Annonce
Østjylland

Patient: Bæltefiksering kan være bedre en tvangsmedicinering

At blive fikseret i et bælte har givet Sara ro og har reddet hendes liv mange gange. Arkivfoto

Tidligere patient på det lukkede afsnit O2 i Regionsspykiatrien Horsens efterlyser en mere nuanceret debat om tvangsfiksering, som hun mange gange har oplevet som både godt og trygt.

Annonce

Horsens: Hvad er bedst; at blive bæltefikseret eller tvangsmedicineret og gjort til en zombie?

34-årige Sara har et nuanceret svar på spørgsmålet. Og hun ved, hvad hun taler om. For seks år siden havde hun været bæltefikseret 150 gange under indlæggelser på psykiatriske afdelinger, og så stoppede hun med at tælle antallet. Men der kom flere til. Den længste fiksering strakte sig over fem uger - med korte pauser.

Landets politikere har sat et mål om, at brugen af tvang i psykiatrien skal ned. Antallet af bæltefikseringer skal være halveret inden 2020. I Horsens kan regionspsykiatrien allerede være i mål i år, hvis udviklingen fra første halvår fortsætter uændret resten af året.

Det arbejde fortalte afsnitsledelsen på O2 for nylig om i avisen. Det har fået Sara til at reagere.

Hun efterlyser flere nuancer i debatten.

Når jeg kommer over i bæltet, giver det mig en ro. Det er en time-out, hvor jeg ikke behøver tage stilling til noget.

Tidligere selvskadende patient
Annonce

Bæltet giver tryghed

- Jeg synes, diskussionen om at nedbringe bæltefikseringer i psykiatrien er meget ensidig. Udefra set kan det virke voldsomt at blive fikseret i et bælte. Og ja, det er hårdt og kan være traumatiserende, men når jeg kigger tilbage, er det faktisk en hjælp. Når jeg kommer over i bæltet, giver det mig en ro. Det er en timeout, hvor jeg ikke behøver tage stilling til noget. Jeg er der bare og kan mentalt gå ind og ud af virkeligheden. Det giver mig tryghed og holder mig samtidig i virkeligheden lige her og nu.

Årsagen til fikseringerne har været, at hun har gjort voldsom skade på sig selv.

- Én gang lykkedes det mig at snitte mig så dybt, at jeg havde en pulserende blødning. Jeg var helt psykotisk og slog og sparkede. Hvordan skulle personalet på sygehuset nogensinde kunne komme til at stoppe blødningen, hvis jeg ikke var kommet i et bælte?

Hun har fået genfortalt forløbet, for når hun er så syg, er hun mentalt i en helt anden verden.

- Jeg har mange sorte huller i hukommelsen.

Annonce

Ensom i medicindøs

Det er voldsomt selvskadende affære, der har udløst tvangsbehandlingerne.

- Jeg er også blevet tvangsmedicineret, hvor der skal flere til at holde mig fast og hive i mig, for at de kan give mig sprøjten med medicinen. Det er et voldsomt overgreb. Og medicinen gør mig helt zoombi-agtig - det gør bæltet ikke. Når jeg er helt døsig af medicinen, er jeg enormt ensom. Så hvis man bare tvangsmedicinerer for at få antallet af bæltefikseringer ned, så gør det ikke noget godt, er hendes pointe.

- Jeg har oplevet fiksering som en stor hjælp, det har reddet mig liv mange gange. Derfor, synes jeg, det er meget ensidigt at sige, at lige det der må man ikke.

Når hun skader sig selv, er det oftest for at bedøve sig selv. For at lukke ned. Andre gange har det været med ønsket om at dø.

Sara har afholdt sig fra at skade sig selv i snart et år.

Kvindens navn er ikke Sara, men hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Serbisk kantspiller skifter til AGF

Aarhus For abonnenter

Noget for Aarhus? Billig og meget let letbane på vej

Aarhus For abonnenter

Utilfredsheden på Katrinebjergskolen er stor: Manglende inddragelse, dårligt arbejdsmiljø og lærerflugt

Annonce