Annonce
Navne

Ph.d.-forsvar: Skræddersyet behandling mod lungekræft

Anne Tranberg Madsen forsvarer mandag 21. oktober kl. 13 sin ph.d.-afhandling i Auditorium J116-113, Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard 99, Aarhus N.

Lungekræft er den kræftform, der kræver flest liv på verdensplan, og mere end halvdelen af patienterne er uhelbredeligt syge ved diagnose. Over det sidste årti er der dog gjort store fremskridt i behandlingen af lungekræft, og en gruppe af patienter har stor gavn af skræddersyet behandling mod specifikke genetiske forandringer i deres kræftceller.

Alle mennesker har små stykker frit dna (cfDNA) i cirkulationen, og en brøkdel af cfDNA i kræftpatienter udgøres af dna fra kræftcellerne (ctDNA). Dermed kan ændringer i kræftcellerne og behandlingsrespons monitoreres via blodprøver.

Formålet med dette ph.d.-studium var at få indblik i den basale biologi samt anvendelsen af cfDNA og ctDNA til evaluering af behandlingsrespons. CtDNA-analyse har stort potentiale som et værktøj til at forudsige og monitorere effekten af behandling samt til at identificere eventuelle resistensmekanismer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

112

Påkørte lysregulering og stak af: Kom forbi i anden bil mens politiet var på stedet

Annonce