Annonce
Debat

Partimedlem overvejer: Er der rockermetoder i Enhedslisten eller revolverjournalistik i Stiften?

"Mon ikke de fleste, som kender lidt til Enhedslisten, var ved at få kaffen galt i halsen fredag 5. marts? For her kunne man i Århus Stiftstidende læse en påstand fra Peter Bonfils (foto) om, at partiet bruger rockermetoder", skriver Hans Jørgen Vad. Arkivfoto: Kim Haugaard

DEBAT: Mon ikke de fleste, som kender lidt til Enhedslisten, var ved at få kaffen galt i halsen fredag 5. marts? For her kunne man i Århus Stiftstidende læse en påstand fra Peter Bonfils om, at partiet bruger "rockermetoder". Var det tilfældet, er det en så alvorlig sag, at Stiften straks burde følge konsekvent op på den. Men omvendt er det mindst lige så alvorligt, at avisen udbreder den slags, hvis der ikke er skyggen af dokumentation for det.

Det følger af Pressenævnets etikregel nr. 1, som siger: "Det er mediernes opgave at bringe korrekt og hurtig information. Så langt det er muligt, bør det kontrolleres, om de oplysninger, der gives eller gengives, er korrekte". Med andre ord har avisen ikke kun et ansvar for egne oplysninger, som "gives", men også andres oplysninger, som "gengives". Så mit første spørgsmål lyder: Har Stiften kontrolleret disse oplysninger? Og mit næste er: Hvorfor ikke?


Annonce

Eller er det nu sådan, at hvis én på torvet bare råber noget tilpas opsigtsvækkende, så stiller avisen straks op med en ukritisk mikrofon? Sådan har det været i USA nogle år.


Det fremgår videre af artiklen, at der skulle være sket ulovligheder i forhold til Datatilsynet. Men det fremgår dog ikke, hvori disse består, og om Peter Bonfils har overvejet en politianmeldelse. Det kunne ellers være relevante, kritiske journalist-spørgsmål. Især når det af etik-regel nr. 2 fremgår: "Kritik bør udvises over for nyhedskilderne, i særdeleshed når disses udsagn kan være farvet af personlig interesse eller skadevoldende hensigt."

En sådan hensigt skal man vel være mere end naiv for at udelukke her? For sagen drejer sig om, at Peter Bonfils som tidligere byrådssuppleant for Enhedslisten ikke vil betale 60.000 kroner, som han skylder ifølge partiets vedtægter og sin egen personlige underskrift.

Jeg vil undlade flere tekniske detaljer, men bare stilfærdigt efterlyse, om Stiften i denne sag har levet op til de etiske presseregler, som avisen er forpligtet af? Har avisen kritisk kontrolleret, om der er "rockermetoder" eller "ulovligheder" i Liste Ø?

Eller er det nu sådan, at hvis én på torvet bare råber noget tilpas opsigtsvækkende, så stiller avisen straks op med en ukritisk mikrofon? Sådan har det været i USA nogle år. Her har medløb til meningsløse QAnon-konspirationer inkl. absurde pædofilianklager fået debatten til helt at stikke af. Det skulle Stiften måske reflektere lidt over?

Stiften svarer: Hans Jørgen Vads kritik af Stiften er skudt helt ved siden af. Det var Enhedslisten selv, der startede sagen ved at offentliggøre, at partiet mente at have mange penge til gode ved Peter Hegner Bonfils. Som avis er det naturligvis vores opgave at høre begge parters version, for ellers ville vi netop ikke leve op til de presseetiske regler. Det er ikke Stiften, der konkluderer, at der er tale om rockermetoder, men derimod Peter Helger Bonfils, som føler, at Enhedslisten benyttede sig af sådanne metoder ved at offentliggøre noget, som mange vil mene er et privat anliggende. Det er heller ikke Stiften, der konkluderer, at Enhedslisten har handlet i strid med reglerne, men Peter Helger Bonfils, der mener, at opførslen kan være i strid med Datatilsynets regler, og at han derfor vil undersøge det nærmere. Vi har derfor på ingen måde overtrådt de presseetiske regler, men det står Enhedslisten frit for at indbringe sagen for Pressenævnet, hvis partiet måtte ønske det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce