Annonce
Kultur

Penge til haver og genoptræning: En million smukke kroner blev uddelt

Det er blandt andet haverne her i Højvangen, der har fået penge fra Smukfonden. Foto: Claus Sonne
Fredag eftermiddag uddelte Smukfonden det hidtil største beløb til projekter, der skal hjælpe udsatte og ensomme.

FESTIVAL: Traditionen tro uddelte Smukfonden fredag eftermiddag penge til projekter, der arbejder med udsatte og ensomme mennesker i hele Danmark, og det blev med den hidtil største donation.

En million kroner blev det til ved dette års uddeling, som blev fordelt mellem fem forskellige projekter.

Ventilen, Broen og Hus Forbi fik alle penge til deres arbejder på landsplan, mens det i Østjylland var Haverne i Højvangen og Back to Life Project, som fik glæde af pengene.

Annonce

150.000 til haverne

I Højvangen i Skanderborg har der siden maj 2017 været et projekt i gang, som har skullet samle borgerne i området.

Haverne i Højvangen, hedder i projektet, og det har haft held til at samle unge og gamle borgere på tværs af kulturer omkring havearbejdet.

Det har man blandt andet gjort ved hjælp af køkkenhaver, mobile haver og højbede i alle afskygninger. Og så har især områdets pizzaovn været populær blandt de unge.

- For eksempel stod de unge for at sælge pizzaer til vores store fællesfest. De solgte over 100 pizzaer og var simpelthen så stolte, fortæller projektleder Pernille Benzon.

Projektet fik fredag eftermiddag 150.000 kroner til det videre arbejde med haverne, og de penge skal blandt andet bruges til at bygge terapihaver til glæde for hele byen.

- Det er tanken at haverne for eksempel kan bruges til folk med stress eller PTSD, og samtidig vil vi lave nogle sansehaver for ældre med demens.

Og så håber vi, at haverne kan gøre det mere "legitimt" at gå ind i Højvangen, selvom man ikke bor der, siger Pernille Benzon.

340.000 skal hjælpe med genoptræningen

Det andet lokale projekt, der fredag fik penge af Smukfonden, er Back to Life Project. De hører egentlig hjemme i Aalborg, men har siden juni haft et genoptræningscenter på Egmont Højskolen i Hou.

Tanken er at tilbyde både skræddersyede genoptræningsforløb og at få det sociale ind i genoptræningen, fortæller stifter Mikkel Salling Holmgaard.

Han mistede selv førligheden i venstre arm i forbindelse med et knivoverfald og fik at vide, at han ikke ville kunne bruge sin arm igen. Det kan han dog i dag.

- Egmont Højskolen har Danmarks bedste faciliteter til genoptræning, men bliver ikke brugt til det. Og så fik vi lov til at lave genoptræning dernede, og det er gået rigtig godt her i sommer, siger han.

Et forløb hos Back to Life tager otte uger, hvor man skal være på centeret i Hou tre-fire dage om ugen og derudover skal lave øvelser derhjemme. Men også det sociale er et stort aspekt, siger Mikkel Salling Holmgaard.

- Det har en helt enorm effekt at man ikke står alene i sin genoptræning, og kombinationen med, at man i vores programmer træner hver dag, gør, at vi ser, at folk rejser sig fra kørestole og alt muligt.

Pengene fra Smukfonden skal blandt andet gå til endnu mere genoptræning i Hou

- Vi vil udvikle et produkt til børnefamilier og unge med boligmuligheder omkring højskolen, så vi bruger pengene til at skabe et godt miljø til det i området, siger Mikkel Salling Holmgaard.

Med fredagens uddeling har Smukfonden i alt givet seks millioner kroner til projekter siden starten i 2014.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce