Annonce
Livsstil

Pernille laver mad over bål: Ilden kalder på noget i os

Pernille Hoffmann er vild med at lave bål og står bag Backyard Stories. Foto: Pernille Hoffmann
Pernille Hoffmann fra Ry tænder bål mindst en gang om ugen, og hun er vild med at lave mad over åben ild. På Instagram og bloggen Backyard Stories deler hun ud af sine opskrifter og sin passion.

Pauserne i samtalen bliver længere, og tonelejet bliver dybere.

- Der kommer en dejlig kollektiv ro, når man sidder om et bål. Det kan jeg virkelig godt lide, siger Pernille Hoffmann, der, siden hun var lille, har været bidt af at lave bål.

Da hun som barn var spejder, var bålet og bålmaden altid den spejderaktivitet, hun glædede sig mest til.

Annonce

Hun tænder gerne bål mindst en gang om ugen, og mange af familiens måltider bliver lavet over gløderne.

- Ilden kalder på noget i os. Det ligger i cellerne på os, at ild til alle tider har været kilden til liv, til varme, til mad. Man falder til ro indeni. Det er noget helt ur-agtigt, der bliver vækket i os, siger Pernille Hoffmann.

Hun bor med sin familie i Ry i Østjylland og står bag bloggen og instagramprofilen Backyard Stories, hvor hun deler ud af sine opskrifter og passion for at lave mad over bål. Derudover er hun i gang med at skrive en bagebog med opskrifter, der alle kan bages over bål. Bogen udkommer senere på foråret.

Bål behøver ikke være maskulint

- Nogle gange starter vi dagen med at gå ud og lave morgenmad på bål. Andre gange går vi ud om eftermiddagen og rister skumfiduser og drikker kaffe. Det udvikler sig og bliver til aftensmad over bål. Vi voksne sidder og snakker ved bålet, og børnene løber til og fra, siger Pernille Hoffmann, der laver bål året rundt.

Det gør bestemt ikke noget, det er koldt og mørkt, bare det ikke regner.

- De kolde måneder er geniale til bål, for der er ikke nogen gøremål i haven af større betydning, og varmen fra bålet får man stor nytte af. Det er dejligt at være ude og sidde og varme sig ved et bål, siger Pernille Hoffmann.

Pernille Hoffmann bor i Ry med sin familie. Foto: Anne Kring

En af hendes kæpheste er, at bålet ikke skal gøres til et for stort projekt, for så får man det ikke gjort. Hun oplever, at bål ofte bliver gjort ”til en macho-ting”, for eksempel i de populære tv-programmer ”Nak og æd”, hvor Jørgen Skouboe og tv-kokken Nikolaj Kirk tager ud i vildmarken, skyder et dyr og tilbereder det over bål.

- Jeg er jo kvinde, og jeg synes også bål er fantastisk, men jeg kan ikke spejle mig i nogen, der laver bål på samme måde som mig. For mig kan det sagtens foregå hjemme i haven. Jeg behøver ikke tage ud i ødemarken. Det er også dejligt, men jeg behøver det ikke. Det behøver ikke være et friluftsprojekt. Vi sover da også i telt en gang imellem, men jeg gider det grundlæggende ikke, siger Pernille Hoffmann.

Annonce

Drop udstyret

Har man selv mod på at kaste sig ud i at lave mad over bål, er der ingen grund til at gå ud og investere i en masse udstyr. Man kan nå langt med det, man har.

- Igen skal man ikke gøre et projekt ud af det, for vi har rigeligt med projekter i vores liv i forvejen. Og man bliver helt træt, hvis man skal ud at investere flere tusinde kroner i udstyr, siger Pernille Hoffmann.

En gammel stålgryde eller en pande, fire havefliser og en almindelig grillrist er nok til at komme i gang.

- Jeg har set flere eksempler på, at man skal have kvas, kviste, en avis, noget lidt større brænde og så videre, men det er ikke nødvendigt. Man kan sagtens bare bruge fire stykker tørt pejsebrænde og lægge et par biooptændere under. Stryg en tændstik, og så er der bål i løbet af et øjeblik.

- Man behøver heller ikke selv kløve brændet. Man kan selvfølgelig godt gøre det, hvis man synes, det er sjovt, og der er noget læring i det. Men man behøver altså hverken være spejder eller viking for at kunne tænde bål, siger Pernille Hoffmann.

Annonce

Mad, der kan skovles

De fleste har nok prøvet at lave snobrød over åben ild, men ifølge Pernille Hoffmann er der nærmest ingen grænser for, hvad man kan tilberede på bålet.

Det er dog en god idé at lave mad, der passer til situationen.

- Man sidder jo tit i en havestol, på en bænk, en træstub, eller hvad man nu har. Man har en tallerken i den ene hånd og en gaffel eller ske i den anden. Lav skovle- eller fingermad, der kan spises med en hånd eller med fingrene. Det fungerer bedst, råder Pernille Hofmann.


Man behøver heller ikke selv kløve brændet. Man kan selvfølgelig godt gøre det, hvis man synes, det er sjovt, og der er noget læring i det. Men man behøver altså hverken være spejder eller viking for at kunne tænde bål.

Pernille Hoffmann


Ved at gå efter one pot-princippet, altså at alt skal kunne laves i samme gryde eller pande, behøver man heller ikke mere udstyr. Hvis du bliver bidt af det, kan du altid udvide sortimentet.

- Start med at blive kendt med bålet og føl dig tryg ved at bruge det som varmekilde. Når du er blevet det, ligger verden jo åben, og du kan virkelig få nogle fede oplevelser i baghaven. Oplevelser, man ikke behøver rejse ud i verden for at få. Man vågner på en anden måde. Lige pludselig er ens sanser mere til stede. Det er, som om maden smager anderledes, siger Pernille Hoffmann.

Annonce

Vent med støbejernet

Hun anbefaler, at du starter bålet op, inden du begynder at forberede dine ingredienser. På den måde kan bålet nå at falde lidt til ro, og gløderne og de små flammer giver en mere stabil varmekilde end et buldrende bål.

Hvis du er nybegynder, er det en god idé at bruge stål- eller emaljegryder, da de er nemmere at styre, så maden ikke brænder på.

- Mange køber støbejernsgryder, der leder varmen rigtig godt. De er spændende at lave mad på, men de holder også godt på varmen, så hvis man er uvant med det, er en stålgryde god, for du kan tage den af bålet og sætte den på græsset ved siden af, så den kan køle lidt af. Hvis man synes, det går for stærkt, kan man justere lidt ved at tage gryden af, lade den køle lidt af og så på igen, siger Pernille Hoffmann.

Pernille Hoffmann

Pernille Hoffmann Køppen står bag bloggen og instagramprofilen Backyard Stories, hvor hun deler ud af sine opskrifter og sin passion for mad over bål.

Hun har skrevet bogen ”Mad over bål”, og senere på foråret udkommer hun med en ny bog med bageopskrifter over bål.

Hun bor med sin familie i Ry i Østjylland.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Forældregruppe i appel før budgetforhandling: Mangler syv millioner til ny idrætshal

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Livsstil

Shopping: Indret dig hyggeligt ved skrivebordet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

AGF

David Nielsen skal gøre drenge til mænd i AGF: - Den her klub spiser lidt af din sjæl, hver gang du taber

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Annonce