Annonce
Mærk Aarhus

Pigen fra Den Franske Skole

Foto: Mærk Aarhus
Hanne Svendberg gik i 4. klasse på Jeanne d’Arc Skolen på Frederiksberg den dag i marts ’45, da britiske jægerfly ved en fatal fejl bombede bygningerne og dermed dræbte 86 piger. I dag bor hun i Egå, men tøvede ikke med at takke ja, da Mærk Aarhus inviterede hende i byen for at se ”Skyggen i mit øje”, Ole Bornedals nye film om en af Danmarkshistoriens største tragedier

Luftalarmer var efterhånden rutine for skolepigerne. Når sirenerne lød, fik nonnerne i lange rækker ledt dem ned i kælderen under Jeanne d’Arc Skolen på Frederiksberg, hvor de så blev, indtil faren var drevet over. Men den 21. marts 1945 drev den ikke over.

Det øverste af bygningen var allerede blevet ødelagt af et forulykket britisk jægerfly, flere bomber skulle snart falde, og inden længe var kældertaget braset sammen over pigerne. Dommedag var nær.

- Da loftet faldt ned, fik jeg med en refleks gemt mig under et bord. Jeg lå dernede i et stykke tid, til jeg så nogle andre piger åbne det knuste kældervindue ud til skolegården. ”Lad mig komme med ud”, tænkte jeg bare. Og så kravlede jeg med ud. Jeg har stadig små ar på hænder og knæ efter glasskårene.

Snarrådighed eller simpelt held? Lige meget hvad, så sidder Hanne Svendberg her og nu i foyeren på 1. sal af Øst for Paradis sammen med sine to sønner. Trods sine 86 år er der intet galt med hverken syn, hørelse eller forstand. Og hun husker stadig:

- Ud til Frederiksberg Allé var der en mur. Neden for lå der et bjerg af sten, og så kunne jeg se nogle af de større piger kravle op ad dem. Jeg fulgte bare efter. På den anden side af muren stod der allerede brandfolk og politi, som greb os.

104 døde

86 skolepiger – to af dem fra Hannes klasse – mistede livet sammen med 18 voksne lærere, heraf flere nonner. I fjor, i 75-året for tragedien, udkom der både en roman og en historisk bog om hændelsen. I skrivende stund spiller Ole Bornedals film i alle fire biografer i Aarhus. Hanne har læst begge bøger, og selvfølgelig skal hun se filmen, selvom hun er lidt nervøs for, hvor hårdt den vil ramme hende.

- Jeg mærkede ingen angst dengang. Selvfølgelig har jeg i løbet af årene af og til tænkt på hændelsen, når noget er dukket op, men med bøgerne fra sidste år er det begyndt af fylde mere, indrømmer hun.

Genså aldrig sin klasse

Skolen blev ikke genopbygget, og hun genså aldrig nogle af de andre piger. Efter befrielsen tog enebarnet Hanne til England med sin mor for at blive genforenet med faderen, der som kaptajn i ØK kom til at sejle under britisk flag i de fem mørke år. Også han var heldig ikke at blive sænket af tyske ubåde. I ’46 kom hun på N. Zahles Skole, hvor den lille prinsesse Margrethe netop var begyndt, og her var der ingen, hun kendte. Langt senere fulgte ægteskab og børn, og da hendes mand Preben, der døde for to år siden, fik job hos Shell i Aarhus i ’78, flyttede de fra Greve til Højbjerg, senere til rækkehuset i Egå. 43 år, altså præcis halvdelen af sit liv, har hun nu boet her i byen.

Fotoet

Efter filmen bød Øst for Paradis premieregæsterne på et glas vin.

Man fornemmede, at mange var berørte af filmen. Hanne dog ikke så meget, som hun på forhånd havde frygtet. Som den eneste kan hun pege på flere konkrete ting, der bestemt ikke er, som hun erindrer det – på 76 års afstand. Men hun ER faktisk med i filmen; til sidst zoomes der nemlig ind på et sort/hvidt gruppefoto af skolens elever, mens fornavnene på de mange omkomne ruller ned, så intet øje er tørt.

- Jeg har selv fotoet derhjemme. Det er vist taget året før. Jeg står ude i venstre side – med en lille hvid sløjfe på, fordi jeg var ordensduks den uge.


”Skyggen af mit hjerte” (instr. Ole Bornedal)

Vises i CinemaxX, Biocity, Metropol & Øst for Paradis

Filmen er med i Biografklub Danmark

Billetter: www.kino.dk

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden