Annonce
Danmark

Partier vil åbne hurtigere - eksperter er også klar til at trykke på speederen

Der er ingen grund til ikke allerede nu at tillade udendørs servering på restauranter, mener professor Eskild Petersen fra Aarhus Universitet. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Der er plads til yderligere genåbninger af samfundet, vurderer eksperter efter indlæggelsestallene er langt under ekspertgruppes forventninger. Flere partier presser på for hurtigere genåbning, og minister har indkaldt til drøftelser.

Corona: Danmark klarer sig langt bedre gennem genåbningen af samfundet end forventet. Og derfor er der gode muligheder for, at vi kan genåbne samfundet tidligere og mere end planlagt.

Sådan lyder vurderingen fra to eksperter, efter de seneste smitte- og indlæggelsestal viser, at genåbningen på ingen måder har haft så dramatiske konsekvenser for sygehusene som forventet.

I forbindelse med den seneste genåbning af Danmark i marts vurderede regeringens ekspertgruppe, at der i midten af april ville være i omegnen af 870 indlagte. Men mandag var kun 207 patienter indlagt på de danske sygehuse med covid-19. 40 patienter er på intensiv, og af dem er 28 personer i respirator.

Annonce


Vi er kommet igennem påsken uden stærkt stigende smittetal. Og vi har åbnet skolerne, uden der rigtig er sket noget. Der er kontrol over det, og derfor bør man forsigtigt kunne åbne mere.

Eskild Petersen, professor, Aarhus Universitet


Det lave antal indlæggelser kombineret med stabile, lave smittetal har sat gang i debatten om, hvorvidt genåbningsplanen skal fremrykkes. En samlet blå blok har sendt et åbent brev, hvor de kræver en hurtigere genåbning, og Radikale Venstre har også meldt sig klar til at fremrykke processen. Også SF og Enhedslisten har meldt sig klar til at fremskynde en genåbning. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt partierne til forhandlinger om yderligere genåbning i denne uge.

Der er kontrol

Der er god grund til at sætte yderligere skub i genåbningen, vurderer speciallæge i infektionssygdomme og adjungeret professor Eskild Petersen fra klinisk institut på Aarhus Universitet. Han mener blandt andet ikke, at der er nogen grund til at vente med at åbne for udendørs serveringer, som efter planen bliver muligt den 21. april.

- Vi er kommet igennem påsken uden stærkt stigende smittetal. Og vi har åbnet skolerne, uden der rigtig er sket noget. Der er kontrol over det, og derfor bør man forsigtigt kunne åbne mere.

- Jeg ville være tryg ved at åbne for udendørs aktiviteter såsom fortovsrestauranter og sådan noget, siger Eskild Petersen.

Faktisk går det lige nu så godt med at kontrollere epidemien, at der også er grobund for at fremskynde genåbningen af indendørs servering på restauranter, vurderer han.

- Man kunne eksempelvis sige, at der skulle være to meter mellem bordene. Men vi skal lige en uge længere frem for at være sikre på, at der ikke er sket noget i påsken, siger han.

Annonce

Pas på ketchup-effekten

Også professor i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen fra Roskilde Universitet mener, at der kan være en vis fornuft i at trykke lidt på speederen i forhold til genåbningsplanerne.

Han mener dog, at det ville være forhastet at gøre det allerede nu, da vi endnu ikke kan se effekten af den seneste genåbning af blandt andet frisørsaloner og uddannelsesinstitutioner. Her vil en udvikling først vise sig i smittetallene om syv til ti dage, fortæller han.

- Jeg mener godt, at vi kan forberede os på at åbne mere op. Men folk skal være forberedt på, at der kan blive trykket på bremsen med kort varsel. Alt peger på, at virus burde sprede sig bedre, end den gør. Derfor kan der komme en ketchup-effekt, siger Viggo Andreasen, der nævner restauranter med omkring 20-25 gæster som en genåbningsmulighed.

- Men det betyder, at du kan risikere at arrangere bryllup, men være nødt til med kort varsel at aflyse det, siger epidemiologen, der mener, at man udelukkende bør genåbne for arrangementer med forsamlinger på mindre end 30 personer

Annonce

Andre lande er i knæ

Mens Danmark diskuterer yderligere genåbning er andre lande hærget af en tredje bølge. I Holland har man blandt andet droppet en planlagt genåbning på grund af stigende smittetal og i lande som Tyskland, Frankrig, Tjekkiet og Polen har man indført hårde restriktioner for at få smitten under kontrol.

Eskild Petersen og Viggo Andreasen peger på den massive testning i Danmark som en afgørende forklaring på, at Danmark klarer sig bedre end en række andre lande i Europa. Det betyder, at vi opdager de smittede og kan dermed bryde smittekæderne. Derudover har danskerne været bedre til at overholde restriktioner og isolere sig efter smitte end i mange andre lande, mener de.

Men selvom det ser rigtig godt ud lige nu, risikerer vi fortsat at blive ramt af en tredje bølge eller nye nedlukninger. Og vi skal derfor fortsat gå forsigtigt til værks, hvis man vælger at sætte yderligere skub i genåbningerne, lyder det.

- Vi kan slet ikke være sikre på at undgå en tredje bølge. Slækker vi på alle restriktioner, vil vi med sikkerhed få en tredje bølge, siger Eskild Petersen.

Hvornår partierne skal forhandle om en mulig fremrykning af genåbningsplanen, er endnu ikke på plads.

Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Danmark For abonnenter

Få overblikket: Her er omskæringslægens skandalesager

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: forsøgte at afværge slag med sin paraply

Annonce