Annonce
Kronjylland

Pausezoner og undervisning i skiftehold: Ungdomsuddannelser åbner til ny virkelighed

Den udvidede genåbningsplan betyder, at også de yngste klasser på landets ungdomsuddannelser fra næste uge kan vende tilbage i skole. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
I disse dage bliver der arbejdet på højtryk på de kronjyske ungdomsuddannelser for at gøre plads til så mange elever som muligt. Fra på onsdag har også de yngste elever nemlig regeringens tilladelse til at vende tilbage til skolen - hvis altså skolen kan leve op til en række krav.
Annonce

Randers/Djursland/Mariagerfjord: Den udvidede genåbning af samfundet betyder, at elever på ungdomsuddannelser fra næste uge må vende tilbage til skolen - hvis altså den enkelte skole kan leve op til de krav, der blandt andet siger, at der skal være minimum en meters afstand mellem hver elev.

Randers Amtsavis har foretaget en rundringning til nogle af de kronjyske uddannelsesinstitutioner. Fælles for dem alle er, at de bliver klar til at tage imod eleverne fra næste uge, men hvornår og hvordan det hele konkret kommer til at foregå, varierer. Herunder kan du læse, hvordan den nye virkelighed kommer til at tage sig ud på de enkelte skoler.

1 Paderup Gymnasium indfører pausezoner

På Paderup Gymnasium vil der blive indført pausezoner og forskudte åbningstider i kantinen, fortæller rektor Allan Friis Clausen. Foto: Annelene Petersen

På Paderup Gymnasium glæder rektor Allan Friis Clausen sig til, at han fra på onsdag kan byde alle 550 elever velkommen tilbage på skolen.

- Vi bliver klar. Jeg er lige nu ved at skrive til alle ansatte og elever og fortælle, at vi åbner for normal skolegang - så normal, som den nu kan blive - fra på onsdag, fortæller han.

De fleste af skolens lokaler er store nok til at rumme hele klasser, selv om eleverne skal holde en meters afstand til hinanden.

- Vi har dog nogle enkelte klasser, som vil skulle opdeles i to klasselokaler, så længe afstandskravet på en meter fastholdes. Det har vi også lokaler nok til at kunne gøre - men så er alle vores lokaler altså også taget i brug, siger han.

3.g'erne har allerede været tilbage på skolen et stykke tid, og derfor er flere af klasselokalerne allerede gjort klar, ligesom kravene om tilgængelige håndvaske og håndsprit også allerede er opfyldt. Nu bliver næste skridt at rykke rundt på borde og stole i de resterende lokaler, så de også bliver klar, inden de yngre elever vender tilbage.

Ifølge Allan Friis Clausen bliver den største udfordring at leve op til kravene i elevernes pauser.

- Vi kommer til at indføre pausezoner, som eleverne kan opholde sig i. Derudover bliver der opsat tidspunkter for, hvornår de forskellige klasser må handle i kantinen. Vi kan ikke have, at alle eleverne stimler sammen i kantinen samtidig - de er nødt til at handle forskudt af hinanden. Den del af planlægningen skal vi have helt styr på mandag og tirsdag, lyder det fra rektoren.

2 Grenaa Gymnasium deler dagene

På Grenaa Gymnasium er der behov for at dele eleverne op, hvis der fortsat skal holdes en meters afstand mellem hver af dem. Det fortæller rektor Helene Bendorff Kristensen. Arkivfoto: Søren Andersen

På Grenaa Gymnasium arbejder rektor Helene Bendorff Kristensen lige nu på en plan, hvor gymnasiets knap 500 elever bliver delt op, da det ikke er muligt at have dem alle på skolen samtidig, hvis kravet om, at de skal holde en meters afstand til hinanden skal overholdes.

- Vores elever skal fra næste uge komme tilbage på skolen, og vi glæder os rigtig meget til at tage imod dem. Vi skal dog bruge mindst to lokaler til hver klasse, så vi bliver nødt til at tage eleverne ind på skift, siger hun og fortsætter:

- Enten deler vi dagene op, så nogle elever kommer om formiddagen, hvorefter der bliver gjort rent, inden de andre elever kommer om eftermiddagen. Eller også bliver det en løsning, hvor hver årgang må komme på bestemte ugedage, og undervises hjemmefra de andre ugedage.

Det er endnu ikke afgjort, hvilken løsning gymnasiet vælger, men uanset hvad vil nogle af eleverne kunne vende tilbage fra på onsdag, fastslår rektoren.

- Vi skal nok blive klar til at tage imod de første fra 27. maj, og vores mål er selvfølgelig at finde en løsning, hvor vi har plads til så mange elever som muligt, siger hun.

- Den kommende tid byder på en del fagdage og prøveaktiviteter. Faktisk er der forholdsvis lidt almindelig klasseundervisning tilbage, og det gør planlægningen lidt lettere, tilføjer hun.

3 Tradium venter en ekstra dag

På Tradium er rektor Mads Pedersen ved at regne på, hvor mange elever, der kan være på skolen på én gang. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix

I Tradiums afdeling på Vester Allé 26 i Randers er rektor Mads Pedersen ved at regne på, hvor mange elever, der kan være på skolen på én gang.

- Vi har allerede været i gang med at omrokere, da tredjeårseleverne skulle vende tilbage. Dengang skulle der være to meter mellem hver elev, nu er vi nede på en meter, så vi regner på, hvad det betyder for antallet af elever, siger han og fortsætter:

- Vi har helt styr på hygiejnekravene med håndvaske og håndsprit, men det er en større planlægningsøvelse at se, om vi kan få plads til alle vores elever på én gang. Hvis ikke det bliver muligt, er der nogle, der fortsat vil modtage virtuel undervisning hjemmefra. Vi går dog en periode med læseferie og eksaminer i møde, og det hjælper lidt på det i forhold til at finde plads på skolen.

Uanset hvor mange elever, der bliver fundet plads til, vil de dog først kunne vende tilbage torsdag 28. maj.

- På onsdag har størstedelen af vores tredjeårselever skriftligt eksamen på skolen. Det betyder, at rigtig mange af vores lokaler er optaget. Samtidig regner vi med at få en masse glade elever tilbage på skolen, så der vil være larm og ballade på gangene, og det er lidt dumt, når der er eksamen. Derfor venter vi til torsdag med at tage første- og andenårseleverne ind, lyder det fra Mads Pedersen.

4 Mariagerfjord Gymnasium kører skiftehold

På Mariagerfjord Gymnasium venter rektor Søren Urup spændt på, om der vil komme nye retningslinjer i forbindelse med genåbningen af landets ungdomsuddannelser. Arkivfoto: Mariagerfjord Gymnasium

På Mariagerfjord Gymnasium er rektor Søren Urup spændt på, om der kommer nye retningslinjer i forbindelse med, at samtlige elever på landets ungdomsuddannelser nu skal tilbage på skolebænken.

- Men indtil videre er vi nødt til at tage udgangspunkt i de eksisterende retningslinjer, der blandt andet siger, at der skal være en meter mellem hver elev, og at eleverne ikke må skifte undervisningslokale i løbet af dagen, og ud fra dem har vi ikke plads til at tage alle vores 650 elever tilbage på én gang, konstaterer han.

Skolen bliver dog åbnet for en del af eleverne fra på onsdag, og derefter kommer eleverne til at være på skolen på skift, så nogle klasser må komme om mandagen, andre om tirsdagen osv.

- Det er ikke en optimal løsning, men det vigtigste er at få eleverne ind og i gang igen, siger Søren Urup.

Vi kommer til at indføre pausezoner, som eleverne kan opholde sig i. Derudover bliver der opsat tidspunkter for, hvornår de forskellige klasser må handle i kantinen.

Allan Friis Clausen, rektor, Paderup Gymnasium

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Efterforskning skaber kø på E45: Politi med hunde undersøger område ved motorvejen

Annonce