Annonce
Fødselsdage

Pelosi har fået travlt på sine gamle dage

Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus, river USA's præsident Donald Trumps tale i stykker. Pelosi fylder torsdag 26. marts 80 år. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix
Nancy Pelosi fylder 80. Hun har et magtfuldt embede i Kongressen i USA og bør kunne klare meget på rutinen. Så let er det ikke altid, når Donald Trump er præsident.

80 Når man er 80, begynder man vel at drosle lidt ned med arbejdet, hvis man ikke i forvejen er pensionist. Eller man klarer en del af arbejdet på mange års rutine og erfaring. Ikke Nancy Pelosi.

Hun fylder 80 år torsdag 26. marts. Hun er stadig i "business" som toppolitiker i den amerikanske forbundshovedstad, Washington D.C., hvor hun er formand for Repræsentanternes Hus - det ene af Kongressens to kamre.

Hun har været medlem af forsamlingen i over 30 år, så hun kender Washingtons politiske spil ud og ind. Men hun har alligevel fået kam til sit hår på sine ældre dage. For intet har været, som det plejer, efter at Donald Trump i januar 2017 tiltrådte som USA's præsident.

Pelosi er demokrat, og Trump er republikaner. Som det amerikanske system er skruet sammen, kræves det, at præsidenten og Kongressen bliver enige. At de mødes og snakker sammen. Forhandler. Det samarbejde har, specielt i det seneste halve år, slået gnister.

For det var Pelosi, der som formand for Repræsentanternes Hus formelt slog hammeren i bordet og i december erklærede, at nu rejses der rigsretssag mod Trump for embedsmisbrug. Han blev frikendt i Senatet, Kongressens andet kammer, den 5. februar. Det var dagen efter, at han havde holdt sin State of the Union-tale - præsidentens tale om nationens ve og vel. Det skete i Repræsentanternes Hus, og Nancy Pelosi sad lige bag ham, da han talte. Inden talen rakte hun hånden frem mod Trump, der ikke tog den. Efter talen rev hun en trykt udgave af talen i stykker, mens kameraerne så på.

Siden har Trump gang på gang rettet hård kritik mod Pelosi, der er blevet et af hadeobjekterne på Trumps vælgermøder.

Mens Trump først kastede sig over politik i valgkampen op til præsidentvalget i 2016, har Pelosi arbejdet med politik i det meste af sit voksne liv. Hun voksede op i en politisk aktiv familie i Baltimore, Maryland.

Sammen med sin mand, Paul Pelosi, som hun har fem børn med, flyttede hun til Californien, og her begyndte hun at arbejde for Demokraterne. I 1981 blev hun formand for delstatens demokratiske parti, og seks år senere blev hun valgt til Repræsentanternes Hus i Washington D.C. Her har hun været medlem lige siden.

Hun har flere gange gjort sig bemærket. I 2007 blev hun den første kvindelige formand for Repræsentanternes Hus. Tilbage i 2010 gav kommentatorer i Washington D.C. hende en stor del af æren for, at daværende præsident Barack Obama fik sin sundhedsreform igennem. Det var flere gange ved at kikse i Kongressen, men den drevne Pelosi fik ifølge kommentatorerne samlet et kongresflertal, da det blev alvor.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce