DEBAT: I juni 2021 godkendte regionsrådet i Region Midtjylland en strategi for sundheds- og psykiatrihuse. Region Midtjylland ønsker med denne strategi at sætte en tydelig retning for den videre udvikling og udbygning af regionens sundheds- og psykiatrihuse i et tæt samarbejde med kommuner, praksissektor og civilsamfund til gavn for borgerne. Dette sker med afsæt i Sundhedsaftalens visioner:
- Mere lighed i sundhed – socialt og geografisk.
- På borgerens præmisser.
- Sundhedsløsninger tæt på borgeren.
- Mere sundhed for pengene.
I sidste uge kom så regeringens sundhedsplan, som vil bringe sundhedsvæsenet tættere på danskerne, hvor sundhedsministeren udtaler: "Vi vil fremtidssikre sundhedsvæsenet ved at styrke det nære sundhedstilbud".
Konkret vil regeringen oprette 20 såkaldte nærhospitaler rundt omkring i Danmark, så flere danskere oplever at få et sundhedstilbud tættere på, hvor de bor. Regeringen sætter navn på 13 af de byer, som den foreslår får et nærhospital. De tre steder, der foreslås i Region Midtjylland, er Skive, Grenaa og Tarm.
Aarhus Universitetshospital er flere år i træk kåret som Danmarks bedste hospital. News Week havde det på 11.-pladsen på verdensplan i 2020, og vi har al mulig grund til at være stolte af vores lokale hospital, da det også kæmper med personalemangel og begrænsede budgetter.
Hvis vi rykker mere ud i lokalområderne, vil tidlig opsporing og forebyggelse kunne prioriteres bedre i et samarbejde mellem kommune og region, hvilket ville give borgerne bedre livskvalitet og nedbringe de samfundsøkonomiske udgifter til sygdom.
Hospitalet har mange højt specialiserede og regionsfunktioner, hvilket gør, at hovedfunktionerne, der udgør hovedparten af de samlede opgaver, kan være placeret på andre af regionens hospitaler eller ved praktiserende speciallæger. Det kan betyde, at de ukomplicerede behandlinger eller udredningsforløb ikke varetages i Skejby, men at århusianerne må rejse til andre byer for at blive behandlet.
Med inspiration i f.eks. Center for Sundhed i Holstebro eller det kommende sundhedshus i Odder kunne man se på, om der ikke i Aarhus Kommune burde bygges tre-fire sundhedshuse i hver sin del af kommunen, hvor kommune og region, somatik og psykiatri, gik sammen med private aktører som apoteker, fysioterapeuter, kiropraktorer og psykologer.
Her kunne man have kommunale aflastnings- og korttidspladser, hjemmepleje, brugerstyrede psykiatrisenge som en del af distriktspsykiatrien, speciallæger og almenpraktiserende læger, som sammen skulle indgå i et forpligtende samarbejde til gavn for borgerne i lokalområdet.
Regeringen, regionsrådet og kommunalbestyrelsen i Aarhus arbejder alle på at skabe sundhedstilbud i nærområderne, og det vil vi som socialdemokratiske kandidater til regionsråd og byråd støtte op om.
Hvis vi rykker mere ud i lokalområderne, vil tidlig opsporing og forebyggelse kunne prioriteres bedre i et samarbejde mellem kommune og region, hvilket ville give borgerne bedre livskvalitet og nedbringe de samfundsøkonomiske udgifter til sygdom.