Annonce
Navne

Ph.d.-forsvar: Matematik garanterer, at programmer er sikre imod datalækager

Mathias Vorreiter Pedersen har forsket i, hvordan man kan lave avancerede programmeringssprog, som kan bruges til at garantere, at et program ikke er sårbart overfor visse former for hackerangreb.

Mathias Vorreiter Pedersen forsvarer onsdag 23. oktober kl. 13 sin ph.d.-afhandling i bygning 5342, lokale 333, ADA-333, Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, Åbogade 34, Aarhus N .

I løbet af sit studium har han forsket i, hvordan man kan lave avancerede programmeringssprog, som kan bruges til at garantere, at et program ikke er sårbart overfor visse former for hackerangreb. Bag kørslen af de fleste computerprogrammer ligger et runtime-system, og han har undersøgt, hvordan eksisterende runtime-systemer kan udnyttes til at lække følsom information gennem systemets kørselstid. Han har også forsket i, hvordan sikre runtime-systemer og kan blive udviklet samt, hvordan det kan bevises matematisk, at de er sikre imod en stor klasse af hackerangreb.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Datalogi, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

Annonce