Annonce
Aarhus

Pensionsselskab investerer stort i nye Aarhus-boliger

Ceres Plaza - et stort bolig- og erhvervs­byggeri mod Silkeborgvej i Ceresbyen - er at af de projekter, som pensionsselskabet PKA nu skal være med til at finansiere og siden bliver medejer af sammen med entreprenøren, A. Enggaard A/S. Illustration: Arkitema Architects.

Entreprenørfirmaet A. Enggaard og pensionskassen PKA indgår partnerskab om opførelse af 1.200 boliger i Ceresbyen, Skejby og Brabrand.

Tre store boligbyggerier i Aarhus bliver startskuddet på et nyt strategisk samarbejde mellem pensionsselskabet PKA og entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S.

Der er tale om boligprojekter i Ceresbyen, på Tulip-grunden i Brabrand og i Skejby på grunden, der i dag huser det nu tidligere pædagogseminarium på Skejbyvej.

Entreprenøren fra Aalborg

 • A. Enggaard A/S er et familieejet entreprenørfirma med base i Aalborg, hvor det blev grundlagt i 1943.
 • Firmaet fik kontor i Aarhus for 12-13 år siden, da det fik opgaven med at bygge Musikhusets udvidelse.
 • Siden har A. Enggaard haft travlt her i byen - ikke mindst med at bygge Ceresbyen med uddannelsesinstitutionen VIAs nye campus til 5.500 studerende, masser af boliger og kontorer.
 • Det var også A. Enggaard, der byggede Navitas på havnefronten færdig, da den oprindelige entreprenør gik konkurs midt i det hele, ligesom firmaet for tiden er i gang med at opføre de to første etaper af boligbyggeriet Z-Huset på Aarhus Ø.
 • Kontoret i Aarhus er i dag A. Enggaards største.

PKA - en stor pengetank

 • PKA administrerer pensioner for tre pensionskasser primært inden for social- og sundhedssektoren. PKA har 270.000 medlemmer og en samlet formue på 215 mia. kr.
 • PKA har investeret 15 mia. kr. i ejendomme i Danmark. I udlandet har PKA to mia. kr. investeret i ejendomme.
 • I Aarhus er PKA også med i det konsortium, der skal omdanne Psykiatrisk Hospital i Risskov til omkring 1.200 boliger og bygge et nyt psykiatrisk Hospital i Skejby.
 • Pensionsselskabet er også investor i et projekt med 150 boliger på Engtoften i Viby, ligesom det tidligere har opført fem blokke med 87 boliger på Olof Palmes Allé i Skejby.
 • I foråret købte PKA kontorejendommen Zenit Company House på hjørnet af Viborgvej og Hasle Ringvej af NCC.
 • Derudover ejer PKA 12-15 ejendomme rundt omkring i byen.

Samlet er der tale om cirka 1.200 boliger - på i alt omkring 92.000 etagekvadratmeter.

Annonce

Aftalen mellem pensionsselskabet og det familieejede entreprenørfirma går i korthed ud på, at A. Enggard udvikler og opfører byggeprojekter, som de to parter i fællesskab finansierer og ejer gennem et fælles selskab.

Det er ikke nogen tilfældighed, at startskuddet lyder i Aarhus.

»Vi tror på Aarhus. Det er en af vækstbyerne i Danmark. Når vi investerer i ejendomme er det i forventning om, at de på sigt vil stige i værdi, og det forventer vi i Aarhus, hvor der er stor efterspørgsel efter boliger,« siger Nikolaj Stampe, der er ejendomschef i PKA.

PKA ejer i forvejen en række ejendomme i byen, er investor i flere boligprojekter, ligesom pensionsselskabet er en af parterne i den konsortium, der skal omdanne Psykiatrisk Hospital i Risskov til boliger og bygge et nyt psykiatrisk hospital i Skejby.

Klar til flere projekter

Om det nye partnerskab, siger Nikolaj Stampe:

»Vi kender A. Enggaard som en dygtig projektudvikler, der laver gode ejendomme. Et samarbejde, hvor de også selv investerer i projektet, og hvor vi bagefter ejer ejendommene i fællesskab, giver os en garanti for, at de også selv tror på projekterne.«

Foreløbig gælder partnerskabet kun de tre projekter i Aarhus.

»Men vi har lagt rammerne også for fremtidige projekter. Jeg er overbevist om, at der kommer flere - også i Aarhus,« siger Nikolaj Stampe,

Annonce

Et fornuftsægteskab

A. Enggaard fremhæver synergien mellem de to parter som en stor fordel:

»Det er et fornuftsægteskab. Vi har ekspertisen og kendskabet til markedet, PKA har den nødvendige kapital, og Aarhus er en by i en super udvikling, hvor der er stort behov for flere boliger. Partnerskabet betyder, at vi kan sætte yderligere fart på byggeprojekter i Aarhus,« siger direktør Asger Enggaard og fortsætter:

»I forvejen ejer og driver vi en række ejendomme i Aalborg. Vi har lyst til at komme ind i Aarhus også - og det gør vi med det fælles ejendomsselskab, vi nu laver sammen med PKA.«

Også borgmester Jacob Bundsgaard (S) ser perspektiver i samarbejdet:

»Med 4.000 tilflyttere årligt er Aarhus inde i en rivende udvikling, hvor der er behov for, at private aktører er med til at skabe gode rammer i byen. Samarbejdet mellem PKA og A. Enggaard vil være med til at fortsætte byens gode udvikling og imødekomme det store behov for boliger, der kendetegner Aarhus,« siger han.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus For abonnenter

Liv i det døde hav: Sådan får Aarhus igen fisk i sin bugt

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce