Annonce
Aarhus

Partiernes kampform: Venstre gør meget rigtigt, men læner sig op ad et katastrofevalg

Bekymrede miner i Venstre forud for valget? Nahh, her er vi til budgetforhandlingerne i september, hvor borgmesterkandidat Christian Budde (midten) sammen med Hans Skou (til venstre) og Gert Bjerregaard udgjorde Venstres forhandlingsteam. Læg mærke til, hvem der IKKE er med: Bünyamin Simsek. Foto: Jens Thaysen

Vi får ikke borgmesterposten i 2021, men allerede der skal vi måles. Der skal vi vokse som parti. Og så bliver det i 2025, at vi skal tage borgmesterkæden fra Socialdemokratiet.

Sådan lød det fra Venstres Christian Budde i et interview her i avisen, da han i september 2020 trådte til som ny politisk leder af Venstre i Aarhus.

Mon ikke han gerne ville have en chance til at omskrive citatet i dag?

Annonce

I hvert fald tyder intet på, at Venstre kommer til at vokse ved valget. Tværtimod skal partiet se det som en sejr, hvis det lykkes at holde skindet på næsen og bevare de nuværende seks pladser i byrådet.

Partiernes kampform

Op til valget tager Stiften temperaturen på de enkelte partiers kampform.

Vi opsummerer partiets tilstand lokalt, men også på landsplan, fordi de nationale tendenser som en tommelfingerregel slår igennem med halv kraft ved kommunalvalg.

Vi bringer analyserne i den rækkefølge partiernes listebogstav kommer i alfabetet, og var der en, du ikke fik læst, linker vi til dem her i faktaboksen på stiften.dk:

Det skyldes først og fremmest den generelle tilbagegang for partiet på landsplan, der er den værste i 30 år og som langt hen ad vejen skyldes personsager og interne magtkampe.

Heldigvis for Venstre er de to uromagere, Inger Støjberg og Lars Løkke, nu begge fortid i partiet, og det skete lige akkurat i så god tid, at der har været tid til at lægge en forbinding på den værste styrtblødning inden kommunalvalget.

I de seneste nationale meningsmålinger er der forsigtig fremgang, men ude i kommunerne bliver der næppe sendt takkebreve til Christiansborg for de seneste års ballade. Mange vælgere stemmer det samme til kommunalvalg, som de ville til folketingsvalg. Og lige nu ville kun 15 procent stemme på Venstre.

Når det er sagt, så tabes eller vindes et kommunalvalg lokalt, og Venstre i Aarhus har på den flade hånd gjort meget rigtigt, siden valget af Christian Budde som ny spidskandidat.

Budde lovede at komme stormende. Det har han gjort. Energiniveauet er højt, og der er umiskendeligt en friskhed over ham, som Venstre kun kunne skabe ved at ryste posen.

Byrådets øvrige partier omtaler ham som en konstruktiv og samarbejdende person, og en fra den røde side går endda så vidt som til at sige, at 'han bliver fed at få ind i byrådet'.

Christian Budde lovede også nye ansigter og her er der ligeledes leveret. Af Venstres 14 opstillede kandidater er det reelt kun tre, der kan regnes for en del af det 'gamle' hold, som gennem mange år har tegnet partiets byrådsgruppe: Bünyamin Simsek, Hans Skou og Gert Bjerregaard.

Sidst, men ikke mindst, lovede Christian Budde et nyt, stærkt Venstre, svejset sammen som en slagkraftig enhed - og her kniber det til gengæld.

Faktisk er det tydeligt for enhver, at opbakningen til Christian Budde ikke er fuldtonet fra den mand, han skal afløse.

Indtil årsskiftet står der Bünyamin Simsek på rådmandskontoret og at dømme efter de kæmpe bannere, der hænger rundt omkring i byen, skulle man tro, at han var borgmesterkandidat.

Byens medier er gennem længere tid blevet bombarderet med politiske initiativer fra den siddende teknik og miljø-rådmand i en grad, så Christian Budde i mindst ét tilfælde fandt det nødvendigt at sende sin egen pressemeddelelse, hvori han slog fast, at han - ikke Bünyamin Simsek - tegner Venstres politiske linje.

At det kom dertil, at Christian Budde følte sig nødsaget til offentligt at irettesætte Simsek, fortæller alt om, at der foregår en armlægning mellem de to bag kulisserne.

Det forbandede for Christian Budde er, at Bünyamin Simsek med en vis ret kan lege naiv - i hvert fald udadtil - og argumentere for, at han blot passer sit arbejde som rådmand, når han sprøjter stribevis af nye tiltag ud.

Bünyamin Simsek har i år fravalgt de gængse valgplakater til fordel for en stribe store bannere flere steder i byen. Foto: Henrik Havbæk

Bünyamin Simsek har været byrådsmedlem i 20 år og rådmand i 10 af dem. Han er et magtmenneske, og det er ikke ment negativt i denne forstand. Politik ER et magtspil, og Simsek spiller ufortrødent videre, selv om hans parti har læst reglerne højt for ham.

Reglerne, de er således: Uanset hvad, så bliver det Christian Budde, der er partiets bud på en rådmand efter valget. Det har formanden for Venstre i Aarhus, Susanne Green, sagt i så utvetydige vendinger, at den afgående rådmand umuligt kan være i tvivl.

Men lad os nu sige, at den afgående rådmand får 5000 personlige stemmer og Christian Budde som et relativt ukendt ansigt kun får 2000. Kan Venstre så sidde folkets vilje overhørig?

For Venstre er det oplagt problematisk at slås indbyrdes, når det erklærede mål er at byde Socialdemokratiet op til dans om borgmesterkæden ved valget i 2025.

Jesper Bech Pedersen, politisk redaktør, Aarhus Stiftstidende

Lad os blot konstatere, at Simsek på vej ned fra tronen agter at sælge sig selv så dyrt som muligt. Han viger ikke en tomme i manegen, og virker på ingen måde interesseret i at overlade bare en stribe af spotlyset til den nye chef-artist.

Hvilken loyalitet skylder Bünyamin Simsek også Venstre, efter partiet har vraget ham som politisk leder? En del, ville partiet nok mene, men for Simsek selv er svaret åbenlyst et andet.

For Venstre er det oplagt problematisk at slås indbyrdes, når det erklærede mål er at byde Socialdemokratiet op til dans om borgmesterkæden ved valget i 2025.

Den eneste måde at komme derhen, er ved at skabe en stærk samlet blå opposition, men lige nu ser det ud til at forblive en hundredeårsbegivenhed med en blå borgmester i Aarhus.

Da Louise Gade kom ind på borgmesterkontoret 2001 var det et usandsynligt sammenfald af flere begivenheder, der tilsammen sikrede Venstre sensationen.

Ingen af de samme mekanismer er i spil til dette valg, men Louise Gade viste trods alt, at det er muligt at bryde det socialdemokratiske monopol.

Kan det ved dette valg ende med blot fire mandater til byrådets næststørste parti? Absolut, og det frygter de internt i Venstre, selv om de ikke siger det højt.

Her og nu gælder det for Venstre om at komme gennem valget med så få knubs som muligt og efterfølgende få skabt ro på bagsmækken.

Hvorvidt det overhovedet bliver muligt at skabe den tiltrængte ro, kommer i høj grad til at afhænge af de personlige stemmetal internt i Venstre.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Århusiansk skole ramt af corona-eksplosion: Mere end hver fjerde er ramt af corona

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Alarm 112

21-årig fik beslaglagt bil: Havde ingen kørekort men en gaspistol, kokain og en kniv på bagsædet

Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

Debat

En besked til både borgmesteren og avisen: Tal dansk, så vi kan forstå det

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Annonce