En voldsom stigning i antallet af passagerer i togene på Grenåbanen får Aarhus Letbane til at udvide køreplanen allerede inden letbanen er i drift.
I årevis tøffede de samme gamle, udslidte regionaltog frem og tilbage mellem Aarhus og Grenaa med den samme tophastighed 75 km/t, hvis man da kan kalde det for tophastighed. Jernbanen var ikke rigtig noget, der blev regnet for brugbar til ret meget. Udskældt og nu og da lukningstruet, når der skulle findes besparelser i statens budgetter.
Sådan er det bestemt ikke mere. Først betød en modernisering af sporet, at togenes hastighed kunne sættes op til 100 km/t mellem Aarhus og Ryomgård, og i december 2010 fik banen nye moderne tog. Det er tilsyneladende noget, som passagererne kan lide for flere og flere benytter Grenåbanen. Hvor der på et hverdagsdøgn i 2010 i alt steg 4.774 rejsende af og på togene på banen, er passagertallet i 2013 steget til 7.920 - en stigning på i alt 66 procent. Tallene er for alle stationer på Grenåbanen undtagen Aarhus H.
Ole Sørensen, projektleder i Letbanesekretariatet peger på netop Grenåbanens nye tog og den øgede hastighed, men også samdriften med Odderbanen som et par af årsagerne til væksten i passagerer.
»Samlet set er det blevet nemmere og hurtigere at tage tog til og fra Aarhus, og det har gjort offentlig transport attraktiv for en kundegruppe, der tidligere foretrak bilen,« siger han.
Han betragter det som et meget positivt problem, at flere vil ind til byen via Risskov i myldretiden, end Letbanesekretariatet forventede, da det oprindelige driftsoplæg blev lavet.
»Flere rejsende betyder, at vi må øge kapaciteten ind mod Aarhus nordfra og skrue op for antallet af afgange på strækningen i morgen- og eftermiddagstimerne.«
Således kommer der til at køre fire tog i myldretiden i hver retning på banen gennem Risskov, hvilket er en fordobling i forhold til de oprindelige planer.
Oprindeligt var myldretidstrafikken planlagt således: To afgange skulle køre igennem Risskov til Aarhus H, mens de to andre skulle køre via Lisbjerg til Skejby og videre til Aarhus H ad Randersvej. I stedet skal alle fire afgang nu køre via Risskov. Det giver en ulempe for rejsende, der for eksempel skal fra Hornslet til Skejby.
»I stedet for at køre direkte, skal de nu skifte i Lystrup for at komme til Skejby,« siger Ole Sørensen
Skiftetiden bliver dog kun tre minutter.
»Med den nye plan får rejsende, der kommer længere væk fra, samme korte skiftetid i stedet for de 15 minutter, som hidtil har været planlagt,« forklarer Ole Sørensen.
Også udenfor Aarhus Kommune er der udsigt til forbedringer på Grenåbanen. Pengene til en forøgelse af hastigheden til 100 km/t er på plads, mens et forslag til en række forbedringer på de fire stationer i Syddjurs Kommune - Hornslet, Mørke, Ryomgård og Kolind - ligger klar allerede nu. Forbedringerne gælder parkeringsforholdene for både bilister og cyklister ved alle stationerne.
På Odderbanen har der også været en stigning i antallet af passagerer. Dog ikke nær så voldsomt som på Grenåbanen.