Annonce
Erhverv

Parrets fem bedste råd til iværksættere inden for restaurationsbranchen

Der er hverken frituregryde eller mikroovn i det lille køkken, da hofretten er og bliver tarteletter. – Og jeg lover dig, det bliver ikke anderledes, siger Lene Henriksen med et grin. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Mange går med drømmen om at åbne eget sted, men hvordan gør man, hvis ikke ens spisested skal lukke lige så hurtigt, som åbningsskiltet er sat ud? Det kommer Hanne Ovesen og Lene Henriksen her med et par bud på.

1 - Tro på projektet

Adspurgt om, hvad det vigtigste råd, parret kan give videre til andre, der går med drømmen om at starte egen café eller restaurant, svarer Lene Henriksen prompte: - Lad være!

Hun griner og tilføjer så:

- Ej, det skal du ikke skrive! De skal bare gøre det, og så skal de tro på det, de gør. For det skal nok gå, uanset om der er nogle udfordringer. Det er jo en del af det. For udfordringer er der alle steder.

Annonce

2 - Hav styr på økonomien

Da parret købte stedet på Alrø, var tanken at finde et sted, hvor de kunne bo og eventuelt drive et spisested. De havde med andre ord ikke lige så meget på spil, som folk, der køber et sted udelukkende for at drive forretning, mener de.

- Vores bagland var jo i orden. Vi havde job begge to, og det var vores private sted, vi havde købt. Så der var ingen fare på færde. Vi skulle ikke ud for at låne millioner til noget. Vi kunne med færre midler åbne op og gøre det i stand, og sige: Så satser vi det her, forklarer Lene Henriksen.

De anslår, at de har brugt omkring en halv million kroner på inventar og istandsættelse. Penge, der ikke er brugt på en gang, men når behovet opstod.

- Så det er jo ikke millioner, vi har brugt, på samme måde, som hvis man skulle ud og købe et sted, siger Hanne Ovesen.

3 - Lad stedet afspejle personlighed

På Café Alrø er tarteletterne blot en lille del af oplevelsen. Indretningen på gårdsplads, krolfbane og i caféens lokaler er fuld af skæv kunst, humoristiske tegninger og vittigheder ophængt alverdens steder.

- Vi har rigtigt mange gæster, som skal herud igen næste år, fordi de skal se, hvad der er sket siden sidst. For vi har altid noget ny kunst af en art ude på gårdspladsen eller på krolfbanen, fortæller Hanne Ovesen.

- Det er også noget af det, vi har fået at vide: Lad nu være med at være så stivsindet. Lav noget, der er humoristisk, og som folk kan genkende, fortæller Lene Henriksen.

4 - Vær nærværende

En ting, som parret er helt enige om, har været med til at skabe deres succes, er deres valg om selv at være en del af caféens liv.

- Hvis du starter i denne her branche, så skal du være nærværende, og du skal snakke med dine gæster. De kommer jo for at besøge os og ikke kun Café Alrø, understreger Lene Henriksen.

- Så vi har vundet ved, at vi har været her fra dag et. Og vi har altid været her, tilføjer hun.

5 - Husk struktur

Med et lille køkken og et stort antal gæster er struktur helt nødvendigt for at få forretningen til at løbe rundt. En struktur, der er pinedød nødvendig, hvis forretningen ikke skal gå nedenom og hjem.

- Det er meget, meget sjældent, at vi glemmer gæster, og meget, meget sjældent, at vores gæster skal vente mere end et kvarter på maden, selvom vi har så mange gæster, som vi har. For vi kender præcis proceduren, forklarer Lene Henriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce