Annonce
Aarhus

Pause: Flere gode grunde til at rekordmange unge tager to sabbatår

Studentertiden er en tid præget af fest ovenpå nogle hårde år i gymnasiet. Nogle unge har behov for at puste ordentligt ud med et sabbatår eller to. Foto: Jens Thaysen.
Flere og flere unge vælger at tage to sabbatår, og Region Midtjylland er den region i Danmark, hvor flest vælger at udskyde studiestarten. Der er mange forskellige årsager, men især behovet for en pause er udbredt.

AARHUS: Andelen af studenter, der tager to sabbatår, har aldrig været højere. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. På landsplan var 52 procent af studenterne fra 2017 ikke i gang med en videregående uddannelse to år efter vognkørslen. I 2012 var der tale om 34 procent.

Og hvis man kigger nærmere på Region Midtjylland er tallene endnu højere. Faktisk ligger regionen betydeligt over landsgennemsnittet og er den region i landet, hvor flest unge udskyder studiestarten. 59 procent af studenterne fra 2017 har ikke påbegyndt en uddannelse endnu.

Det er uvist, hvad der får de unge til at holde to sabbatår. Der er ikke er foretaget undersøgelser på området, men på Studievalg Danmark, Center Østjylland har de flere bud, som de understreger er rene gisninger.

- Der er mange uddannelser at vælge imellem, så nogle unge har behov for betænkningstid. Nogle vælger at søge ind på "livets skole" for en stund, hvor de er ude at rejse eller tager på diverse højskoleophold. Så er der en gruppe af unge, der gerne vil arbejde og spare penge sammen, og til sidst er der nogle unge, som bruger sabbatårene på at opkvalificere sig eller tager supplerende fag for at komme ind på en ønsket uddannelse, siger studie- og karrierevejleder Trine Vad Andersen til Århus Stiftstidende.

Der er formentlig ligeså mange forklaringer, som der er studerende. Hver studerende har deres egen årsag til at holde sabbatår, men centerleder Sidsel Daubjerg Overgaard kan berette om en overvejende tendens blandt de århusianske unge.

- De føler sig generelt set presset om at skulle hurtigt i gang med en videregående uddannelse. Nogle af dem har behov for sabbatår ovenpå det store præstationsræs fra gymnasiet. Jeg vil ikke kalde det et decideret oprør mod uddannelsesræset, men der er nogle unge, som bare har behov for at slappe lidt af, lyder det fra Sidsel Daubjerg Overgaard.

Det er ikke blot de unges egne ønsker og behov for afslapning, som kan være en mulig forklaring. Udefrakommende omstændigheder som den globale økonomi kan også spille en rolle i de unges valg om påbegyndelse af studie.

- En anden faktor kan være, at det er højkonjunktur og lidt nemmere for de unge at finde ufaglært arbejde, end det var for år tilbage, siger Sidsel Daubjerg Overgaard.

Danmarks Statistik opmåler uddannelsesstatus 1. oktober. Hvis man ikke er i gang med en uddannelse 1. oktober samme år, som man er blevet student, angives det som et sabbatår. Hvis man ikke er i gang med en uddannelse 1. oktober året efter bliver det angivet som to sabbatår og så fremdeles. Graf: Nicolai Foldgast.

Uddannelsesloftet er ikke årsagen

Det omdiskuterede uddannelsesloft fra 2016, som forhindrer studerende i at tage en videregående uddannelse på samme eller lavere niveau, hvis de allerede har fuldført en videregående uddannelse, er ikke årsagen til, at flere århusianske unge holder sabbatår. Men uddannelsesloftet spiller stadig en indirekte rolle.

- Det er meget svært at sige, om uddannelsesloftet har haft en decideret indvirkning, men loven har nok gjort de unge mere bevidste om at vælge rigtigt fra starten af. Uddannelsesloftet har sat ringe i vandet om at vælge rigtigt fra starten af, siger Trine Vad Andersen.

Hos Studievalg Danmark, Center Østjylland gør de meget ud af at rådgive de unge om, at man altid vil møde bump på vejen, og at det er okay, hvis man ikke tager den lige vej til en ønsket uddannelse. Det er helt okay at være i tvivl, vælge om og generelt set have udfordringer i livet. De unge får en masse informationer omkring muligheder for tilvalg, andre uddannelser, supplering af fag og andre øjeåbnende oplysninger.

- Vi oplever generelt set, at de unge er glade for vejledningen og de ekstra perspektiver, vi kommer med. Vi er med til at åbne op for en øget refleksion, og dét er de unge glade for, siger Trine Vad Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Mistænkt for at køre betjent ned er kendt fra tv-klip: - Jeg kører over for rødt hele tiden

Annonce