Annonce
Østjylland

Pas kan vise vej for genbrug

Et materialepas kan være en hjælp i jagten på godt genbrugsbyggemateriale. Pressebillede

Genbrugsbyggematerialer er blevet populære. Renosyd har undersøgt, hvordan endnu flere byggematerailer kan genbruges.

Annonce

SKANDERBORG: En ting er den gode historie, men når man som boligejer vil benytte genbrugte materialer, er der også både tekniske og miljømæssige hensyn, som man skal forholde sig til for at kunne vurdere, om genbrugsbyggematerialerne er egnede til et byggeprojekt. Et materialepas kan være en vej hertil.

Renosyd ønsker generelt at blive klogere på, hvordan endnu flere materialer kan genbruges og har derfor deltaget i et projekt sammen med aktører fra byggebranchen. Projektets mål er at finde ud af, hvordan viden om brugte byggematerialers anvendelse og tekniske oplysninger kan dokumenteres, når materialernes skal genbruges.

Som en del af projektet har Renosyd i 2016 spurgt en række kunder på genbrugspladserne om, hvor deres byggeaffald stammer fra, hvor det har været brugt samt alderen på det. Informationerne blev indsamlet via et spørgeskema, kaldet Materialepas, der er det redskab, projektet har til sigte at udvikle.

Det er Teknologisk Institut, tømrer, murer & kloakmester John A. Laursen fra Skanderborg og Henning Larsen Architects, der er gået sammen med Renosyd om projektet.

-Det giver absolut god mening at genbruge byggematerialer. Men det kan være en dårlig overraskelse for dem, der køber gamle byggematerialer til deres nye byggeprojekt, hvis materialerne måske ikke kan bruges til den tiltænkte anvendelse, eller at de rent faktisk kan indeholde miljøfarlige stoffer som PCB, asbest og bly, siger projektleder Stefania Butera fra Teknologisk Institut.

Tømrer, murer & kloakmester John A. Laursen kender godt til at manglende viden om materialerne kan være en barriere.

- Jeg undlader ofte genbrug, fordi flere parametre omkring materialerne ofte er ukendte. Hvor stammer det fra, indeholder det skadelige stoffer og hvilke tekniske specifikationer har det?, siger han.

Renosyds genbrugsbutik Værdicentralen har i efteråret også været inddraget i projektet.

pcb

Interessen for at genbrug byggemateraile er stigende. Pressebillede
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Smitte i Aarhus: Coronaen har haft godt fat i Aarhus V og to sydlige områder af kommunen

Aarhus

GPS-signaler i Aarhus rammes af mystiske forstyrrelser: Mistanke falder på ulovlige jammere

Aarhus

Vagter stoppede hospitalsindbrud: Mand med koben hoppede på scooter og kørte direkte mod dem

Annonce