Annonce
Navne

Ph.d.-forsvar: Røntgenstråler kan også se igennem nanopartikler

Henriette Gavlshøj Mortensen

Ph.d.-forsvar: I kælderen under iNANO er der fyldt med apparater, der ligner rekvisitter fra en sciencefictionfilm. De er store og komplicerede, men i stand til at afsløre de mindste af alle hemmeligheder: Nanopartiklers strukturer.

I løbet af sit ph.d.-studium har Henriette Gavlshøj Mortensen arbejdet med et af disse apparater. Blandt venner kendt som Hyper-SAXS’en. Den genererer røntgenstråler ved hjælp af flydende metal og skyder strålerne ind på prøver af nanopartikler. Her spredes røntgenstrålerne og danner et unikt mønster på en detektor.

Henriette Gavlshøj Mortensen har implementeret en robust analysemetode, hvor dette mønster bruges til at undersøge formen og størrelsen af partikler, som dannes spontant i en væske. Ved hjælp af denne metode fandt hun ud af, at bæredygtigt producerede overfladeaktive stoffer opfører sig svarende til konventionelle overfladeaktive stoffer, og at proteiner kan folde sig rundt om nanopartikler. Hun kortlagde også de afgørende parametre for formen af nanopartiklerne.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO), Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet, og hun forsvarer det online fredag 26. marts kl. 13.15.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Ny AGF-sportschef: Jeg er ikke komfortabel med at befinde mig i komfortzonen - jeg hader det

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce