Annonce
Indland

Passiv rygning: S vil vide, hvor mange børn der dør

Flemming Møller Mortensen (S), efterlyser handling fra regeringen på rygeområdet, men har selv svært ved at forklare, hvorfor hans parti ikke foreslår at hæve prisen på smøger.

Socialdemokraternes sundhedsordfører har stillet bygeregn af spørgsmål til regeringen om konsekvenserne ved tobaksrygning, men viger selv uden om på spørgsmålet om, hvorfor hans parti ikke foreslår at hæve prisen på smøger.

Rygning: Flemming Møller Mortensen, socialdemokratisk sundhedsordfører, er en spørgelysten mand.

I løbet af maj måned har han stillet 15 spørgsmål til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der alle kredser om de negative effekter ved rygning. I særlig grad har ordføreren spurgt ind til konsekvenserne for børn og unge.

Tidligere i denne uge offentliggjorde ministeren svaret på det socialdemokratiske spørgsmål om, hvor mange børn og unge mellem 0 og 17 år, som vil dø af passiv rygning.

Men det kan man ikke svare på, lød det fra Ellen Trane Nørby.

"Sundhedsstyrelsen har i samråd med Statens Institut for Folkesundhed vurderet, at der ikke kan laves en valid beregning", skrev ministeren blandt andet. Læs Sundhedsstyrelsens uddybende forklaring andet sted her på opslaget.

Flemming Møller Mortensen, hvad ville du have brugt tallene til, hvis du havde fået dem?

- Så ville vi tænke dem ind i partiets helhedsplaner i forhold til rygning. Det kunne da have været interessant at få data om, hvilke konsekvenser passiv rygning har for børn og unge. De tal, som jeg har fået frem gennem de spørgsmål, jeg har stillet, er meget brugbare til at forklare alvoren ved rygning. Vi ved, at 13.600 danskere dør hvert år på grund af rygning, vi ved, at 44.000 børn og unge i alderen 11-17 år forventes at dø af tobaksrygning, og vi ved, at 75.000 børn og unge vil undgå kræft, hvis de ikke begynder at ryge. Men alligevel har jeg ikke hørt konkrete udmeldinger fra sundhedsministeren om, hvad det er, hun vil, andet end at arbejde for en røgfri generation i 2030. Men handlingerne udebliver fuldstændig, lyder det fra S-ordføreren.

Det koster en pakke smøger

Island: 80 kr. Norge: 90 kr. Irland: 72 kr. Storbritannien: 70 kr. Frankrig: 45 kr. (75 kr. i 2020) Holland: 45 kr. Schweiz: 55 kr.Ifølge nye tal fra Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse bakker 64 procent op om dyrere tobak i Danmark. Kun 15 procent er imod. Selv blandt rygerne er hver tredje villig til at betale mere for røgen.

Kilde: Association of European Cancer Leagues

Tobak skal gemmes væk

Tidligere i år fremlagde Flemming Møller Mortensen og hans parti fem konkrete initiativer, der skal sænke tobaksforbruget.

De fem forslag er, at tobaksvarer skal gemmes under disken, indførelse af neutrale cigaretpakker, mulighed for at fjerne butikkernes tobaksbevilling ved salg til mindreårige, bedre kontrol samt en færre muligheder for tobaksindustrien kan lokke lokke børn og unge.

Flemming Møller Mortensen forstår ikke, at regeringen og sundhedsministeren ikke selv tager flere initiativer på rygeområdet.

- Regeringen skulle da have sat det her på dagsordenen for længst. Da den socialdemokratisk ledede regering reviderede rygeloven i 2012, var der ikke et eneste borgerligt parti, som stemte for vores skærpelser, eksempelvis at det blev gjort forbudt at ryge i skolegården. Jeg oplever absolut træghed fra den borgerlige regering, siger han.

Flemming Møller Mortensen og Socialdemokratiet er imidlertid ikke meget for at tale om at hæve prisen på tobak. Selv om netop prisregulering af stort set alle danske og udenlandske tobaksforebyggelseseksperter udnævnes som det mest effektive instrument.

Annonce

- Ikke drøftet høje priser

Flemming Møller Mortensen, hvorfor foreslår I ikke at hæve prisen på tobak?

- Vi var enige om, at det er de fem punkter, som jeg nævnte, som vi vil arbejde videre med. Og i mit parti har vi ikke haft en fornyet drøftelse om at hæve prisen.

Alle eksperter siger ellers, at prisregulering er det mest effektive.

- Nej, de siger, at det er en kombination af flere ting.

Men vi kan vel være enige om, at det er meget effektivt greb?

- Jo, jo, og vi gjorde også brug af det, da vi sad i regering.

Men hvorfor har I ikke drøftet det, når nu I ved, at det er et meget effektivt greb?

- Vi har fem andre punkter, som vi arbejder med.

Når man spørger folk, som arbejder med tobaksforebyggelse, om, hvorfor politikerne er tilbageholdende med at skrue op for prisen, siger de, at I politikere er bange for at miste vælgere. Hvad siger du til den teori?

- Jeg kan kun sige, at vi ikke har haft en fornyet drøftelse på det her område.

Hvornår tager I en fornyet drøftelse?

- Det har vi ikke haft en drøftelse om, men jeg kan sige, at den dag vi får magten, så kommer vi til at handle på tobaksområdet.

Avisen Danmark har forsøgt at få sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at forholde sig til Flemming Møller Mortensens kritik samt få ministeren til at svare på, om hun går ind for at hæve tobaksprisen. Hun har ikke ønsket at medvirke til denne artikel.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Navne

Den omstridte flygtningeadvokat fylder 75: Kontroversielle sager var der nok af

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce