Annonce
Aarhus

Pengeregn over landsby: Anders og Magnus skaber mere friluftsliv vest for Aarhus

Magnus Nielsen (tv) og Anders Rieks arbejder på at skabe nye outdoor-muligheder i landsbyen Borum. Foto: Flemming Krogh
Et klækkeligt beløb fra Nordea-fonden investeres i projekter, der skal sætte gang i mere liv og fællesskab omkring byens grønne fællesareal.

BORUM: Der er jubel i den lille landsby Borum vest for Aarhus, hvor de omkring 350 beboere kan se frem til at komme ud i naturen omkring byen på en nemmere måde.

Friluftsgruppen under Borgerforeningen har nemlig fået 613.000 kroner fra Nordea-fonden, som skal bruges til at etablere forskellige outdoor-aktiviteter på et grønt fællesareal, som også kommer til at blive udgangspunkt for nogle nye vandreture, der fører rundt til de smukke steder omkring landsbyen.

- Der er højt til himlen ude på landet i de mindre landsbyer, men det betyder ikke, at der er nem adgang til naturoplevelser. Derfor har vi søgt om penge til at etablere nye trampestier, som alle kan have glæde af, så de kan komme ud i naturen, fortæller Magnus Nielsen fra Friluftsgruppen.

Annonce

- Vi bor måske nok naturskønt, men vi har savnet stierne, som gør det lettere for ung som gammel at komme ud i naturen, tilføjer Anders Rieks, som også er et aktivt medlem af Friluftsgruppen der hører under byens borgerforening.

De nye stier vil især rette sig mod området langs den nærliggende Lyngbygård Å, som er et velkendt, smukt naturområde.

Vi bor måske nok naturskønt, men vi har savnet stierne, som gør det lettere for ung som gammel at komme ud i naturen.

Anders Rieks. Borum.

Aktiv landsby

Den 'dynamiske outdoor-duo' har også skabt god kontakt til lodsejere i området, som er positive overfor det nye projekt, hvor man kan etablere en rigtig vandrerute på en naturskøn rundstrækning.

Planen er, at der bliver etableret en rundtur på 4,2 kilometer på en del af de eksisterende stier. Er man i god form, kan man vælge en længere rundtur på en rute, der ender med at blive på omkring ni kilometer.

De to familiefædre og resten af kammeraterne i Friluftsgruppen har i forvejen mange erfaringer med at gå forrest, når der skal laves udendørsaktiviteter i byen som bålaktiviteter med mad over ild.

Ellers er der mange andre indslag i Borum i løbet af et år, hvor fælles arbejdsdage, et byløb og en musikfestival trækker byens beboere til.

Annonce

Forhindringsbane for børn og voksne

Det grønne område, hvor der i forvejen er anlagt en række nyttehaver, som en håndfuld af byens beboere dyrker, bliver udvidet med pengene fra puljen.

-Vi bygger en Tarzan-bane langs træerne i den ene side af området. Det bliver en sjov og udfordrende klatrebane, som børn såvel som voksne kan have glæde af, siger Magnus Nielsen.

'Gratis-skabet', hvor man kan låne og bytte børe og andre ting, er et eksempel på at fællesskabet fungerer i  Borum. Foto: Flemming Krogh

Banen kommer til at ligge tæt på en skurvogn, som står på området i forvejen. Døren til den røde skurvogn står i øvrigt åben. Her kan byens borgere bytte bøger, legetøj og låne haveredskaber ganske gratis. Fællesskabet trives tilsyneladende godt i landsbyen, som nu får flere muligheder.

Under overskriften ’Borum Udgangspunkt’ kommer det nye projekt til at vokse. En helt ny bålplads og en langhytte, eller madpakkehytte om man vil, bliver også etableret på det grønne område, hvor der også er en lille fodboldbane i forvejen.

-Det vigtigste i projektet er det fælles ejerskab; det at inddrage alle i byen, som måtte have lyst. Det kan godt være ideen startede i Friluftsgruppen, men det skal gerne være alles grønne værested, hvor vi mødes til bål, leg og gode snakke, understreger Magnus Nielsen, som giver et af områdets fodboldmål et kærligt klap.

- Vi må vist også kigge på fodboldmålene, som trænger til at blive repareret.

Ideen, der har været undervejs siden 2020, kommer til at gavne alle byens borgere.

-Vi får et udendørs bynært samlingspunkt, hvor vi ligesom til fællesspisning i Forsamlingshuset, nu også kan mødes på tværs af alle aldre til aktiviteter i det fri, tilføjer Anders Rieks, der ligesom sin makker i Friluftgruppen, gerne stiller sin egen arbejdskraft til rådighed, når det nye område skal etableres.

Borum Udgangspunkt

Borum Borgerforening har modtaget 613.000 kroner i støtte fra Nordea-fondens 'Her bor vi-pulje' på 58 millioner kroner til Borum Udgangspunkt. Fonden uddeler penge til projekter, som styrker lokale fællesskaber og sammenhængskraften i mindre byer.

Her bor vi-puljen havde ansøgningsfrist 23. september 2021. Fonden modtog 429 ansøgninger og ud af dem har 113 fået støtte fra puljen til aktiviteter og fællesskaber.

'Borums Udgangspunkt' kalder outdoor-folkene i landsbyen det kommende mødested. Illustration: Peter Trier
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce