Annonce
Aarhus

Partiernes kampform: Her er de 4 outsidere, der potentielt kan snuppe en plads i Aarhus Byråd

Flere partier bejler til en plads i Aarhus Byråd. Foto: Kim Haugaard
Især fire partier indtager rollen som boblere ved årets kommunalvalg. Ingen af dem kan vide sig sikre på at komme ind, men ét har større chancer end de øvrige.

'

1. Nye Borgerlige kan blive blæst ind af den nationale medvind

Henrik Arens, spidskandidat for Nye Borgerlige i Aarhus. Foto: Kim Haugaard og Axel Schütt

Nye Borgerlige er aldrig blevet valgt ind i Aarhus Byråd, men har alligevel været repræsenteret. Det skete, da Lars Boje Mathiesen skiftede fra Liberal Alliance i 2016 efter at være kommet på kant med sit tidligere parti, da LA's storkredsbestyrelse i Østjylland nægtede at opstille ham som folketingskandidat.

I dag sidder Lars Boje Mathiesen i stedet i Folketinget for Nye Borgerlige, og dermed mangler Nye Borgerlige i Aarhus hans omdiskuterede, men også opsigtsvækkende navn på stemmesedlen.

Alligevel har partiet en fair chance for at klare sig ind, alene båret på de nationale valgvinde, hvor meningsmålingerne sender cirka syv-otte procent af stemmerne i retning af Nye Borgerlige.

Lokalt i Aarhus drømmer Nye Borgerlige om to mandater. Det er afgjort lige optimistisk nok i en storbykommune som Aarhus, hvor borgerne overvejende stemmer rødt, og hvor stemmerne formentlig også skal deles med Dansk Folkeparti.

Når det er sagt, så kan det ikke afvises, at Dansk Folkepartis deroute både nationalt og lokalt er så massiv, at Nye Borgerlige kan æde en ordentlig luns af DF's kernepublikum.

Øverst på stemmesedlen står der Henrik Arens. Navnet vil være ukendt for de fleste, men han har tidligere siddet i byrådet for Venstre fra 2015-2017, og den erfaring tæller så absolut på plussiden for Nye Borgerlige.

Det er svært at se dem hente mere end et mandat, og det kan også ende med ingenting. Men det sidste vil og bør være en skuffelse for partiet i lyset af den generelle fremgang på landsplan.

2. Liste Trivsel, Velfærd og Reel Borgerinddragelse vil næppe blive husket for mere end sit meget lange partinavn

Dorthe Borgkvist, byrådsmedlem og stifter af Liste Trivsel, Velfærd og Reel Borgerinddragelse. Foto: Axel Schütt

Dorthe "borgerinddragelse" Borgkvist tager sjældent ordet i byrådssalen uden enten at kritisere manglen på borgerinddragelse - eller nu og da rose, hvis det efter hendes mening er sket.

Hun kom ind i 2017 som socialdemokrat, men meldte sig ud, da partiet ønskede at fjerne hende fra Børn og Ungeudvalget. Ved at blive løsgænger fastholdt hun sin plads og indflydelse på et område, der for Dorthe Borgkvist er hjerteblod

Nu har hun så dannet Liste Trivsel, Velfærd og Reel Borgerinddragelse sammen med Dennis Cassøe.

Det ligner på forhånd lidt af en dødsejler, men lokallisten kan alligevel have fat i noget, når det kommer til borgerinddragelsen, hvis man skal dømme efter den generelle offentlige debat.

Særligt når det kommer til de mange nye byggerier i Aarhus, føler mange naboer sig kørt over af developere og Aarhus Byråd. Indsigelser og høringssvar bliver ignoreret eller i bedste fald kvitterer politikerne ved at barbere en etage af.

Spørgsmålet er, hvor dybt forargelsen stikker, og om det er så centralt et spørgsmål for tilpas mange, at det kan trække et mandat til et parti, der har det som sin eneste mærkesag.

Umiddelbart er der næppe løftekraft nok i boblen til at bære Dorthe Borgkvist over spærregrænsen, særligt fordi stort set alle andre partier også har kastet en fiskekrog i den sø, der hedder borgerinddragelse.

Det bliver interessant at se, hvor meget bundtræk, der er i at være den, der smed krogen først, og det gjorde Dorthe Borgkvist, så meget skal hun have. Den kan potentielt overraske, men ingen forventer det.

3. Liberal Alliance ligner et parti der er ved at have udspillet sin rolle i dansk politik

Jakob Rixen, regionsrådsmedlem og byrådskandidat for Liberal Alliance i Aarhus. Foto: Kim Haugaard

Liberal Alliance får vanskeligt ved at komme ind. Først og fremmest mangler partiet en platform at tale fra, idet det ingen byrådsmedlemmer har i dag.

Partiets spidskandidat i Aarhus, Jakob Rixen, sidder godt nok i regionsrådet, men antallet af borgere i Region Midtjylland, der følger det tæt, kan formentlig tælles på én hånd.

I fraværet af en billetsælgende spidskandidat er partiets bedste kort partiformand Alex Vanopslagh, som ihærdigt forsøger at genrejse LA på bagkant af regeringstiden i VLAK, hvor daværende partileder Anders Samuelsen i 2019 faldt helt ned fra træet og end ikke opnåede genvalg til Folketinget.

Alex Vanopslagh er en dygtig og retorisk skarp politiker, og så er han noget så sjældent, som en hardcore liberal politiker, der virker som om, han mener det, når han eksempelvis i Folketingets åbningsdebat taler om, at alt for mange unge kæmper med stress og angst.

Han er hård og blød på samme tid og populær blandt mange unge, og dem er der trods alt en del af i Aarhus.

Hvis det kan lykkes Liberal Alliance at mobilisere de unge liberale førstegangsvælgere, og hvis partiet kan lukrere på en forventet tilbagegang hos Venstre, så kan der være en chance for at opnå valg.

Men der er samlet set for mange hvis'er til, at det virker sandsynligt.

4. Alternativet - Nisselandskabet der brændte klart, men kort

Katrine Skov-Hansen, byrådskandidat for Alternativet i Aarhus. Foto: Kim Haugaard

Har man nogensinde haft den tvivlsomme oplevelse at se et nisselandskab af vat bryde i brand, så har man et billede af Alternativets karriere i dansk politik.

Først brænder der en lille, uanseelig flamme, så siger det WOOOSH, hvorefter en steppebrand, klarere og voldsommere end man ville have troet muligt, breder sig.

Og så, desværre, ligger til sidst en udbrændt ruinhob tilbage.

En brand kan være rensende og give plads til nyt liv, men hvorvidt det bliver tilfældet for Alternativet, er tvivlsomt.

Formandsopgøret efter Uffe Elbæk sprængte partiet i stumper og stykker på landsplan, og det samme skete i Aarhus, da partiets eneste byrådsmedlem, Liv Gro Jensen, skiftede til SF sammen med sin førstesuppleant, Sander Jensen, som en følge af den generelle nedsmeltning.

Det skete i sommerferien 2020, og siden da har Alternativet manglet en platform i Aarhus.

Alternativet bliver ikke hjulpet af, at Liv Gro Jensen stadig står for de samme værdier på klimaområdet, som bragte hende i byrådet for Alternativet med et flot personlige stemmetal på næsten 2.500. Værdipolitisk flugter hun fint med SF og kan sagtens tænkes at tage mange af sine stemmer med.

På plussiden for Alternativet tæller, at partiet trods alt har nået at etablere sig i politik og dermed har et bagland og en nogenlunde professionel valgmaskine at trække på.

Og (jubel)optimister som de er, så knyr de på, selv om det formentlig kun er dem selv, der reelt tror på det.

Når det er sagt, så viser historikken, at man aldrig, aldrig skal sige aldrig, når det kommer til Alternativet.

Partiets chance for genvalg består i, at valgmatematikken falder ud til Alternativets fordel internt i valgforbundet, der også tæller Veganerpartiet, De Grønne og Enhedslisten.

Hvem der kommer til at drage fordel af de andres halve mandater er umuligt at forudse på forhånd, men det mest realistiske er dog, at det bliver Enhedslisten. Alternativt Alternativet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Lotte og Lars troede, de skulle bo i storbyen: Nu er de rykket tæt på skov og strand og gav nyt liv til ældre villa

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se video og alle billederne: Regnbuen regerede igen i Aarhus til pride-parade - uden frygt for corona eller abekopper

Sport For abonnenter

217 kilometer i Death Valley: Peter må tænke kreativt for at forberede sig på den voldsomme varme

Aarhus

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Alarm 112

Politiet følger udviklingen: Stort biltræf samler mange mennesker

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Debat

Jublen ville ingen ende tage, men det var også de dødes aften: Willy var den første århusianer, der blev dræbt

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Annonce