Annonce
Aarhus

Partiernes kampform: Radikale Venstre i Aarhus er blevet et indvandrerparti

Rabih Azad-Ahmad er rådmand og politisk leder af Radikale Venstre i Aarhus. Foto: Kim Haugaard.

Af politisk redaktør, Jesper Bech Pedersen:


ANALYSE: Der er ting, man helst ikke må sige eller skrive. Overskriften til denne artikel er muligvis en af dem.

Men det er nu engang det tilnavn, Radikale Venstre i Aarhus går under blandt de øvrige partier i byrådet og politisk interesserede kredse i det hele taget.

Annonce

Lad os med det samme slå fast, at der hverken er noget galt i have indvandrerbaggrund eller appellere til vælgere, der har det.

Når det er relevant at nævne, så er det fordi, partiets nuværende sammensætning kan få afgørende betydning for magtbalancen i det århusianske byråd, hvis det nogensinde skulle komme dertil, at magten kan ske at tippe over til blå blok.

Hvorfor vender vi tilbage til.

Partiernes kampform

Op til valget tager Stiften temperaturen på de enkelte partiers kampform.

Vi opsummerer partiets tilstand lokalt, men også på landsplan, fordi de nationale tendenser som en tommelfingerregel slår igennem med halv kraft ved kommunalvalg.

Vi bringer analyserne i den rækkefølge partiernes listebogstav kommer i alfabetet, og var der en, du ikke fik læst, linker vi til dem her i faktaboksen på stiften.dk:

Først et kig på Radikale Venstre på landsplan, hvor partiet har været gennem en ydmygende metoo-bodsgang.

Først måtte partileder Morten Østergaard krybe til korset og senest er kæmpetalentet Kristian Hegaard røget på at være for kælen i festligt lag.

Tilbage står den nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, noget forpjusket. Som en del af den øverste ledelse var hun bekendt med flere af de betændte sager, men handlede ikke tidsnok.

Krænkelsessagerne har kostet partiet hele dets troværdighed som moralens vogter såvel som en tredjedel af vælgernes opbakning i forhold til folketingsvalget i 2019.

De nationale møgsager vil dog kun i begrænset omfang ramme partiet til kommunalvalget i Aarhus på trods af, at Morten Østergaard stammer herfra.

For det første har der ikke været konkrete sager her, og for det andet rider partiet lokalt i Aarhus på sin anden store mærkesag på det værdipolitiske område, nemlig en venlig tilgang til ikke-vestlige indvandrere.

Når Rabih Azad-Ahmad har siddet som radikal kulturrådmand gennem otte år, så skyldes det i al væsentlighed to ting:

For det første er han personificeringen af den radikale drøm om flygtningen, der kommer til Danmark og klarer sig godt. Det er en fortælling, man i radikale kredse er ekstremt modtagelig for, og som Rabih Azad-Ahmad heller ikke selv tøver med at fortælle - senest i sin nye bog 'Mit navn betyder forår - Fra flygtningebarn til toppolitiker'

Ved valget i 2017 fik radikale Venstre 8,2 procent af stemmerne i Aarhus Kommune. Men af stemmerne, der blev afgivet i Globus1 ved Gellerupparken, satte partiet sig på 28,1 procent.

For det andet, så har Rabih Azad-Ahmad en meget stærk vælgerbase centreret omkring Gellerupparken, hvor han selv er vokset op.

Ved valget i 2017 fik radikale Venstre 8,2 procent af stemmerne i Aarhus Kommune. Men af stemmerne, der blev afgivet i Globus1 ved Gellerupparken, satte partiet sig på 28,1 procent.

Det er støtter, som måske ikke følger politik tæt i det daglige, men som har rådmandens ryg, når der er valg.

Også når der er kampvalg.

Ved seneste kommunalvalg fik Radikale Venstre valgt to medlemmer ind: Rabih Azad-Ahmad og Eva Borchorst Mejnertz. Udadtil tegnede de to mønsterbilledet på en radikal byrådsgruppe, men indadtil var samarbejdet anstrengt.

Så anstrengt, at Eva Borchorst Mejnertz i efteråret 2020 valgte at udfordre Rabih Azad-Ahmad om posten som politisk leder frem mod det valg, der nu står for døren.

Det hele skulle afgøres på et opstillingmøde 31. oktober, og har man nogensinde været til den slags, vil man vide, at de typisk er præget af de samme 'Tordenskjolds soldater'.

Ifølge flere af de tilstedeværende troppede der imidlertid denne gang en større flok nye ansigter op og stemte på Rabih Azad-Ahmad.

Et politisk tæskehold udkommanderet til lejligheden? Formentlig.

Men med lige så stor rimelighed  kan man sige, at Eva Borchorst Mejnertz burde have medbragt sit eget tæskehold, og at hun åbenlyst ikke ejede den kynisme, der skulle til for at vinde opgøret. Politik er nu engang et magtspil.

Da det ikke lykkedes hende at vinde titlen som politisk leder, forlod hun partiet til fordel for Socialdemokratiet og forklarede i samme stund, at hun og Rabih Azad-Ahmad havde været rygende uenige om, hvad der egentlig var radikal politik, blandt andet når det kom til børne- og socialpolitik.

Til gengæld har Socialdemokratiet afgivet Mahad Yussuf til Radikale. Han skiftede, fordi han var utilfreds med den socialdemokratiske strammer-linje på udlændingepolitikken.

Status er, at der står tre udenlandsk klingende navne på de tre øverste pladser på stemmesedlen. Nummer tre er Metin Lindved Aydin.

Det sender et klart signal til nydanskere; her har I et parti for jer. Lige så vel som et fuldstændigt fravær af udenlandske navne hos et parti også ville sende et klart signal. De fleste af os stemmer nu engang på personer, vi kan spejle os i.

Radikale har historisk set haft en rolle som kongemagere i dansk politik. Især på Christiansborg, men også i Aarhus, da partiet i 2001 konstituerede sig med Venstre og gjorde Louise Gade til den første ikke-socialdemokratiske borgmester i byens historie.

Det vil næppe kunne ske igen, for den nuværende radikale byrådsgruppe vil på ingen måde indgå i et politisk samarbejde, der også tæller Dansk Folkeparti og/eller Nye Borgerlige. Dermed bliver al snak om et magtskifte hen over midten en ren teoretisk diskussion. Både nu og ved fremtidige valg, så længe Radikale Venstre har den nuværende sammensætning.

Det taler for, at Socialdemokratiet rent taktisk kan overveje at beholde to rådmandsposter selv i stedet for at stikke den ene til de Radikale, hvis stemmerne skulle lande så gunstigt for S.

Men så igen - det har S haft mulighed for flere gange gennem årene, men har alligevel altid valgt at holde sig på god fod med Radikale, hvor Rabih Azad-Ahmad også altid har været en loyal støtte som rådmand for Kultur og Borgerservice. Selv om Radikale ikke har andre steder at gå hen, så har Socialdemokratiet alligevel en størrelse, hvor partiet får i både pose og sæk, når det kommer til udvalgsposter, og har således 'råd' til at købe sig ro på bagsmækken ved at afgive en rådmandspost til Radikale.

Aktuelt har Radikale Venstre to mandater, og partiet kan godt gøre sig forhåbninger om at fastholde dem, men det kræver, at det lykkes at mobilisere tilpas mange vælgere blandt indvandrersegmentet.

For der er splittelse i partiets mere traditionelle bagland, hvor mange kvier sig ved, at den eneste kvinde i top fem (Hanne Roed) står nede på en femteplads. Over hende står Mattias Agger på en fjerdeplads (han er Radikal Ungdoms kandidat), hvorefter Metin Lindved Aydin, Mahad Yussuf og Rabih Azad-Ahmad beklæder de tre øverste pladser.

Slaget om mandat nummer to skal formentlig stå mellem Metin Lindved Aydin og Mahad Yussuf. Sidstnævnte har fordelen af at sidde i byrådet i forvejen og tætte forbindelser til det somaliske miljø i Aarhus.

Metin Lindved Aydin, der er søn af en tyrkisk far og en dansk mor, er uddannet arkitekt og så absolut de Radikales klareste stemme i debatten om fortætning i Aarhus. Han er nok også den af de tre øverste, der taler mest til det klassiske radikale vælgersegment bestående af akademikere og 'den kreative klasse'. Det bliver interessant at se, om det kan bære ham hele vejen i byrådet.

Men hold også lige øje med Hanne Roed. Hvis der ulmer et større oprør i det radikale vælgerhav, så kan det komme til udtryk gennem mange personlige stemmer på hende.

Eller alternativt en vælgerflugt til andre partier. Her kan der ligefrem ske bevægelser hen over midten, idet eksempelvis en type som Venstres Christian Budde godt kan tænkes at appellere til den mere liberale del af det traditionelle radikale vælgerkorps, der måske har svært ved at se sig selv i det nye indvandrertunge århusianske udgave af Radikale Venstre.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce