Annonce
Aarhus

Partiernes kampform: Konservative står til en genfødsel - men barnet bliver nok flået ud af maven på V

Konservative står isoleret set til et godt valg, men Steen Stavnsbo har blikket stift rettet på tallet 11. Kan den borgelige blok i samlet flok løfte sig derop, så stiger indflydelsen betragteligt i forhold til, hvis der kun kan mønstres 10 mandater samlet set. Foto: Kim Haugaard

Ting går hurtigt i politik, og mange har formentlig allerede glemt, hvor afgrundsdyb krisen var i Konservative for bare få år siden.

Ved Folketingsvalget i 2015 fik Konservative katastrofale 3,4 procent af stemmerne, og et år senere tumlede partiet rundt lige på kanten af spærregrænsen.

I Aarhus fortsatte nedturen ved valget i 2017, hvor partiet gik to procent tilbage og med 4,2 procent af stemmerne kom kun spidskandidat Marc Perera Christensen ind. Havde partiet ikke haft den tidligere rådmand som stemmesluger, kunne det være endt endnu værre.

Annonce

I dag er billedet vendt. Partileder Søren Pape Poulsen har med små, faste tag formået at grabbe sig tilbage og genrejst Det Konservative Folkeparti.

Partiernes kampform

Op til valget tager Stiften temperaturen på de enkelte partiers kampform.

Vi opsummerer partiets tilstand lokalt, men også på landsplan, fordi de nationale tendenser som en tommelfingerregel slår igennem med halv kraft ved kommunalvalg.

Vi bringer analyserne i den rækkefølge partiernes listebogstav kommer i alfabetet, og var der en, du ikke fik læst, linker vi til dem her i faktaboksen på stiften.dk:

Og den nationale medvind svinger fuldstændig i takt med en konservativ genfødsel i Aarhus, hvor erhvervsmanden og tidligere byrådsmedlem, Steen Stavnsbo, er tilbage i partiet, nu som borgmesterkandidat.

Steen Stavnsbos profil er i perfekt harmoni med klassiske konservative dyder, og på den måde er han et - meget tiltrængt - scoop for partiet.

Han voksede op i det sociale boligbyggeri, Langkærparken i Tilst, som søn af forældre, der begge var på overførselsindkomst. Men med flid og ikke mindst på grund af velfærdssamfundets muligheder - han lægger selv vægt på det sidste - endte Steen Stavnsbo som mønsterbryder.

Han er kendt blandt de øvrige partier for at være samarbejdsvillig og resultatorienteret, og indtil videre er det også den facon, han har lagt for dagen i forbindelse med sit comeback.

Hvor Venstre konstant forsøger at sætte hårde tacklinger ind på borgmesterpartiet og byde sig til som et reelt alternativ på borgmesterposten, så virker Konservative mere afmålte og tålmodige.

Alt andet kunne også hurtigt virke som storhedsvanvid. Partiet fik trods alt kun ét mandat ved valget i 2017, så for Steen Stavnsbo handler det ved KV21 i første omgang om i det hele taget at få sendt et hold på banen.

Internt i Konservative tror man på tre og krydser fingre for fire mandater.

Det er slet ikke urealistisk. Siden sommeren 2019 er det kun gået én vej for Konservative i meningsmålingerne, og i den seneste Voxmetermåling ligger partiet på landsplan til 15 procent af stemmerne - højere end Venstres 14,6.

Deri ligger også en del af Steen Stavnsbos problem. Eller rettere sagt: hele den borgerlige lejrs problem. De stemmer, Konservative vokser med, vil primært komme fra Venstre. Så selv om de luner internt, så får det ikke de blå flammer til samlet set at brænde højere.

Og det er netop Steen Stavnsbos erklærede mål: At genrejse en samlet opposition, som kan byde borgmesteren op til dans, og i den forbindelse har den konservative leder øjnene stift rettet på tallet 11.

Det er så mange mandater, blå blok tilsammen skal op på til valget. I 2017 rakte det kun til 10 mandater, og der er en verden til forskel.

10 mandater giver 45 udvalgs- og bestyrelsesposter til deling.

11 mandater giver derimod 72 indgange til at øve politisk indflydelse.

Kan blå blok opnå 11 mandater, vil det derfor være en fremgang, der reelt er mange gange større end blot det ene mandat, som ikke i sig selv batter noget i forhold til flertallet i byrådssalen, hvor der er 31 medlemmer.

Derfor er 11 mandater første skridt på vejen mod en bredere platform for både Konservative og blå blok i det hele taget.

Steen Stavnsbo stiller officielt op som borgmesterkandidat, men det er ikke et realistisk mål ved dette valg, og det ved han godt. Til gengæld giver det en forhøjet platform og kan eksempelvis købe ham vej til det fine bord, når borgmesterkandidaterne skal debattere på TV.

Hvad der til gengæld er realistisk, er en rådmandspost, og den kommer han til at gå benhårdt efter. I den konservative selvforståelse er det fuldstændig uacceptabelt ikke at sidde i et af rådmandskontorerne.

Selv om det er længe siden, så er der tale om partiet, der havde den navnkundige Olaf P. Christensen siddende som rådmand i vanvittige 34 sammenhængende år fra 1964-1997.

Hvis Konservative atter skal bide sig fast som mere end et ét-to-mandatsparti, så kræver det i første omgang den platform, som en rådmandspost er.

Førstevalget for Konservative vil i den forbindelse være Teknik og Miljø eller Kultur og Borgerservice. Især sidstnævnte kan være plukkemoden. I hvert fald forlyder det på vandrørene, at Radikale Venstres bagland efter otte år i rådmandsstolen på kulturområdet denne gang ser sig om efter et nyt magistratsområde.

Hvis det borgerlige projekt med en stærk, samlet opposition skal lykkes, så er det en forudsætning, at Stavnsbo og Budde som ledere af de to store blå partier kan få et levedygtigt samarbejde op at stå. I den seneste valgperiode har det været fragmenteret.

Derfra gælder det så om at byde sig til som et samarbejdsvilligt alternativ til Socialdemokratiets normale støtter på venstrefløjen og på den måde vise århusianerne, at der er borgerlige kræfter, som både arbejder og leverer. Det kan eksempelvis ske på erhvervsområdet eller foreningsidrætten, som ikke just er SF mærkesager.

Kan den strategi så over tid flytte stemmer hen over midten i et antal så stort, at det på et tidspunkt kan rykke ved magtbalancen i Aarhus?

Tja ... det bliver nok nødvendigt at tænde det lange lys. Men nu og her kan Konservative i nærlyset se et godt valg ret forude. Og det er trods alt første skridt på vejen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce