Annonce
forside

Patienter skal selv betale for deres cannabismedicin

Patientforeninger frygter, at et fireårigt forsøg med medicinsk cannabis bliver uden reel effekt, fordi en månedlig regning på små 3000 kroner vil afholde de fleste i målgruppen fra at deltage.

Forsøg med medicinsk cannabis kommer til at koste de deltagende patienter små 3000 kroner om måneden.

Et flertal på Christiansborg vil give sklerosepatienter, rygmarvsskadede, patienter i behandling med kemoterapi og smertepatienter mulighed for at købe medicinsk cannabis efter nytår.

Men der kommer ikke til at følge noget tilskud med.

Sundhedsministeriet vurderer, at patienterne må betale 2790 kroner om måneden. Det skriver Politiken.

- Der ydes ikke tilskud efter sundhedslovens regler til cannabisslutprodukter omfattet af denne lov, står der i lovforslaget til rammerne for behandlingen.

Det møder kritik fra en række patientforeninger. Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm, siger til Politiken:

- Forsøget med medicinsk cannabis giver ingen mening med en egenbetaling på knap 3000 kroner om måneden.

- Der er tale om meget syge mennesker, hvoraf en stor del er på sygedagpenge, førtidspension eller andre overførselsindkomster.

- De kan ikke arbejde og har slet ikke råd til at betale så meget. Derfor vil de være tvunget til fortsat at kriminalisere sig selv for at dulme smerter og spasmer.

Også Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, er fortvivlet over prisen.

- I og med at der bliver den her egenbetaling på knap 3000 kroner, vil der blive en stor social ulighed, siger hun til Ritzau.

Hun mener, at der er åbenlyse grunde til at sikre et tilskud.

- Den her forsøgsordning er blandt andet kommet i stand, fordi man ikke har nogle erfaringer i Danmark med medicinsk cannabis, siger Mette Bryde Lind.

- Indtil nu kan et fåtal af patienter få det fra en speciallæge. Der er også egenbetaling, og der ved vi, at det er en lille gruppe, der bruger det.

Forsøget er en udløber af en aftale mellem Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale og SF.

Partierne forventer, at omkring 1500 meget syge danskere vil komme med i forsøget. Der er tale om patienter, der ikke har tilstrækkelig gavn af andre former for medicin.

Sundhedsministeriet har tidligere oplyst, at der var "lagt op til 100 procents egenbetaling". Det har efterfølgende fået flere partier til at love at finde penge til et tilskud. Men det er altså ikke kommet med i lovforslaget.

Det er ikke lykkedes Politiken at få en kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tyv med en sød tand: Kraftig bygget mand stjal en hel palle Blomme i Madeira

Aarhus

Efter drama på havnen: Turbåde indstiller al sejlads

Annonce