Annonce
Navne

Ph.d.-forsvar: Fra el til gas – lagring af grøn strøm i fremtidens energisystem

Christian Dannesboe har forsket i en effektiv løsning til lagring af grøn strøm.

Christian Dannesboe forsvarer torsdag 10. oktober kl. 13 sin ph.d.-afhandling på Aarhus Universitet, bygning 5220, lokale 3.20, Jens Baggesens Vej 51-53, Aarhus N.

Produktionen af grøn strøm fra sol og vind vil i fremtiden udgøre en større og større del af den samlede energiforsyning. En effektiv løsning til lagring af grøn strøm bliver dog altafgørende for at sikre en pålidelig, billig og fossilfri elforsyning. En kombination af fast-oxid elektrolyse og katalytisk metanisering kan i denne sammenhæng betragtes som et columbusæg. Teknologien benytter el til at omdanne overskuds-CO2 fra biogasanlæg til naturgas.

I sit ph.d.-forløb har Christian Dannesboe arbejdet med konstruktion og indkøring af verdens største pilotanlæg, der netop kombinerer disse to teknologier. Et unik anlæg, hvis formål er at demonstrere synergieffekterne mellem fast-oxid elektrolyse og katalytisk metanisering. Det EUDP-finansierede projekt er gennemført i tæt samarbejde med Haldor Topsøe A/S, hvor Christian Dannesboe har stået for omfattende dataopsamling og analyse i sin forskning inden for optimering af den samlede drift. Hans resultater viser, at gasproduktionen er fuld kompatibel med naturgas og dermed passer ind i den eksisterende infrastruktur til distribution og lagring.

Hans forskningsresultater fastslår, at katalystisk metanisering er klar til implementering i fuld skala. Omdannelsen af el ved brug af fast-oxid elektrolyse (el til gas) er tæt på 100 procent og tangerer derved den teoretiske grænse. Det er derfor tydeligt, at kombinationen af fast-oxid elektrolyse og katalytisk metanisering vil få en afgørende rolle i fremtidens energisystemer.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Ingeniørvidenskab, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce