Annonce
Aarhus

Partiernes kampform: SF ser ind i et godt valg, men risikerer at miste 'den bedste rådmand, Aarhus aldrig fik'

Jan Ravn Christensen (SF), her bag rådmand Thomas Medom (SF), beskrives af flere andre byrådsmedlemmer som en fremragende politiker, der imidlertid ikke gør meget for at promovere sig selv og derfor er i risikozonen for ikke at opnå genvalg. Foto: Jens Thaysen

SF i Aarhus skal prøve noget helt nyt ved dette valg. Ligesom Enhedslisten har SF tradition for at opstille sine kandidater på partiliste, men denne gang bliver det for første gang vælgerne alene, der bestemmer, hvem af partiets kandidater der bliver valgt ind.

Det kan få fatale konsekvenser for især et af de siddende byrådsmedlemmer, der er et enormt vigtigt tandhjul i SF-maskineriet, men som normalt ikke scorer ret mange personlige stemmer.

Hvem og hvorfor kommer vi til.

Annonce

Forskellen på partiliste og sideordnet opstilling

  • Sideordnet: Ved sideordnet opstilling er det udelukkende kandidaternes personlige stemmetal, der afgør, hvem der bliver valgt. Får den nederste kandidat på stemmesedlen et godt personligt valg, er det ham/hende, der kommer i byrådet. Denne opstillingsform bruges af de fleste partier.
  • Partiliste: På partilister er kandidaterne opstillet i en prioriteret rækkefølge, bestemt af partiets medlemmer. En stemme på partiet går til kandidaten øverst på listen, og når den er valgt ind, går de resterende stemmer til den næstøverste og så fremdeles.

    Altså har en kandidat langt nede på listen kun ringe mulighed for at blive valgt ind. Det kræver i så fald, at man 'sprænger listen' ved at få så mange personlige stemmer, at man sikrer sit eget mandat. Det sker stort set aldrig. Det er sædvanligvis kun Enhedslisten og SF, der bruger denne opstillingsform.

Overordnet ser SF ind i et godt valg. Partiet står traditionelt stærkt i Aarhus, og på landsplan er man efterhånden kommet sig oven på sin hidtil første og eneste regeringsperiode, der endte i det totale kollaps, da Anette Wilhelmsen i 2014 trak SF ud af regeringen og efterfølgende selv gik af som formand.

I Aarhus går det straks bedre med at sidde i 'regering', som de lokale rådmandsposter kan sammenlignes med. Her har Thomas Medom fungeret som rådmand gennem otte år. Først for Sociale Forhold og Beskæftigelse og aktuelt som Børn og Unge-rådmand.

Her sidder Thomas Medom på et af partiets kerneområder, og han har forvaltet sit ansvarsområde relativt sikkert uden ret mange møgsager.

Med til historien hører, at rådmanden gerne omgør sine beslutninger, hvis de viser sig at være upopulære i den brede befolkning.

Det skete i 2018, hvor han foreslog en sammenlægning af skoledistrikter, der blandt andet ville lægge Åbyhøj sammen med Gellerup i et forsøg på at blande vestbyens socialt udsatte børn med Åbyhøjs mere ressourcestærke børn. Åby-forældrene havde nær rykket hovedet af ham.

Og det skete for nylig, da han forsøgte at indføre et nyt omfordelingssystem, som i mange daginstitutioner reelt modvirkede de ekstra penge til minimumsnormeringer, han og SF gerne tager æren for. Igen var der lynchstemning.

Lige i situationen kan det virke krysteragtigt, når rådmanden bakker på sin politik, men på den overordnede taktiske bane må man give Thomas Medom, at han generelt er dygtig til at minimere skaderne i de situationer, som har potentiale til at blive alvorlige hovedpiner for ham.

Der findes masser af politikere, som i ren stolthed ville kæmpe imod og ende med at sidde uhjælpeligt fast i fælden. Thomas Medom tøver ikke med at gnave sin egen pote af for at undslippe snaren i en fart. Det gør ondt lige i situationen, men frelser ham fra stegegryden.

SF'erne har store ambitioner for kommunalvalget, og vil være skuffede, hvis de ikke fastholder de fire mandater, partiet aktuelt har i byrådet.

Ét af dem er godt nok kommet til gratis i form af Liv Gro Jensen, der forlod Alternativet, da det blev sprængt i stumper og stykker, men det er ikke urealistisk af SF at håbe på fortsat at stå med fire mandater efter valgdagen - hvilket vil være ét mere i forhold til valget i 2017.

Både nationalt og lokalt fungerer SF som det trofaste støtteparti for Socialdemokratiet, og den rolle kommer både med fordele og ulemper. Fordelen er øget indflydelse. I Aarhus er SF det første parti, Jacob Bundsgaard kigger til, når han skal sikre et flertal. Efter valget kan det såmænd være, at han slet ikke behøver kigge andre steder hen.

Ulempen kan være, at man som loyalt logrende støtteparti bliver lidt usynlig, men det modvirkes i nogen grad af magistratsstyret i Aarhus, hvor en rådmandspost sikrer en platform at serve fra.

SF kommer med sikkerhed til fortsat at besætte en rådmandspost, og her bliver det interessant, om partiet endnu engang sætter sig på Børn og Unge. Det vil være det sikre, men også kedelige valg.

Et modigere og mere interessant valg vil være Teknik og Miljø. Det er en 'hård' magistrat, langt fra de traditionelle bløde SF-værdier. Men netop Teknik og Miljø vil være det oplagte sted for SF at sætte kul (undskyld ordvalget!) på den grønne omstilling og klimadagsordenen, som også er en af partiets helt store mærkesager.

Partiernes kampform

Op til valget tager Stiften temperaturen på de enkelte partiers kampform.

Vi opsummerer partiets tilstand lokalt, men også på landsplan, fordi de nationale tendenser som en tommelfingerregel slår igennem med halv kraft ved kommunalvalg.

Vi bringer analyserne i den rækkefølge partiernes listebogstav kommer i alfabetet, og var der en, du ikke fik læst, linker vi til dem her i faktaboksen på stiften.dk:

Og så har SF ofte markante holdninger på områder, der hører under Teknik og Miljø. Vi nævner i flæng: Forbud mod brændeovne, indførelse af en trængselsring omkring midtbyen, ' cykelmotorveje' og udbygning af den kollektiv transport.

SF er ikke bange for at male de store visioner op, når det kommer til den grønne omstilling, og det ville være modigt af partiet at gå efter området for Teknik og Miljø, hvor det vil få serveretten, men også vil være tvunget til at lægge en retning, der trods alt er realiserbar i forhold til resten af byrådet.

SF har i dag den måske mest velsmurte byrådsgruppe af alle partier, hvor alle fire medlemmer aktivt byder ind og har forskellige kompetencer, der komplimenterer hinanden.

KV21 kan dog let komme til at koste Jan Ravn Christensen byrådsposten, og sker det, så vil det svække byrådsgruppen i den kommende valgperiode.

Han er opstillet som nummer to på partiets liste, men har ikke for vane at høste store personlige stemmetal. I 2017 fik han 564 stemmer, hvilket ville have placeret ham som nummer to på udskiftningsbænken, hvis ikke partiet havde kørt med partiliste som opstillingsform.

Det skyldes ikke, at han er upopulær, men snarere at han ikke er specielt interesseret i at gøre sig populær. Han er ydmyg på det personlige plan og blandt det fåtal af politikere, der reelt virker til at være i politik for sagens skyld og ikke for sin egen.

I byrådet er han vellidt på tværs af partierne og kendt som en politisk begavelse med noget nær fotografisk hukommelse og en evne til at sætte sig ind i teknisk indviklede problemstillinger.

Som et byrådsmedlem fra et andet parti beskriver det over for Stiften:

- Han er den bedste rådmand, Aarhus aldrig fik.

Hans chancer for genvalg er ikke blevet bedre af, at Liv Gro Jensen er skiftet til SF. Hun fik et kanonvalg for Alternativet i 2017 med 2441 stemmer, og hun skal ikke tage ret mange af dem med for at kunne vippe Jan Ravn Christensen af pinden.

Mette Bjerre er sædvanligvis også en stemmesluger, og som rådmand og politisk leder er Thomas Medom i en klasse for sig. Bagfra kommer en type som Claus Thomasbjerg stormende. Han slår sig op som forkæmper for de socialt udsatte og handicappede og er helt fremme i kommunikations-klipklapperne i bestræbelserne på at opnå valg.

Han er en mere klassisk SF-profil end Jan Ravn Christensen og kan let tænkes at få flere stemmer. Men partiet vil alt andet lige stå svagere uden sidstnævnte.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

AGF For abonnenter

Niklas Backman kigger tilbage på seks år i AGF-tjeneste: - Jeg føler ikke skyld, men nok lidt dårlig samvittighed, for jeg ville gerne have givet mere til AGF

Navne

Kvindekampen bragte hende i søgelyset: Siden fik værdikriger ministerpost og eget medie

Alarm 112

Kvinde havde betjent i røret, da hun så en stor skygge udenfor døren: - Der er nogen ved min dør ... Det sker nu! Han har en kniv!

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

AGF

Bundu og Co. leverede sensationen mod Champions League topscorer og rekordindkøb

Annonce