Annonce
Aarhus

Penicillin-svin: Historien om et forlag og den udskældte plakat

Michael Wittes svineplakat skabte ballade i 1978. Den var trykt på Husets Forlag. Og plakaten er med på udstillingen om forlagets historie. Foto: Kirsten A. Nielsen
Annonce

AARHUS: For øjeblikket kan man på Dokk1 se en udstilling om det tidligere 'Husets Forlag' (1972-2003), som fik stor betydning for kulturlivet både lokalt i Aarhus og nationalt.

Gennem plancher og genstande udstillet i montrer fortælles historien om det kommunalt støttede forlag, der gennem mere end tredive år udgav oversat skønlitteratur ofte fra meget ’eksotiske’ lande, samtidig med at forlaget også udgav lokalt forankrede bøger, herunder arbejderlitteratur.

En af forlagets mest kendte plakater blev "Svineplakaten" af forfatteren og billedkunstneren Michael Witte. Plakaten med teksten "Danske svin er sunde - de strutter af penicillin" vakte stor opsigt og ballade.

De Samvirkende Danske Andelsslagteriers Fælleskontor og firmaet ESS-FOOD fik i 1978 nedlagt fogedforbud mod svineplakaten. I 1979 stadfæstede Landsretten fogedforbuddet, som til gengæld blev ophævet igen af Højesteret i 1980.

Husets Forlag lå i det tidligere bymuseum i Vester Allé - 'Huset med de mange værksteder. Adressen er i dag omdannet til spillestederne Voxhall og Atlas.

Gennem alle årene var drivkraften i forlaget forlagsleder Carsten Koed Hansen (1951-2013). Ud over at udgive verdenslitteratur oprettede Carsten Koed Hansen et ’ordværksted' og der blev etableret forskellige arbejdsgrupper: lyrikgruppen, børnebogsgruppen, balkangruppen og ikke mindst plakatgruppen.

Forlaget stod bag teater-, litteratur- og poesifestivaler, og i 1985 opstod institutionen ”Litteraturen på Scenen”, som gennem flere år arrangerede succesfyldte oplæsninger med forfattere fra mange lande.

Husets Forlag udgav i over 30 år en lang række lokale og internationale bøger. En udstilling fortæller historien.  Foto: Kirsten A. Nielsen

Trods mange protester fra hele landet blev Husets Forlag lukket i 2003, da Husets medarbejdere skulle have finansieret en pensionsordning.

Historien om forlaget bliver fortalt på udstillingen, som kan ses på Dokk1 i åbningstiden kl. 8-22 til og med  27. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Politifolk passer på hitte-hvalp fra rasteplads: Nu har ejeren tre dage til at komme på banen

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Aarhus For abonnenter

Private plejehjem versus kommunale plejehjem: Hvem klarer sig bedst, når tilsynet kommer på besøg?

Aarhus

Omstridte forandringer rykker nærmere: Advarsler fra ledere bremser ikke udspil til ny struktur på ældreområdet

Annonce