Annonce
Navne

Penge til forskning i grænsen mellem liv og død

Mette Terp Høybye. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

Carlsbergfondet har netop uddelt 168,5 millioner kroner til 224 eliteforskere i Danmark. Blandt modtagerne er forskningsansvarlig antropolog, lektor, ph.d. Mette Terp Høybye fra forskningsenheden i Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg og Aarhus Universitet.

2.897.000 kroner er hendes andel af Carlsbergfondets store investering for at "støtte excellent og innovativ forskning, der kan bidrage til at højne dansk forsknings internationale position". Mette Terp Høybyes bevilling er knyttet til Carlsbergfondet Distinguished Fellowship, der i denne runde blev uddelt til i alt 13 nyudnævnte lektorer.

"Borderlines of living. Tracing states of (un-)consciousness between the irreversible and the potential" er titlen på Mette Terp Høybyes projekt. Det lægger sig op ad et andet forskningsprojekt, der også foregår på Regionshospitalet Silkeborg blandt patienter i NISA-behandling for alvorlig hjerneskade efter hjertestop. NISA-behandling kombinerer højtspecialiseret neurorehabilitering og intensiv terapi, og med avanceret MR-skanning af hjernen søger forskere og klinikere fra forskellige specialer at definere tegn på bevidsthed hos patienterne for måske i fremtiden at kunne udvikle et prognostisk værktøj.

Det er dette samspil mellem læger og forskere, Mette Terp Høybye retter blikket mod i sit antropologiske feltstudie - med fokus på deres indbyrdes forhandlinger om den viden, de udvikler, når der er usikkerhed om patientens rehabiliteringschancer og bevidsthed.

- Den medicinske teknologiudvikling har øget chancerne for at overleve et hjertestop. Men udviklingen har også flyttet grænser mellem liv og død - og skubber muligvis til vores opfattelse af, hvad det er at være menneske. Halvdelen af de patienter, der kommer på hospitalet i koma efter hjertestop, har en usikker prognose. Ambitionen med det antropologiske projekt er at blive klogere på, hvordan usikkerheder om prognose og potentiale for rehabilitering forhandles i afsøgningen af klare tegn på bevidsthed. Herigennem vil projektet kunne bidrage til den etiske samtale om bevidsthed og håb i forhold til medicinsk teknologi og metodisk innovation, siger Mette Terp Høybye.

Foruden ansættelsen som forskningsansvarlig antropolog ved Forskningsenheden i Center for Planlagt Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg, er Mette Terp Høybye ansat som lektor ved Aarhus Universitets Interacting Minds Centre og Institut for Klinisk Medicin. Det antropologiske projekt udføres på Regionshospitalet Silkeborg og ved Aarhus Universitet. Den store bevilling fra Carlsbergfondet gør det muligt at ansætte to forskere i lidt over to år.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favorit spisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Navne

Nu fylder saxkongen 80 år: Han lærte at læse noder og at komme til tiden

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce