Annonce
Mærk Aarhus

Pianomanden i Grønnegade

Foto: David M Peters
Mens musikforretninger på stribe lukker ned eller genopstår på nettet, lever Pianoværkstedet Mattson & McGehee i Grønnegade i bedste velgående. I mere end 30 år har butikkens makkerpar her solgt og istandsat klaverer og flygler - og ikke mindst stemt dem for et utal af mennesker, fra nybegyndere til selveste Elton John

- Kom bare ind, jeg sidder hernede, lyder det fra Steen Bjørnager, da jeg træder indenfor.

Stemmen kommer fra værkstedet bagerst i det overraskende dybe lokale, hvor godt 30 pianoer tvinger mig til at gå zigzag, inden jeg kan give ham hånden. Fra et opretstående Yamaha-klaver og hen langs det imposante Bösendorfer Grand Piano 225, der i brugt stand kan erhverves for sølle 750.000 kr.

Det er et hjem med klaverer, og har været det i 32 år, de seneste 21 på adressen i Grønnegade. Et langt arbejdsliv har forfinet de to indehaveres fornemmelse for den rette klang. Begge er de uddannet som instrumentbygger, og med diplomeksamen i at stemme et klaver har de i tidens løb haft fingrene på et utal af tangenter. En ekspertise, som kunderne i dag nyder godt af.

- Vi har mange nybegyndere, helt almindelige mennesker, der kommer herind. En familie f.eks., der skal have et klaver til deres børn. Dem her sælger vi mange af,” siger Steen og peger på det førnævnte Yamaha, som står i 27.200 kr. Stadig en slags penge, men trods alt en overkommelig sum, hvis man altså ønsker, at ens børn skal vokse op i et hjem med klaver.

- Folk kommer herind og prøver, om de kan lide klaveret, så de ved, hvad de får. I stedet for, at vi bare bestiller det hjem uden at vide, hvordan det lyder. Det er vores berettigelse som forretning. Næsten alle andre musikbutikker lukker jo, fordi folk bare bestillertingene over nettet.

’Vi anede ikke, hvad vi gjorde’

Steen Bjørnagers mor var i sin tid leder af Aarhus Musikskole, så en karriere inden for musikkens verden lå ikke sønnen fjernt. I stedet for at tage den lange vej gennem konservatoriet blev han uddannet instrumentbygger - ligesom sin kompagnon siden 1989, den tre år yngre Jens Christian Thoft.

De to var 26 og 23, da de i 1989 – med iværksætterstøtte i ryggen - sprang ud som selvstændige.

- Vi var alt for unge. Jeg anede ikke, hvad jeg gjorde, siger han med et smil. - Efter uddannelsen var det oplagte at arbejde for Juhl-Sørensen, men det havde jeg ikke lyst til, så der var ikke andet valg end selv at starte noget op.

Og sådan blev det. Først i faderens fugtige baghus i Klostergade, hvor der akkurat kunne klemmes tre klaverer ind. Senere flyttede de i større lokaler i Falstergade, inden de i ’99 fandt den nuværende adresse i Grønnegade 63. Her er der kun åbent tre timer om dagen. Meget af arbejdstiden går nemlig med at stemme klaverer ude hos folk. Det sker også jævnligt, at de sammen med en kvalitetsbevidst kunde tager turen til Bösendorfers hovedkvarter lidt udenfor Wien for at finde og, ikke mindst, prøve at spille på den helt rigtige model. Eller Hamborg, hvortil Yamahas japanske produkter bliver indskibet. Når et klaver er solgt, følger der tre måneders servicering med. Det er således et længere samarbejde, som indledes i forbindelse med et salg.

Gratis spil på de dyreste modeller

Steinway er det kendte mærke par exellence, men alt efter smag sætter professionelle musikere Bösendorfer eller det italienske Fazioli lige så højt. Nyrige mennesker uden evner ved klaveret vil som regel have det første af de tre. Men den slags kunder har de ikke i Grønnegade, siger Steen uden at løfte brynene.

De nævnte mærkevarer er og bliver en bekostelig affære, men værditabet er tilsvarende lavt, forklarer han.

- Tag nu et bestemt Bösendorfer, som i 1990 måske stod i 130.000 kr. Det koster som nyt i dag 600.000 kr., og du kan ofte få dine 130.000 kr. tilbage for det brugte, hvis ikke mere. Reelt kan du altså spille i mange år, uden at det koster noget. Køber du til gengæld et klaver af dårlig kvalitet, spiller du ikke gratis. Det taber ganske enkelt for meget i værdi.

- Det er en udbredt misforståelse, at jo ældre et flygel er, jo bedre er det. Den regel gælder næsten kun Stradivarius-violiner. Træbunden mister med tiden sin elasticitet og sender dermed lyden dårligere og dårligere ud. Til sidst dør det nærmest. De bedste klaverer med det bedst lagrede træ, de holder selvfølgelig længere, måske 50 år mere end de dårlige.

Elton John

Et utal af store musikere har i tidens løb givet koncert i Aarhus. Selvom Steen Bjørnager aldrig har stået på scenen, har han alligevel tit en finger med i spillet. Det er nemlig ham, der ofte bliver hidkaldt til at stemme koncertflyglet. Et minutiøst og krævende arbejde, der tager mindst en time, gerne lidt mere, når musikerne er så store, at det tunge instrument er fløjet med ind. Som da

Elton John i 2005 gav koncert i byen. Et par timer inden superstjernen diverterede de 50.000 fremmødte fans på Ceres Park med sine evigt grønne hits, sad Steen således alene på scenen og stemte koncertflyglet – et Yamaha i øvrigt. Kun med nogle sure roadier som vidner.

- De skældte mig ud, fordi ham der havde booket min tid, tilsyneladende havde taget fejl af tidspunktet. Men jeg var der, som jeg skulle,” slår Steen fast, inden anekdoten bliver afløst af en anden, nemlig den om B.B. Kings koncert under Aarhus Jazzfestival 1994. Her var Steen knap nået halvvejs gennem sit arbejde, inden trommeslageren jagede ham bort. Bandets pianist var øjensynligt ikke højt placeret i hierarkiet, og med den elektriske musik forrest i lydbilledet bemærkede publikum da heller ikke noget.

- Men pianisten, ja han har helt sikkert ønsketat dræbe mig, ler Steen


Pianoværkstedet Mattson & McGehee

Grønnegade 63, 8000 Aarhus C

info@mmpiano.dk


Indehaves siden 1989 af Steen Bjørnager og Jens Christian Thoft. Butikken forhandler nye klaverer og flygler af mærkerne Bösendorfer og Yamaha. Derudover tilbydes der stemning af klaverer, reparation samt salg af diverse brugte modeller.

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden