Annonce
Aarhus

Passagerer vilde med Grenåbanen

En voldsom stigning i antallet af passagerer i togene på Grenåbanen får Aarhus Letbane til at udvide køreplanen allerede inden letbanen er i drift.

I årevis tøffede de samme gamle, udslidte regionaltog frem og tilbage mellem Aarhus og Grenaa med den samme tophastighed 75 km/t, hvis man da kan kalde det for tophastighed. Jernbanen var ikke rigtig noget, der blev regnet for brugbar til ret meget. Udskældt og nu og da lukningstruet, når der skulle findes besparelser i statens budgetter.

Sådan er det bestemt ikke mere. Først betød en modernisering af sporet, at togenes hastighed kunne sættes op til 100 km/t mellem Aarhus og Ryomgård, og i december 2010 fik banen nye moderne tog. Det er tilsyneladende noget, som passagererne kan lide for flere og flere benytter Grenåbanen. Hvor der på et hverdagsdøgn i 2010 i alt steg 4.774 rejsende af og på togene på banen, er passagertallet i 2013 steget til 7.920 - en stigning på i alt 66 procent. Tallene er for alle stationer på Grenåbanen undtagen Aarhus H.

Ole Sørensen, projektleder i Letbanesekretariatet peger på netop Grenåbanens nye tog og den øgede hastighed, men også samdriften med Odderbanen som et par af årsagerne til væksten i passagerer.

Annonce

»Samlet set er det blevet nemmere og hurtigere at tage tog til og fra Aarhus, og det har gjort offentlig transport attraktiv for en kundegruppe, der tidligere foretrak bilen,« siger han.

Han betragter det som et meget positivt problem, at flere vil ind til byen via Risskov i myldretiden, end Letbanesekretariatet forventede, da det oprindelige driftsoplæg blev lavet.

»Flere rejsende betyder, at vi må øge kapaciteten ind mod Aarhus nordfra og skrue op for antallet af afgange på strækningen i morgen- og eftermiddagstimerne.«

Således kommer der til at køre fire tog i myldretiden i hver retning på banen gennem Risskov, hvilket er en fordobling i forhold til de oprindelige planer.

Oprindeligt var myldretidstrafikken planlagt således: To afgange skulle køre igennem Risskov til Aarhus H, mens de to andre skulle køre via Lisbjerg til Skejby og videre til Aarhus H ad Randersvej. I stedet skal alle fire afgang nu køre via Risskov. Det giver en ulempe for rejsende, der for eksempel skal fra Hornslet til Skejby.

»I stedet for at køre direkte, skal de nu skifte i Lystrup for at komme til Skejby,« siger Ole Sørensen

Skiftetiden bliver dog kun tre minutter.

»Med den nye plan får rejsende, der kommer længere væk fra, samme korte skiftetid i stedet for de 15 minutter, som hidtil har været planlagt,« forklarer Ole Sørensen.

Også udenfor Aarhus Kommune er der udsigt til forbedringer på Grenåbanen. Pengene til en forøgelse af hastigheden til 100 km/t er på plads, mens et forslag til en række forbedringer på de fire stationer i Syddjurs Kommune - Hornslet, Mørke, Ryomgård og Kolind - ligger klar allerede nu. Forbedringerne gælder parkeringsforholdene for både bilister og cyklister ved alle stationerne.

På Odderbanen har der også været en stigning i antallet af passagerer. Dog ikke nær så voldsomt som på Grenåbanen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Aarhus

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Annonce