Annonce
Aarhus

Partiernes kampform: DF rider på en døende hest og har nok sadlet om for sent

Jakob Søgaard Clausen (i midten) er ny spidskandidat for Dansk Folkeparti og overtager stafetten fra Jette Skive og Knud N. Mathiesen. Generationsskiftet kommer dog midt i en urolig tid for partiet både på landsplan og lokalt. Foto: Jens Thaysen

I februar 2021 udkom bogen ’Skaberen, Taberen, Frelseren?’ om de seneste 25 år med Dansk Folkeparti.

Hvis nogen skulle være i tvivl, så er Skaberen Pia Kjærsgaard, Taberen er Christian Thulesen Dahl og Frelseren (med et STORT spørgsmålstegn bagefter) er Morten Messerschmidt.

I bogens afsluttende bemærkninger skriver forfatterne Søs Marie Serup og Mikkel Faurholdt sådan:

Annonce

Dansk Folkeparti har været den akse, dansk politik har roteret omkring i 25 år. Men det, der engang var politisk kontroversielt, forfriskende og nyskabende, er blevet mainstream og overdøvet af andre partier. Dansk Folkeparti savner svar på det helt grundlæggende spørgsmål: Hvad skal danskerne nu med Dansk Folkeparti?

Det er godt opsummeret, for Dansk Folkeparti ligner på mange måder et parti, der har sejret sig selv ihjel.

Partiernes kampform

Op til valget tager Stiften temperaturen på de enkelte partiers kampform.

Vi opsummerer partiets tilstand lokalt, men også på landsplan, fordi de nationale tendenser som en tommelfingerregel slår igennem med halv kraft ved kommunalvalg.

Vi bringer analyserne i den rækkefølge partiernes listebogstav kommer i alfabetet, og var der en, du ikke fik læst, linker vi til dem her i faktaboksen på stiften.dk:

I dag bliver der i store træk ført den udlændingepolitik, Dansk Folkeparti har kæmpet så indædt for at få indført. Og af alle regeringer, er det en socialdemokratisk en af slagsen, der har taget den indvandrerkritiske linje mest helhjertet til sig.

Sideløbende har Nye Borgerlige overhalet indenom og lagt sig alleryderst til højre og efterladt DF'erne i et ingenmandsland på ryggen af en udtjent galophest, der i alarmerende tempo er ved at udånde mellem benene på dem.

Thulesen Dahl kom godt nok galoperende ind som formand ved folketingsvalget i 2015, hvor DF høstede imponerende 21,1 procent af stemmerne.

I dag ligger partiet på 6,4 procent i de nationale meningsmålingerne, og det er et sikket fingerpeg om, at DF med statsgaranti står til et møgvalg ved kommunalvalget om få dage.

I Aarhus har partiet endda formået at gøre ondt være ved senest at have været gennem de lange knives nat. Det startede, da lokalbestyrelsesmedlem og kasserer i DF-Aarhus, Daniel Pedersson, kritiserede byrådsmedlem Knud N. Mathiesen i pressen og foreslog, at han trådte til side og gjorde plads til yngre kræfter.

Kritikken førte i stedet til en ekskludering af Daniel Pedersson, og som hævn tippede han kommunen om, at Dansk Folkeparti havde rod i sine partistøttemidler.

Måske var der tale om bevidst snyd, måske var der bare rod i bilagene. Uanset hvad, så spredte der sig hurtigt en stank af noget, der rimer på spelt og telt.

Så vidt det beskidte vasketøj.

På den politiske bane har Dansk Folkeparti i Aarhus i de seneste år lagt en afdæmpet linje i debatten om ikke-vestlige indvandrere, på trods at der burde være masser af plads at boltre sig på.

Godt nok er udlændingepolitik først og fremmest et nationalt anliggende, men Aarhus har indiskutabelt problemer med både vanvidsbilister med ikke-vestlig baggrund, kriminelle indvandrerbander og parallelsamfund med evighedsarbejdsløse nydanskere, der dræner kommunekassen for penge.

DF’s bagland ønsker fornyelse, og hvis der overhovedet kan findes et lyspunkt i det ruinbo, som efterhånden udgør Dansk Folkepart, så er det netop Jakob Søgaard Clausen.

Jesper Bech Pedersen, politisk redaktør på Århus Stifstidende

Der burde således være en kæmpe spillebane for Dansk Folkeparti at markere sig på, men ved kommunalvalget i 2017 - mens DF stadig red på sin popularitetsbølge - fik partiet slet ikke det forventede gennembrud i kommunerne. Udlændingepolitik er bare ikke den samme trækhest lokalt som nationalt.

I stedet har DF i Aarhus valgt at satse alle jetonerne på sit andet traditionelle kerneområde - de ældre.

Det har sendt Jette Skive ind på rådmandskontoret, men det ensidige fokus på ældre kan også være medvirkende til at sende DF ud igen, for der er trods alt en kerne af vælgere, for hvem en hårdere kurs over for indvandrere er afgørende, og de får nu et nyt sted at sætte krydset i form af Nye Borgerlige.

Dansk Folkeparti kan næppe heller satse på at stå stærkt på ældreområdet trods otte år på rådmandsposten.

Det, der nok står allerklarest i mange vælgeres bevidsthed, er billedet af demente Else, der hang skrigende i sin lift på plejecentret Kongsgården, mens personalet diskuterede, om det ikke bare var spild af tid at skifte hendes overskidte ble.

Kongsgården-skandalen kommer desværre for Jette Skive og DF til at overskygge hendes ellers velmente indsatser for varm, hjemmelavet mad på plejehjemmene og rygestop. Udefra var forløbet en rodebutik at kigge på med den ene selvmodsigende udmelding efter den anden fra rådmanden, der personligt ønskede fuld åbenhed, men hvis forvaltning gik i retten for at stoppe TV2-dokumentaren. Sagen endte med til at klæbe til hende i den offentlige opinion.

Nu er Jette Skive under alle omstændigheder på vej ud af byrådet, og det samme er partiets andet byrådsmedlem Knud N. Mathiesen, der valgte ikke at tage et spidskandidatopgør med den 28-årige Jakob Søgård Clausen, selv om Knud N. Mathiesen egentlig så sig selv som den naturlige arvtager efter Jette Skive.

Han kunne have taget opgøret, men ville i så fald have tabt.

DF’s bagland ønsker fornyelse, og hvis der overhovedet kan findes et lyspunkt i det ruinbo, som efterhånden udgør Dansk Folkepart, så er det netop Jakob Søgaard Clausen.

Han beskrives af kolleger i andre partier som en omgængelig, dygtig, hårdtarbejdende politiker, der er god til at se tendenser og handle på dem.

Eksempelvis har han meldt ud, at Dansk Folkeparti ikke ønsker mere vækst - og dermed fortætning - i Aarhus. Det er en modig udmelding, for hvad får man uden vækst? Stagnation eller tilbagegang.

Det er normalt ikke positive termer, men Jakob Søgaard Clausen har set, at der ikke mindst blandt Dansk Folkepartis kernevælgere er stor bekymring over, hvad det opskruede byggetempo betyder for Aarhus' historiske dna.

Nummer to på DF's liste er den ligeledes unge Nana Harring, og på papiret ligner de to et 'power couple'.

Jakob Søgaard Clausen er indiskutabelt den mest habile og erfarne politiker af de to, men Nana Harring er alene i kraft af sit køn et vigtigt kort i det generationsskifte, Dansk Folkeparti alt for sent har sat i gang.

Et andet lyspunkt finder man i en undersøgelse foretaget af Epinion for Constructive Institute blandt et repræsentativt udsnit af århusianerne.

Her peger respondenterne på ældreområdet og integration som henholds tredje og fjerde mest vigtige emner i lokalpolitik. Kun sundhedspolitik og miljø ligger over - og sundhedspolitik er  en nær pårørende til ældrepolitik.

Dermed er der i hvert fald på papiret interesse for de varer, Dansk Folkeparti sælger.

Aktuelt har partiet to mandater i byrådet. Det bliver meget svært at fastholde, ikke mindst fordi Nye Borgerlige kommer til at fiske i den samme vælgersø og med en vis ret kan pege på, at Dansk Folkeparti har forsømt at markere sig på udlændingeområdet.

Godt nok har Jacob Søgaard Clausen i flere nye udspil lagt en hårdere kurs, men det er ikke det, DF har vist de seneste fire år under den gamle ledelse.

Dommedagsscenariet for begge partier er, at de kannibaliserer så meget på hinanden, at ingen af dem kommer ind.

Det er mere sandsynligt, at begge partier lige klarer sig ind med et enkelt mandat, men af de to, så er det formentlig Dansk Folkeparti, der har mest grund til at ryste i bukserne. Partiet kan kun skuffe, mens Nye Borgerlige kun kan overraske.

Skaberen, Taberen, Frelseren? Ja, bogtitlen kan såmænd også fint bruges på Jette, Knud og Jakob.

Som det ser ud lige nu, skal DF ikke sætte næsen op efter at fastholde rådmandsposten efter næste valg. Det første, partiet skal gøre, er at finde et overbevisende svar på dette:

Hvad skal århusianerne egentlig bruge DF til?

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

Alarm 112

Politiet efterlyser ældre mand: Beder nu offentligheden om hjælp

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Alarm 112

DMI forventer sne og kuling i hele Jylland: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Aarhus

Dagens corona-tal: Rekordhøje i Danmark - stor nedgang i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Sport

AGF forlænger kontrakten med talentfuld forsvarsspiller: Er en 'fremtidig leder'

Annonce