Annonce
Mærk Aarhus

Paustian inspirerer til Årets smukkeste bord

Foto: Mathias Hornshøj Hansen
Design- og møbelhuset Paustian hjælper dig med at dække det perfekte nytårsbord. Siden 1964 har Paustian stået for noget af det ypperste indenfor design og møbelkunst– både til private hjem og virksomheder verden over. Mærk Aarhus er taget på inspirationstur i designhuset for at gøre nytårsopdækningen ekstra festlig

På Lille Torv ligger Paustian. Lige der i hjertet af Aarhus. En stor og pompøs bygning, der stråler i sin fine beklædning af julelys. Foran butikken finder du Paustian Blomster, der dagligt fylder hele torvet med friske blomster og smukke buketter. Mærk Aarhus møder afdelingsleder, Anne Søndergaard Madsen, der byder os velkommen og tager os med ind i butikken. Hun fører os op gennem den store bygning. Et sammensurium af alt fra accessoires, livstils- og designobjekter til fashion og møbelikoner. Paustian sælger det hele.

På anden sal står det fineste nytårsbord i grå og mørke nuancer. Glimmerstjerner i sølv hænger ned fra lamperne som diskokugler. De får bordet til at glitre. Hørservietter, store lys, amaryllisløg, klassisk stel og forskellige glas.

- Alt det der findes på bordet, sælger vi herinde, fortæller Anne Søndergaard Madsen.

Enkelthed og forskellige glas trender

Ved nytårsbordet står dekoratør, Sine Søndergaard Kayemba, og lægger sidste hånd på nytårsopdækningen. Og hun fortæller, at det ikke er helt tilfældigt, hvordan bordet er dækket op:

- Jeg har kun pyntet bordet med noget, man kan finde herinde i butikken. Jeg tænker meget over materialer. Jeg arbejder meget med hør og natur – alt det grønne. Jeg kan godt lide sølv og glimmer til nytår – og så undlader jeg at bruge guld, for det synes jeg hører julen til.

Ifølge dekoratøren er der en klar trend, der hitter, når bordet skal dækkes op. Det er, at vi er blevet meget mere enkle i udtrykket:

- Vi pynter knap så meget som engang, hvor det hele skulle være lidt mere crazy. Et stort hit er mørke toner, rustikke lys, naturting samt farvede og forskellige glas. Glassene skal gerne have noget farve, struktur eller sjove former. Det er populært at mikse både glas og stel – jeg vil kalde det for et roligt miks af ting. Og det har jeg forsøgt med nytårsbordet her, fortæller Sine Søndergaard Kayemba, der har været dekoratør for Paustian i halvandet år.

Dekoratøren peger på de amaryllisløg, der står på bordet. De er dyppet i voks og efterfølgende rullet i glimmer. På den måde kan de bare stå som dekoration og vokse, indtil de springer ud.

- De er virkeligt blevet populære at dekorere med.

Sådan dækker man nytårsbordet

Dekoratøren bevæger sig rundt om bordet, slår en sidste sløjfe på den mørkegrå hørserviet og retter på det ene glas. Hun begynder at tænde nogle af de mange lys, der er placeret på midten af bordet som en stor dekoration.

- Det er både store bloklys og almindelige stagelys, vi sælger mange af for tiden, fortæller Anne Søndergaard Madsen og Sine Søndergaard Kayemba supplerer:

- I år er det lange, slanke og blanke stagelys, der trender. Så lange og elegante som muligt. Bloklys er også et kæmpe hit i år – både generelt og til nytårsbordet. De er fine at lege med, for man kan gøre så meget med dem.

Når Sine dækker bordet, så anbefaler hun at starte fra midten:

- Jeg plejer at sige, at man starter på midten og arbejder sig ud. Jeg placerer de store elementer først, og bagefter kommer jeg alle småtterierne på. Servietterne kommer jeg også først på til sidst.

Dekoratøren anbefaler desuden at holde sig til de mørke og simple farver, i forskellige nuancer og bruge hørservietter. Og det er også noget, som den indkøbsansvarlige kan nikke genkendende til:

- Vi kan se det i hele huset. Folk har i en årrække været glade for at bringe alle mulige vilde farver ind i deres hjem og i deres tøj for den sags skyld. Nu er vi gået meget mere back to basic, til det rolige – og i nogle fine materialer, fortæller Anne Søndergaard Madsen.

Og hvad med stellet?

På det fine nytårsbord har dekoratøren valgt at dække bordet med et klassisk stel:

- Var det et efterårsbord, så havde jeg måske valgt nogle lidt mere rå tallerkner og råt porcelæn. Men nu er det jo nytår, og så må det gerne være lidt finere mere blankt og pudset. Jeg har valgt et helt klassisk stel, som hedder Blå Blomst fra Royal Copenhagen – det er et stel med lidt ekstra kant, og det synes jeg bare det er helt vildt flot. Og man kan mikse det med et andet stel, fortæller Sine, der bliver fulgt op af Anne:

- Alle tingene er jo herfra, så du kan få alt, hvad du skal bruge til nytårsbordet herinde. Vi sælger stort set alt i Paustian, og der er lidt for enhver smag. Vi kan tydeligt mærke, at vi har større salg i tallerkner og generelt i alt, man kan komme på bordet, når det nærmer sig nytår.

Højtiderne skaber godt humør

I Paustian er der ingen tvivl om, at højtiderne betyder meget, dels for salget, men også for stemningen i huset:

- Vi kan helt sikkert mærke højtiderne. De er med til at skabe et bedre kundeflow, fordi der selvfølgelig er flere kunder i og omkring højtiderne. Vi kan også mærke det på kunderenes humør – det er bare noget helt andet i de her hyggelige tider. Derfor er det vigtigt, at vi også er med til at sprede den gode stemning, og at kunderne bliver inspireret af de oplæg, udstillinger og varer, vi har, fortæller, Anne Søndergaard Madsen og fortsætter:

- Julen har altid haft størst fokus, men vi gør også meget ud af nytåret. Vi har altid nytårsborde, nytårsbuketter, lys og et sort udvalg af champagneglas.

Dekoratør, Sine, bryder ind og afslutter med sit sidste tip:

- Selvom vi ikke pynter helt vildt op til nytår, så har vi altid en masse glimmer og glitter i hele butikken. Som man også kan se på det nytårsbord, jeg har dækket, så handler det om at lege lidt med sin kreativitet, holde det enkelt og samtidigt mikse. Mikset enkelthed med få og miksede elementer.

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet