Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Peter og Peter vil have kortere vej til sundhedsvæsnet i Aarhus: Vi bør lave sundhedshuse til alt det, som Skejby ikke kan overkomme

"Med inspiration i f.eks. Center for Sundhed i Holstebro eller det kommende sundhedshus i Odder kunne man se på, om der ikke i Aarhus Kommune burde bygges tre-fire sundhedshuse i hver sin del af kommunen, hvor kommune og region, somatik og psykiatri, gik sammen med private aktører som apoteker, fysioterapeuter, kiropraktorer og psykologer", skriver Peter Møller Andersen og Peter Nørskov. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

DEBAT: I juni 2021 godkendte regionsrådet i Region Midtjylland en strategi for sundheds- og psykiatrihuse. Region Midtjylland ønsker med denne strategi at sætte en tydelig retning for den videre udvikling og udbygning af regionens sundheds- og psykiatrihuse i et tæt samarbejde med kommuner, praksissektor og civilsamfund til gavn for borgerne. Dette sker med afsæt i Sundhedsaftalens visioner:

- Mere lighed i sundhed – socialt og geografisk.

- På borgerens præmisser.

Annonce

- Sundhedsløsninger tæt på borgeren.

- Mere sundhed for pengene.

I sidste uge kom så regeringens sundhedsplan, som vil bringe sundhedsvæsenet tættere på danskerne, hvor sundhedsministeren udtaler: "Vi vil fremtidssikre sundhedsvæsenet ved at styrke det nære sundhedstilbud".

Konkret vil regeringen oprette 20 såkaldte nærhospitaler rundt omkring i Danmark, så flere danskere oplever at få et sundhedstilbud tættere på, hvor de bor. Regeringen sætter navn på 13 af de byer, som den foreslår får et nærhospital. De tre steder, der foreslås i Region Midtjylland, er Skive, Grenaa og Tarm.

Aarhus Universitetshospital er flere år i træk kåret som Danmarks bedste hospital. News Week havde det på 11.-pladsen på verdensplan i 2020, og vi har al mulig grund til at være stolte af vores lokale hospital, da det også kæmper med personalemangel og begrænsede budgetter.

Hvis vi rykker mere ud i lokalområderne, vil tidlig opsporing og forebyggelse kunne prioriteres bedre i et samarbejde mellem kommune og region, hvilket ville give borgerne bedre livskvalitet og nedbringe de samfundsøkonomiske udgifter til sygdom.

Hospitalet har mange højt specialiserede og regionsfunktioner, hvilket gør, at hovedfunktionerne, der udgør hovedparten af de samlede opgaver, kan være placeret på andre af regionens hospitaler eller ved praktiserende speciallæger. Det kan betyde, at de ukomplicerede behandlinger eller udredningsforløb ikke varetages i Skejby, men at århusianerne må rejse til andre byer for at blive behandlet.

Med inspiration i f.eks. Center for Sundhed i Holstebro eller det kommende sundhedshus i Odder kunne man se på, om der ikke i Aarhus Kommune burde bygges tre-fire sundhedshuse i hver sin del af kommunen, hvor kommune og region, somatik og psykiatri, gik sammen med private aktører som apoteker, fysioterapeuter, kiropraktorer og psykologer.

Her kunne man have kommunale aflastnings- og korttidspladser, hjemmepleje, brugerstyrede psykiatrisenge som en del af distriktspsykiatrien, speciallæger og almenpraktiserende læger, som sammen skulle indgå i et forpligtende samarbejde til gavn for borgerne i lokalområdet.

Regeringen, regionsrådet og kommunalbestyrelsen i Aarhus arbejder alle på at skabe sundhedstilbud i nærområderne, og det vil vi som socialdemokratiske kandidater til regionsråd og byråd støtte op om.

Hvis vi rykker mere ud i lokalområderne, vil tidlig opsporing og forebyggelse kunne prioriteres bedre i et samarbejde mellem kommune og region, hvilket ville give borgerne bedre livskvalitet og nedbringe de samfundsøkonomiske udgifter til sygdom.Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Debat For abonnenter

Stiften mener: Lad os få bus-boblerne tilbage – fyldt med kunst og andre stjerner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce