Annonce
Navne

Ph.d.-forsvar: Bananfluer viser os vejen til bekæmpelse af virus

Andres Holleufer har forsket i bekæmpelse af virus. Privatfoto
Annonce

Andreas Holleufer forsvarer onsdag 13. november kl. 13 sin ph.d.-afhandling på Aarhus Universitet, 1421, mødelokale 2, Frederik Nielsens Vej 4, Aarhus C.

I løbet af sit studie har han forsket i det medfødte immunforsvar. Fokus har været et cellulært advarselssystem, der har til opgave at opdage og bekæmpe bestemte virusinfektioner. Dette advarselssystem baserer sig på et centralt protein, kaldet sting, som er forbindelsesleddet mellem opdagelsen af en infektion og cellens antivirale forsvar.

Under ph.d.-studiet har Andreas Holleufer været medforfatter på et forskningsprojekt, der påviste, at det antivirale sting-system også eksisterer i bananfluer. Ph.d.-studiet i sin helhed er en sammenligning af det sting-baserede advarselssystem i henholdsvis mennesker og bananfluer. Formålet var at bestemme stings oprindelige funktioner og at bruge den nye viden om bananfluers sting til at besvare uafklarede spørgsmål om sting i mennesker.

Det humane sting-system kan aktivere udtrykket af bestemte gener via proteinerne IRF3 og NF-ϰB. Der er imidlertid kun en begrænset viden om, hvordan sting aktiverer NF-ϰB, og IRF3 eksisterer kun i dyr med ryghvirvler.

Forskningsresultaterne fra ph.d.-studiet viste, at sting kan aktiveres på samme måde i både mennesker og bananfluer, og at det fører til aktivering af NF-ϰB. Dermed kan dette udgøre stings oprindelige antivirale funktion, og yderligere studier af bananfluer har potentialet til at lære os om stings aktivering af NF-ϰB i mennesker.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Molekylær Biologi og Genetik, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Ældre kræver handling: Aarhus Kommunes eget tilsyn fandt ikke de alvorlige svigt på tre plejehjem

Aarhus

Med hovedet under armen ...

Aarhus

Trusler, verbale overfald og spytklatter:  Konflikter mellem pårørende og ansatte på udskældte plejehjem

Aarhus For abonnenter

Ny kulegravning af plejehjem i Aarhus: Fællestræk i sager om plejesvigt skal undersøges

Annonce