Annonce
Navne

Ph.d.-forsvar: Eksotiske atomkerner

Jesper Halkjær Jensen har forsket i lithium-isotoper med en overvægt af neutroner.
Annonce

Jesper Halkjær Jensen forsvarer tirsdag 22. oktober kl. 13 sin ph.d.-afhandling i bygning 1525, lokale 626, Det Skæve Rum på Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

I løbet af sit studium har han forsket i lithium-isotoper med en overvægt af neutroner. Neutroner er én af de to byggesten for atomkerner, og overvægten betyder, at disse isotoper er meget radioaktive, og i et enkelt tilfælde kan atomkernen ikke binde sig selv sammen, nemlig i 10Li.

Jesper Halkjær Jensen har studeret disse radioaktive isotoper med henblik på at forstå, hvordan vi kan beskrive atomkerner i så ekstreme konfigurationer. Eksperimenterne er foretaget på Isolde-faciliteten på Cern i Schweiz, hvor eksotiske isotoper kan produceres. Det eksperimentelle arbejde er en udfordring, da isotoperne henfalder lynhurtigt.

Resultaterne fra projektet kaster lys over den teoretiske fortolkning af disse isotoper og vil i sidste ende bidrage til en bedre forståelse af atomernes byggesten, når forholdet mellem neutroner og protoner er bliver skævvredet.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-kvintet mangler mod FC København

Aarhus

Spis ordentligt!

Aarhus

Sådan genkender du falske profiler: Gertrud Sørensen fra Elev hedder i virkeligheden Lois McLean og bor i Canada

Annonce