Annonce
Aarhus

Pas på med at tage en dukkert: Giftige alger hærger flere steder i Aarhus

Det ser ikke vanvittigt indbydende ud, men skulle man alligevel få ideen at hoppe i vandet trods grønne alger, så lyder rådet: lad være. Foto: Sofie Mathiassen
Det varme og stille vejr har medført, at der flere steder i Aarhus er kommet alger i vandet. Kommunen advarer mod at bade, da det kan være giftigt.

AARHUS: En ny uge er skudt i gang med solskin og temperaturer, der når over 20 grader, og det er nok de færreste, der vil klage over sådan et vejr. Men der er alligevel en bagside af medaljen, når det gælder roligt og lunt vejr. Det betyder nemlig, at der er optimale betingelser for, at alger kan gro i vandet. Og det er de allerede begyndt at gøre i og omkring Aarhus, hvor vandet flere steder er malet grønt af algerne.

- Nu har der været gode uger med solskin og stille vejr, og når det ikke blæser, så kan vandet få lov til at stå og blive varmt, og så kommer der alger, siger Nikolaj Kruse Christensen, der er geolog ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, til TV2 Østjylland.

Det er normalt, at der hvert år bliver dannet alger, når vind og vejr skaber gode forhold til det, men i år er det helt usædvanligt tidligt, algerne er dukket op.

- I år er der kommet alger tidligere, end det plejer. Normalt ser vi det først i juli og august, men i år er det usædvanligt tidligt, siger geologen.

Annonce

Hold også øje med hundene

Indtil videre er algerne blevet spottet i det århusianske kanaler, ved Aarhus Havn og i Brabrand Sø. Eftersom algerne kan være giftige, advarer Aarhus Kommune nu mod at bade, hvor der kan være alger, eller på anden måde komme i kontakt med algerne.

- Vi fraråder, at man bader i de områder, men det er også mest til hundeejere, så de er opmærksomme på, at hundene kan få det dårligt. Eller man kan få en allergisk reaktion, hvis man sejler kajak eller kano og kommer i kontakt med algerne, siger Nikolaj Kruse Christensen.

Det er fortsat helt sikkert at bade i Havnebadet, da badevandet her er filtreret og under konstant opsyn. Algerne vil med tiden forsvinde af sig selv, når vejret skifter. I november sidste år blev farvandet fra Aarhusbugten til det Sydfynske Øhav var fyldt med grønne furealger. De var ufarlige, men kunne skabe iltsvind i vandet. Algeopblomstringen var til stor forundring, fordi det strakte ig over så stort et område, og så var det en helt særlig type alger, der dukkede op.

- Vi ser hvert efterår en opblomstring af alger, men lige netop den her algetyper har vi faktisk ikke set siden 1990'erne, fortalte kontorchef i Miljøstyrelsen, Harley Bundgaard Madsen, dengang til TV2 Østjylland.

Alger i vandet kan få betydning for vandmiljøet.

- Algerne er ikke giftige heller ikke i forhold til fisk og muslinger. Den kan dog ligesom andre alger være med til at skabe iltsvind. Vi forventer ikke, at den her algeopblomstring nu og her vil give iltsvind, men den vil kunne bidrage til iltsvind, sagde Harley Bundgaard Madsen tidligere.

Algerne vil med tiden forsvinde af sig selv, når vejret skifter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF slog Horsens i tirsdags-test

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Aarhus For abonnenter

Omdiskuteret plejecenter skal forblive privat: Aarhus Kommune vil give firma flere år som boss i Bøgeskovhus

Annonce