x
Annonce
Aarhus

Perlen er langt fra pensionsmoden

Tidligere har Havnens Perle fået en del omtale på grund af de store portioner. Men det er også vigtigt, at de ikke bliver for store - det kan nemlig både virke vulgært og nedtone kvaliteten, siger Peter Lerdrup. Foto: Kim Haugaard.

På trods af intet mindre end seks flytninger til forskellige steder på Nordhavnen, lever Havnens Perle stadig i bedste velgående.

AARHUS: Den har altid ligget på havnen, men langt fra altid på det samme sted. Navnet er inspireret af Pearl Harbor, og tæller man de første dage i Lerdrups Snackbar med, så har Peter Lerdrups familie haft Perlen i tre generationer. Efterhånden har de fleste nok gættet det - der er selvfølgelig tale om Havnens Perle. Perlen - og ikke mindst dens bøfsandwich - er kendt af de fleste århusianere, og selv har Peter Lerdrup haft sin gang på Perlen, siden han var helt lille.

- Der er billeder af mig i barnevognen med en pølse i hånden, så jeg er kommet her altid, siger han med et smil.

Siden 2000 har han - med undtagelse af et par års pause undervejs - ejet og drevet Perlen, som Havnens Perle hedder i daglig tale. Men hvordan holder man liv i noget så lidt 2017'sk som en grillbar? Det gør man blandt andet ved at følge med tiden, og samtidig fokusere på det, man gør bedst.

- En burgerbar skal ikke lave pizzaer, ligesom et pizzeria ikke skal begynde at lave burgere. Så vi fokuserer på det, vi er bedst til, nemlig god, old school grillmad, siger Peter Lerdrup.

Det fokus har gjort, at Havnens Perle to gange har vundet førstepræmien i konkurrencen Danmarks Bedste Bøfsandwich, ligesom de blev kåret til Danmarks bedste pølsevogn i både 2007, 2008 og 2009.

Annonce
Kunderne på Perlen er et bredt udsnit af den danske befolkning. Her kommer både havnearbejdere og børnefamilier samtidig. Foto: Kim Haugaard

Usikker fremtid

Seks gange er Havnens Perle blevet flyttet rundt på Nordhavnen i sin levetid. I sin tid, før den kom til sit navn, lå Perlen der, hvor Dokk1 nu hører til, men nu ligger den længere ude på havnen med udsigt til Molslinjens færger og byggerierne på havnen.

- Vi har aldrig ligget på et etableret sted, vi er altid blevet placeret der, hvor der lige var plads, siger Peter Lerdrup.

Kontrakten med kommunen om den grund, Havnens Perle ligger på, udløber nemlig med udgangen af 2021, og fremtiden er derfor lidt usikker. Men Peter Lerdrup understreger, at kommunen altid har været hjælpsomme, når Perlen skulle have ny placering. Så det håber han selvfølgelig, at de også er denne gang.

- Havnens Perle hører til på Nordhavnen, og jeg håber at vi kan blive ved med at ligge her. Perlen er i hvert fald ikke pensionsmoden endnu, siger han med et smil.

Med til god, gammeldags grillmad hører selvfølgelig også en god kop kaffe. Foto: Kim Haugaard
I sin tid kunne der godt se lidt bombet ud på Havnens Perle, og derfor begyndte nogle gæster at sammenligne den med Pearl Harbor. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce