Annonce
Kultur

Partybus, forførende førstedame og gnaven gnier: Det skal du opleve på Aarhus Teater den kommende sæson

Jacob Madsen Kvols som Dracula, Sara Viktoria Bjerregaard som Evita og Nanna Bøttcher som Leonora Christina. Store personligheder portrætteres den kommende sæson på Aarhus Teater. Fotocollage: Per Arnesen og Emilia Therese
Der er ikke mindre end 17 egenproduktioner på plakaten, når Aarhus Teater til august slår dørene op til en ny - og forhåbentlig - coronafri sæson. Her er ni gode grunde til at stille sig i kø ved billetlugen.

Aarhus: På Aarhus Teater ser teaterdirektør Trine Holm Thomsen frem til en sæson, som efter alt at dømme ikke skal lægge under for corona.

- Vi har tre forestillinger mere end sidste år, for vi prøver at lave så meget teater som muligt. Det er vigtigt at få publikum ind igen efter corona, så vi synes, vi skylder dem, at der er et stort og varieret tilbud, når vi åbner den nye sæson, siger Trine Holm Thomsen.

- Det er et program, der taler ind i den tid, vi lever i. Det er en voldsom tid, hvor der er brydninger over alt, og intet er i ro, og det forholder repertoiret sig til, siger Trine Holm Thomsen, der fortæller mere om programmet herunder:

Annonce

1. Evita

1. "Evita" på Aarhus Teater betyder et gensyn med Sara Viktoria Bjerregaard, der tidligere har høstet stor ros på Aarhus Teater. Per Arnesen

Det er første gang at Aarhus Teater viser Andrew Lloyd Webbers musicalklassiker "Evita", som mange sikkert kender fra filmen med Madonna i hovedrollen.

- Den har vi kredset om nogle år. Det er en rigtig god historie og meget smuk musik og sang hele vejen igennem. "Evita" skal op nu. Den handler om en kvinde, som er omgivet af mænd men kommer til tops via sit store talent for forførelse. Hun får nærmest helgenstatus og bliver førstedame. Der er noget spændende i det dilemma med kvinder og magt, for må man bruge sin seksualitet til at komme til magten? Den kredser om begrebet forførelse både i forhold til mænd, men også i forhold til politik og folkeforførelse, forklarer Trine Holm Thomsen.

I rollen som Evita ses Sara Viktoria Bjerregaard, der tidligere har sat aftryk på Aarhus Teater i Bowie-musicalen "Lazarus" og "Denungewertherslidelser", som gav hende en Reumert-nominering for 'bedste kvindelige hovedrolle'.

- Hun har et vidunderligt scenenærvær og en vidunderlig sangstemme, så jeg er stolt over, at hun har sagt ja til at spille "Evita" her hos os, lyder skudsmålet fra Trine Holm Thomsen.

I de to andre bærende roller ses Bjørn Fjæstad (Baal) og Emil Prenter.

Forestillingen produceres i samarbejde med det norske teater Oslo Nye.

2. Jane Eyre

2. Mette Klakstein er "Jane Eyre". Den romantiske klassiker vises på Scala. Foto: Montgomery

Mette Klakstein, som publikum kunne opleve som Julie i denne sæsons Shakespeare-klassiker, spiller Jane Eyre i Charlotte Brontë romantiske klassiker om en kvinde, der vokser op uden en familie og skal skabe sin egen vej i livet.

Samtidig er det et stykke om ulykkelig forelskelse.

- Vi synes, det er spændende at sætte en helt ung instruktør til at kigge på en klassiker. Sigrid Johannesen er et nyt talent, som er helt utrolig dygtig, og som jeg forventer mig meget af, siger Trine Holm Thomsen.

3. Dracula og Leonora

3. Nanna Bøtcher spiller Leonora Christina - sandhedens dronning. Foto: Emilia Therese

Netop corona har betydet aflysninger eller begrænsninger af forestillinger, men fortvivl ej, flere af dem bliver der nu lejlighed til at opleve.

En af dem er en relancering af den stort anlagte forestilling "Dracula", som aldrig blev.

- Den fik vi desværre hverken lov at lave eller sætte op. Det var et stort puslespil at få til at gå op, da vi også skulle samle hele Den Jyske Operas kor igen, så det er jeg stolt af lykkes, siger Trine Holm Thomsen.

Denne gang bliver det teatrets Jacob Madsen Kvols, som trækker i sort og spidser hugtænderne.

Også forestillingen "Leonora Christina", med en af danmarkshistoriens mest spektakulære kvindeskikkelser som omdrejningspunkt, nåede aldrig at blive vist.

- Den nåede vi næsten at lave færdig, men kunne ikke få nogen spilleperiode. Det er en forestilling, vi rigtig gerne ville lave, som har fået skrevet en ny tekst af Christian Lollike. Det er en interessant historisk fortælling, der tager emner op som hvad er sandhed, og hvem har patent på den. Vi er rigtig stolte af, at vi kommer til at vise den, for det er en vildt spændende og kompleks fortælling, siger Trine Holm Thomsen.

4. Et Juleeventyr

4. Jacob Madsen Kvols blev Reumert-nomineret i kategorien 'bedste mandlige hovedrolle' for rollen som Ebenezer Scrooge i "Et juleeventyr". Nu vender han tilbage i rollen. Foto: Emilia Therese

Årets familieforestilling bliver et gensyn med Charles Dickens "Et Juleeventyr", som modtog tre Reumert-nomineringer, da den blev vist i slutningen af 2020.

- Den måtte kun spille for halve sale og blev lukket ned tre dage før tid. Det er en stærk juleklassiker. Det var et flot værk, som vi havde brugt mange  ressourcer på at lave så den syntes vi skal ud til flere, da der var stor efterspørgsel på den, fortæller Trine Holm Thomsen.

5. A Clockwork Orange

5. I "A Clockwork Orange" møder publikum Alex – en umiddelbart handlekraftig, charmerende og intelligent ung mand, som finder nydelse i ondskab. Som leder af en bande reagerer han mod tilværelsens bedøvende kedsomhed ved at dyrke sine store interesser: Vold, stoffer, sex og Beethoven. Foto: Anna Marín Schram

Billetterne blev revet væk, da "A Clockwork Orange" spillede på Studioscenen foran et covid-begrænset publikum.

- Det blev en helt utrolig god iscenesættelse af vores huskunstner Nathalie Melbye, der sammen med hele holdet lavede en perle. Den synes vi blev så god, at den fortjener at blive sat op på Scala foran et stort publikum, siger Trine Holm Thomsen om den slagkraftige og visuelle forestilling.

6. Udflugt i en partybus

6. Forestillingen "Til de lyse morgener" foregår i en partybus. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Aarhus Teaters ud-af-huset-koncept fortsætter også denne sæson.

Publikum kan hoppe på en partybus og opleve forestillingen "Til de lyse nætter", der hylder festen, intimiteten og nærværet.

En anden udflugt går til Kunsthal Aarhus, hvor man kan opleve Christian Lollikes "Museum for fremtiden" en iscenesat installation og audiowalk, hvor forskellige fremtidsscenarier udspiller sig.

7. Von Triers melankoli

7. Mette Døssing og Anne Plauborg ses i rollerne som de to søstre i dramatiseringen af Lars von Trier-filmen  "Melancholia". Foto: Per Arnesen

Instruktør Anja Behrens fik stor ros for sin iscenesættelse af "Ordet", der fik en Reumert for "Årets forestilling" i 2020.

Nu vender hun tilbage til Aarhus Teater for at kaste sig over "Melancholia".

Aarhus Teater har tidligere dramatiseret Lars von Trier-filmen "Dancer in the dark", og nu præsenterer teatret hans værk "Melancholia" med Mette Døssing og Anne Plauborg i rollerne som to søstre.

- En planet truer med at udrydde verden. Det er et dommedagsstykke men også et psykologisk portræt af en kvinde der lider af depression og hendes måde at se verden på.

8. Dirty decadence

8. "Traum" undersøger vores drifter med hjælp fra dansere, skuespillere og nykomponeret musik af Bjørn Rasmussen & Lise Westzynthius. Foto: Anna Marín Schram

Temaet for Studio Scenen er "dirty decadence", og her regerer huskunstner Natalie Melbye i sin tredje sæson.

Hun iscenesætter og står for scenografien i en tre forestillinger, som har fokus på erotik, forførelse og magtforhold: "Frankly my dear I don't give a damn", "Stuepigerne" og "Traum".

- Den erotiske novellen "Traum" kender flere måske som grundlaget for filmen "Eyes Wide Shot" med Nicole Kidman og Tom Cruise. Her kan publikum forvente sig at komme ned i et rum, hvor det seksuelle og drifterne undersøges, forklarer Trine Holm Thomsen.

9. Erasmus Montanus

9. Lollikes version af Holbergs ”Erasmus Montanus” er nærmest gået hen og blevet en ny-klassiker. Den kan nu genses på Aarhus Teater, denne gang med Emil Prenter i hovedrollen. Foto: Montgomery

I år er det 300 år siden, der for første gang blev spillet teater på dansk - Holbergs "Den politiske kandestøber" - og det fejrer Aarhus Teater sammen med en lang række andre teatre.

Derfor vil publikum kunne opleve en genopsætning af Christian Lollikes version af Holbergs "Erasmus Montanus".

 - Den var en af de mest vellykkede klassiker-opsætninger der har været de sidste årtier. Det kan lyde lidt ublu, men det er ikke altid, det lykkedes lige vel at genfortolke en klassiker, men her er opsætningen næsten gået hen og blevet en ny-klassiker, så den vil vi gerne fejre dansk teater med, siger Trine Holm Thomsen.

Når forestillingen åbner sæsonen i august bliver det med Emil Prenter i hovedrollen.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce