Annonce
Indland

Parkinson stoppede Diamonds baryton

Neil Diamond fotograferet under Songwriters Hall of Fame Awards i New York i 2018. Samme år blev han tvunget af en Parkinson-diagnose til at indstille turnélivet samt aflyse sin igangværende 50-års jubilæumsturné. (Arkivfoto). Foto: Eduardo Munoz/Reuters

Neil Diamonds egen solokarriere er undervejs gået både op og ned, men samtidig har han været en hitmaskine for en lang stribe af andre store kunstnere.

Det lå ikke i kortene, at den amerikanske sanger og sangskriver Neil Diamond skulle ende som en af de mest succesfulde hitmagere i amerikansk pophistorie.

Men når han 24. januar fylder 80 år, kan den altid nydelige mand, som i sine yngre år blev kaldt den jødiske Elvis, se tilbage på en usædvanlig succesrig karriere.

Fra beskedne kår lykkedes det ham at få et stipendium, så han kunne læse medicin. Men han droppede hurtigt ud og blev i 1962 lejlighedssangskriver til 50 dollar om ugen.

Snart oplevede han det dilemma, der har forfulgt ham karrieren igennem: Hans sange blev kæmpehits, når bare nogle andre indspillede dem.

Antallet af topnavne, der har sunget Diamond-sange, understreger hans gennemslagskraft og bredde: Elvis, Sinatra, Cliff Richard, The Four Tops, Chris Isaak, UB40 og Deep Purple.

Samt The Monkeys som bragede igennem med Diamond-sangen "I'm a Believer", endnu før han selv var blevet et navn.

For som soloartist måtte Diamond kæmpe for sagen. Han fik moderat succes med sit debutalbum i 1966 med singler som "Solitary Man" og "Cherry Cherry". Men gennembruddet kom først senere med sangen "Sweet Caroline".

Diamonds bløde baryton sikrede ham dog en stor fanskare. Men hans poppede stil passede ikke så godt til de sene 60'eres nye rebelske lyd, og han blev anset for oldschool ligesom Sinatra.

God musik har det dog med at overleve tidens tern, og Neil Diamonds sange har siden fascineret musikere inden for mange forskellige genrer.

Den engelske reggaegruppe UB40 fik et kæmpehit med "Red, Red Wine", næsten 20 år efter Diamond skrev den. Og den amerikansk rockgruppe Urge Overkill indspillede hans da næsten 30 år gamle "Girl, You'll Be a Woman Soon" til Tarantinos film "Pulp Fiction" i 1994.

Diamond står dog heller ikke mere i skyggen af andres fortolkninger af ham, end at han i eget navn har solgt omkring 120 millioner albummer.

1990'erne og 00'erne sikrede ham fornyet popularitet. Hans album "Home Before Dark" sendte ham i 2008 for første gang helt op i toppen af Billboard Hot 200.

Trods alderen fortsatte han med at turnere i stadig imponerende veltrimmet stand. I 2011 blev han langt om længe optaget i Rock and Roll Hall of Fame.

Men i 2018 blev han tvunget til at opgive turnélivet og afbryde sin igangværende 50-års jubilæumsturné som følge af diagnosen Parkinsons sygdom.

Privat blev han som 71-årig gift for tredje gang med sin 30 år yngre manager. Han har fire voksne børn fra tidligere ægteskaber.

/ritzau/

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Sport

Hilsner fra landsholdet, OB, Brøndby og Odenses borgmester: Mange er dybt berørte over Lars Høghs død

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Annonce