Annonce
Navne

Ph.d.-forsvar: Bananfluer viser os vejen til bekæmpelse af virus

Andres Holleufer har forsket i bekæmpelse af virus. Privatfoto

Andreas Holleufer forsvarer onsdag 13. november kl. 13 sin ph.d.-afhandling på Aarhus Universitet, 1421, mødelokale 2, Frederik Nielsens Vej 4, Aarhus C.

I løbet af sit studie har han forsket i det medfødte immunforsvar. Fokus har været et cellulært advarselssystem, der har til opgave at opdage og bekæmpe bestemte virusinfektioner. Dette advarselssystem baserer sig på et centralt protein, kaldet sting, som er forbindelsesleddet mellem opdagelsen af en infektion og cellens antivirale forsvar.

Under ph.d.-studiet har Andreas Holleufer været medforfatter på et forskningsprojekt, der påviste, at det antivirale sting-system også eksisterer i bananfluer. Ph.d.-studiet i sin helhed er en sammenligning af det sting-baserede advarselssystem i henholdsvis mennesker og bananfluer. Formålet var at bestemme stings oprindelige funktioner og at bruge den nye viden om bananfluers sting til at besvare uafklarede spørgsmål om sting i mennesker.

Det humane sting-system kan aktivere udtrykket af bestemte gener via proteinerne IRF3 og NF-ϰB. Der er imidlertid kun en begrænset viden om, hvordan sting aktiverer NF-ϰB, og IRF3 eksisterer kun i dyr med ryghvirvler.

Forskningsresultaterne fra ph.d.-studiet viste, at sting kan aktiveres på samme måde i både mennesker og bananfluer, og at det fører til aktivering af NF-ϰB. Dermed kan dette udgøre stings oprindelige antivirale funktion, og yderligere studier af bananfluer har potentialet til at lære os om stings aktivering af NF-ϰB i mennesker.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Molekylær Biologi og Genetik, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

112

Bevidst påkørsel og knivstikkeri: 22-årig overfaldet af flere mænd

Annonce