Annonce
Aarhus

Partiernes kampform: Enhedslisten er det eneste parti, der kan holde til at skyde foden af sig selv og blot spadsere videre

Enhedslisten Lone Norlander Smith (til højre), Laura Bryhl (midten) og Katrine Vinter Nielsen udgjorde det tre kvinder store forhandlingsteam til budgetforhandlingerne i september 2021. De var glade og tilfredse med resultatet efter mange timers maratonforhandlinger, men endte med at blive underkendt af Enhedslistens bagland. Foto: Jens Thaysen

13 af de 31 byrådsmedlemmer fra valget i 2017 sidder ikke længere på deres oprindelige stol i byrådet, og dermed har Aarhus Byråd formentlig sat ny danmarksrekord i udtrædelser og partihop.

Af alle partier er Enhedslisten det, der har været mest i blenderen.

Byrådsåret var knap nok begyndt, da Enhedslistens største stemmesluger, Maria Sloth, meddelte, at hun flyttede til Fredericia og dermed opgav sin plads i byrådet.

Annonce

Ind kom i stedet Lone Norlander Smith, og senere, i 2020, tog Keld Hvalsø orlov, da han fik nyt job.

Ind kom så Peter Hegner Bonfils, men allerede i januar 2021 skiftede han til Socialdemokratiet på grund af mistrivsel og strid om linjen internt i partiet. De samme årsager fik samtidig Lone Norlander Smith til at meddele, at hun ikke agtede at genopstille. Ja, hun talte ligefrem om internt mobberi, fordi hun og Peter Hegner Bonfils stod for en linje, der var for kompromis-søgende for baglandets smag.

I stedet for Bonfils trådte Viggo Jonasen ind. Han er til gengæld 'old school Enhedslisten' og repræsentant for partiets 1970'er-rødder.

Han er også en af dem, der fra sidelinjen havde ført an i kritikken mod den hidtidige byrådsgruppe for at være for blødsøden og samarbejdsvillig, og samarbejdet mellem ham og Lone Norlander Smith har mildest talt været anstrengt siden.

Partiernes kampform

Op til valget tager Stiften temperaturen på de enkelte partiers kampform.

Vi opsummerer partiets tilstand lokalt, men også på landsplan, fordi de nationale tendenser som en tommelfingerregel slår igennem med halv kraft ved kommunalvalg.

Vi bringer analyserne i den rækkefølge partiernes listebogstav kommer i alfabetet, og var der en, du ikke fik læst, linker vi til dem her i faktaboksen på stiften.dk:

Politik handler dybest set om evnen til at indgå kompromiser.

Ingen får nogensinde alt, de ønsker sig, men man kan få noget, hvis man er villig til at gå på  kompromis. Den er alle partier ligesom med på.

På nær Enhedslisten.

Historisk set har partiet været et protestparti, der hellere stod udenfor med korslagte arme end lægge mandater til noget, som på nogen måde ville føre til forringelser.

På Christiansborg har den firkantede facon dog gennem snart mange år været under opblødning. Først med Johanne Schmidt-Nielsen, så Pernille Skipper og nu med Mai Villadsen i front har partiet bevæget sig i en stadig mere pragmatisk retning i en erkendelse af, at det måske larmer flot at råbe og skrige, men at reel indflydelse trods alt er sjovere.

I Aarhus svinger man ikke i takt med moderpartiet. Tværtimod er der internt blevet trukket i to retninger i en grad, så partiet reelt er blevet flået midtover.

Det blev senest tydeligt for enhver, da byrådets partier for halvanden måned siden forhandlede kommunens budget for de kommende år.

Viggo Jonasen havde på forhånd meldt sig ud af forhandlingerne, så det blev en halv byrådsgruppe i form af Lone Norlander Smith, der sammen med den nye spidskandidat, Laura Bryhl, førte forhandlingerne.

Efter 14 timer var det lykkedes Enhedslisten at få så mange ting igennem, at Lone Norlander Smith og co. var parate til at skrive under på budgettet sammen med de øvrige partier, da klokken havde rundet midnat.

Men det fik hun og resten af Enhedslistens forhandlere ikke lov til af den lokale partibestyrelse, som i Enhedslisten har det sidste ord.

Baglandet hældte forhandlingsresultatet ned ad brættet med henvisning til, at budgetforliget trods flere gode takter også indeholdt forringelser for nogle af kommunens svageste borgere.

Skulle partiet gå med drømme om en rådmandspost, så er det nu reduceret til, hvad amerikanerne kalder en 'pipe dream' - et fantasifoster.

Jesper Bech Pedersen, politisk redaktør, Århus Stiftstidende

Det vil man altid kunne finde eksempler på i en kommunes milliardbudget, og det er et af de kompromiser, man må indgå, hvis man vil have indflydelse i politik.

For den mere traditionelt indstillede del af Enhedslistens bagland er der imidlertid en selvstændig pointe i at markere, at partiet ikke accepterer forringelser af nogen art. Basta.

Realpolitisk svarer det til at skyde sig selv i foden.

Hvorfor skulle de øvrige partier bruge tid på at lytte til Enhedslistens ønsker, når der næste år er budgetforhandlinger igen? Nu har partiet jo demonstreret, at det alligevel bare går til sidst, selv om dets ønsker er blevet hørt.

Og skulle partiet gå med drømme om en rådmandspost, så er det nu reduceret til, hvad amerikanerne kalder en 'pipe dream' - et fantasifoster.

Selv hvis partiet går markant frem ved valget, kommer det ikke i nærheden af et rådmandskontor. Som et fremtrædende medlem af det nuværende borgmesterparti italesætter det over for Stiften:

- Enhedslisten har meldt sig ud af alt.

På den baggrund ser partiet vel ind i et forfærdeligt kommunalvalg?

Næh, formentlig ikke. Enhedslistens vælgere er ikke som de fleste andre. Partiet har nogle kernevælgere, som er trofaste uanset hvad, og dertil har partiet godt fat i de unge studerende, som næppe har fulgt ret meget med i partiets interne stridigheder.

Dertil stiller partiet som sagt med Laura Bryhl som ny spidskandidat, og unge kvinder er en opskrift, der har virket godt for partiet på Christiansborg gennem mange år. Hendes opgave bliver at løfte partiet blandt de unge i Aarhus, og selv om hun er politisk uprøvet, så bliver hun allerede nu beskrevet som en 'ordentlig' og 'argumenterende' person blandt flere af de politikere, hun har debatteret med til vælgermøder.

Det er alt for tidligt at udråbe hende til en ny stjerne på den politiske himmel i Aarhus, men hun er ren i forhold til personfnidderet fra indeværende periode, og så har hun opbakning fra Christiansborg, hvor Mai Villadsen åbent har erklæret, at Aarhus er den højborg, hvorfra partiet skal forsøge at vækste i Jylland.

Spørgsmålet bliver, om hun kan tøjle den gamle garde, der åbenlyst ikke vil fornyelsen, og som har sørget for, at hun starter ud med nul politisk kapital i forhold til samarbejdet med resten af byrådet.

Trods den enorme interne splid kommer Enhedslisten stensikkert ind med mindst et mandat og kan sagtens tænkes at fastholde sine nuværende to.

Ikke mindst fordi partiet har indgået et klogt valgforbund med Veganerpartiet, De Grønne og Alternativet.

Det er partier, der værdimæssigt ligger tæt op ad Enhedslisten, men som i stor grad kommer til at kannibalisere på hinandens stemmer. Hverken Veganerpartiet eller De Grønne har en chance for at blive valgt i Aarhus og næppe heller Alternativet.

Det sandsynligste er, at stemmerne på de tre partier kommer til at falde i Enhedslistens pose, og det kan potentielt bære partiet helt op på tre mandater (men lad trods alt være med at oddse flere penge på det, end du har råd til at tabe).

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

Debat

En besked til både borgmesteren og avisen: Tal dansk, så vi kan forstå det

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

AGF

Bundu og Co. leverede sensationen mod Champions League topscorer og rekordindkøb

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

Aarhus

Sikkerhedsnettet foldes ud: Jacob lever livet på trods af, at han risikerer et alvorligt covid-forløb

Annonce