Annonce
Aarhus For abonnenter

PC kigger tilbage: "Kjeld og mig – det var en af de virkeligt heldige ting, der sker"

- Jeg skrev bogen i en periode, hvor jeg levede meget, meget ansvarligt. Jeg var hængt op på meget arbejde, og vi havde samtidig svær sygdom i familien. Jeg havde brug for at koble af og lave noget andet. Jeg satte mig ude i haven under æbletræet med min iPad og skrev historien, fortæller PC Asmussen om det, der blev til den delvist selvbiografiske roman ”Venskab på livstid – en røverhistorie”. Foto: Axel Schütt
PC Asmussen, Gøglerskolens første cirkusdirektør, mindes opvæksten i en sårbar familie, livet i 1970'er-kollektivet, samværet med rødderne på det brune værtshus, gøgleri som livsform og sit venskab med bankrøveren og narkomanen Kjeld Henriksen. Og han kigger videre frem mod alderdommen, der kommer, og hvor han mindst af alt gider at blive pylret.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce