12 millioner kroner, hvis byrådet siger nej til et byggeri.

Sagen har været grundigt omtalt her i avisen, og kommunens jurister vurderer, at kommunen kan blive tvunget til at overtage grunden til nabogrundenes værdi, hvis man nægter byggeriet.

Også selv om grunden i dag er udlagt i Kommuneplanen som muligt rekreativt område og blev handlet sidste gang i 1992 til blot 702.000 kroner.

I dag anvendes grunden til salg af gravstene og ejes af Danske Stenhuggerier. Men Danske Stenhuggerier har solgt grunden til Aarhus-selskabet Er Invest K/S på betingelse af, at byggeriet bliver vedtaget i byrådet.

Er Invest K/S ejes af datteren af den afdøde restauratør Jacob Evar, Dina Ahuva Evar Berthelsen. Er Invest K/S ejer i forvejen blandt andet The Mayor Hotel på Banegårdsplads 14. (tidligere missionshotellet, red.).

Købernes plan er at opføre et hus i syv etager til to- og treværelses lejligheder samt et butikslejemål i stueetagen, som skal lejes ud til Danske Stenhuggerier, som altså både vil få en indendørs og en udendørs udstilling af gravsten.

Desuden skal der på grunden være ind- og nedkørsel til en underjordisk p-kælder og et område reserveres til privat ophold for husets beboere.

På den sidste del af grunden bliver et lille parkområde med offentlig adgang ned til den snoede å. Det er et sted, der ikke er adgang til i dag, og Teknik og Miljø fremhæver, at parken dermed kommer som lovet.

Det er en række naboer og indsigere mod lokalplanen ikke enige i. De mener, det er vigtigt at bevare den fulde grund til et rekreativt område, der bevarer åen i et landskabeligt forløb og der binder den grønne kile fra ådalen og Brabrand Sø sammen med den genåbnede å i Midtbyen.

Det er en kritik, som den anerkendte landskabsarkitekt Kristine Jensen, Aarhus, også står bag. Kristine Jensen skriver blandet andet i sin indsigelse:

»Stop forslaget inden det bliver til dårlig byudvikling, stop et idiotisk ændringsforslag til en god kommuneplans hensigt. Hold fast i, at Aarhus Å er en god landskabelig vejleder for byens udvikling og lad være med at stoppe årtiers udvikling, ved at sætte en prop i åens fine forløb.«

En række naboer klager samtidig over, at det planlagte byggeri skal være i syv etager, når nabohuset er i seks.

Trods protesterne agter rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), at tillade en bebyggelse på grunden.

»Lokalplanens karrébebyggelse vil blive en fin afslutning på en i dag trist gavlfacade. Et byggeri, der dog uundgåeligt vil genere udsigten fra og kaste skygge på nogle af naboerne.

Naboerne får til gengæld grønne omgivelser, idet området langs åen bliver udlagt til grønt område med offentlig adgang,« skriver Teknik og Miljø i sin kommentar til byrådet.

Hvis lokalplanen vedtages, vil ejeren af nabogrunden, hvor Netto ligger, også at ansøge om et boligbyggeri på sin grund.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

Stødt på manchetterne foran tv-skærmen: Hvorfor gør man grin med alvorlige sygdomme?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

Annonce