Annonce
Navne

Ph.d.-forsvar: Sæt strøm til din biogasreaktor

Mads Borgbjerg Jensen har forsket i mikrobiel omdannelse af karbondioxid (CO2) og vedvarende elektricitet til grøn metan (CH4), der har bred anvendelse i det eksisterende energisystem ved direkte at kunne erstatte fossilt naturgas.

Mads Borgbjerg Jensen forsvarer mandag 7. oktober kl. 13 sin ph.d.-afhandling i lokale 408, bygning 5125 (Edison), Finlandsgade 22, Aarhus N.

I løbet af sit studium har han forsket i mikrobiel omdannelse af karbondioxid (CO2) og vedvarende elektricitet til grøn metan (CH4), der har bred anvendelse i det eksisterende energisystem ved direkte at kunne erstatte fossilt naturgas.

Teknologien, der er kendt som biologisk power-to-gas, kombinerer derved lagring af vedvarende elektricitet og omdannelse af CO2 til en energibærer. Elektriciteten bruges til at producere hydrogen (H2), som injiceres ind i en biogasreaktor, hvor det mikrobielle samfund bruger det til at producere CH4 gennem omdannelse af de store mængder CO2, der produceres ved konventionel biogasproduktion. Hans forskning har fokuseret på at udvikle fuldskalateknologier til at opløse H2-gassen i det biogas-producerende slam, da det er en forudsætning for, at mikroorganismerne kan udføre processen.

Forskningsresultaterne er de første til at demonstrere biologisk power-to-gas i et fuldskala-biogasanlæg og biddrager med essentiel viden, der kan understøtte teknologiens udvikling mod industriel anvendelse.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Ingeniørvidenskab, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Jada giver ekstrakoncert på Train

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce